Το ΠΑΣΟΚ ως… φουρφούρι

Του Ειδικού Συνεργάτη

 Περίπου ένα χρόνο πριν, στις 22 Απριλίου 2017, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, υποβλήθηκε αίτημα από πολλά μέλη της ΚΕ να συζητηθεί και να αποφασιστεί η διαδικασία αναγέννησης του χώρου με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Η Φ. Γεννηματά αντέδρασε και προσπάθησε να αποτρέψει την ψηφοφορία, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε και ενέκρινε την υποβληθείσα πρόταση, στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γραμματέας της Κ.Ε Στέφανος Ξεκαλάκης.

Επρόκειτο για την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη, μπροστά στον κίνδυνο να ξεπεραστεί από τα γεγονότα, συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, κατήργησε την Κεντρικής Επιτροπή και όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και εξήγγειλε έκτακτο συνέδριο. Προσδιόρισε δε την πραγματοποίηση του συνεδρίου για το φθινόπωρο του 2017.

Το φθινόπωρο ήρθε και πέρασε και το μόνο που έγινε το Νοέμβριο, ήταν η εκλογή αρχηγού για ένα ανύπαρκτο τότε κόμμα. Ως γνωστόν εξελέγη η Φώφη.

Πριν λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε και το πολλά υποσχόμενο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο.

Δεν εξελέγησαν οι σύνεδροι και δεν εξελέγησαν και τα Όργανα του «νέου» κόμματος. Οι σύνεδροι διορίστηκαν και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του «νέου», αναμένεται να διοριστούν από τα επιμέρους κόμματα-συνιστώσες του «νέου», τα οποία κόμματα διατηρούν την πολιτική και οργανωτική τους αυτοτέλεια μέχρι νεωτέρας.

Στη γελοιοποίηση αυτή οδηγήθηκαν μετά από απαίτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος παραμένει αρχηγός ενός πολιτικά και εκλογικά εξανεμισμένου κόμματος. Όμως, φαίνεται ότι και οι υπόλοιποι αρχηγοί, της Φώφης συμπεριλαμβανομένης, δεν είχαν και ιδιαίτερες αντιρρήσεις, γιατί φοβόταν ότι για την εκλογή των αντιπροσώπων δεν θα πήγαιναν να ψηφίσουν ούτε οι ίδιοι οι υποψήφιοι.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, ενώ στο συνέδριο προσκλήθηκαν 5.700 σύνεδροι, είναι αμφίβολο αν τελικά προσήλθαν 2.500. Λιγότεροι από το 40% ! Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στις χειρότερες στιγμές του.

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να γίνει συνεργός στην κατάργηση του κάποτε κραταιού Κινήματος, που αποφάσισε η Φώφη με τον Σταύρο και με τη σιωπηρή συμφωνία των υπολοίπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν τόλμησε να αντιταχθεί σ’ αυτή την γελοιότητα. Ο πολλά υποσχόμενος, ως νέος, Ν. Ανδρουλάκης δεν τόλμησε καν να θέσει στο συνέδριο το ζήτημα της εκλογής των Οργάνων. Προσπάθησε με κάτι αναιμικές διαρροές να πείσει ότι είχε αντίθετη γνώμη. Ούτε φυσικά υπερασπίστηκε το 44% που πήρε για την εκλογή αρχηγού, εμφανίζοντας μια διαφορετική και διακριτή πολιτικοϊδεολογική πλατφόρμα. Αρκέστηκε στα τετριμμένα, πιστεύοντας ότι μετά την επερχόμενη εκλογική αποτυχία του Κιν. Αλ θα είναι ο διάδοχος της Φώφης. Αλλά τότε δεν θα υπάρχει κόμμα.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταλήφθηκαν από αφωνία. Ο Κ. Λαλιώτης, που το Νοέμβριο πανηγύρισε την εκλογή της Φώφης με προκλητικό τρόπο, καθήμενος πάνω στο γραφείο της Προέδρου στη Χαριλάου Τρικούπη και καπνίζοντας ένα πουράκι, επέλεξε να γίνει κριτικός κινηματογράφου γράφοντας κριτική για την ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα» και τον Τσόρτσιλ. Η διαφορά όμως είναι ότι ο Τσόρτσιλ κάπνιζε πούρο και όχι πουράκι και, κυρίως, ήξερε να αναλαμβάνει ευθύνες.

Η μετασυνεδριακή Βαβέλ συνεχίζεται αμείωτη.

Το ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει πλέον κανένα Όργανο πλην της Φώφης, συνεχίζει να βγάζει ξεχωριστές ανακοινώσεις. Πώς όμως δικαιολογεί την ύπαρξή του, αφού δεν έχει πραγματοποιήσει το Συνέδριο που υποσχέθηκε η Φώφη; Δεν υπάρχει ούτε Κεντρική Επιτροπή, ούτε Πολιτικό Συμβούλιο ούτε Νομαρχιακές Επιτροπές εδώ και ένα χρόνο. Τι κόμμα είναι αυτό; Τύφλα να ‘χει το ΠΟΤΑΜΙ.

Το ΠΟΤΑΜΙ βγάζει και αυτό ξεχωριστές ανακοινώσεις και ο Σ. Θεοδωράκης κινείται απολύτως αυτόνομα και με δική του ατζέντα.

Ξεχωριστές ανακοινώσεις βγάζει και η ΔΗΣΥ, καθώς και η ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ.

Οι δύο Ευρωβουλευτές (Ανδρουλάκης-Καϊλή), αναφέρονται ως Ευρωβουλευτές της ΕΛΙΑΣ.

Ξεχωριστές βγάζει και η Φώφη ως Κίνημα Αλλαγής.

Τελικά, ξεχωριστές βγάζει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τελευταία την άποψή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την πρόταση της Φώφης.

Α, να μην ξεχάσουμε και τον ισόβιο «κηπουρό» Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ενώ ήδη βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει δηλώσεις και εκδηλώσεις ως Κίνημα Αλλαγής της Αριστεράς και της Προόδου.

Οι δημοσκοπήσεις παραμένουν απογοητευτικές και αμείλικτες παρά την προσπάθεια χειραγώγησης κάποιων από τα γνωστά συμφέροντα. Η καταβαράθρωση του Κιν.Αλ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, γεγονός που εντείνει τις φυγόκεντρες τάσεις. Αρκετοί σημαίνοντες άρχισαν ήδη τις επαφές δεξιά και αριστερά με μοναδικό σκοπό την επαν-εκλογή τους. Τα φαινόμενα θα ενταθούν προσεχώς, ενόψει και της διαφαινόμενης πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Τελικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ως σύμβολο του «νέου» κόμματος επελέγη το… φουρφούρι.

Όταν έχει άπνοια παραμένει ακίνητο. Όταν φυσάει αέρας δυνατός γίνεται «φύλλο και φτερό».