To αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα

(Φωτό ΑΠΕ)

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ Οι τελευταίες μέρες που ζούμε με αποκορύφωμα τόσο την έγκριση και την εξουσιοδότηση της Βουλής στην κυβέρνηση και το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και την παρουσίαση των αντίστοιχων θέσεων και προτάσεων στο Eurogroup, φανερώνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης και την αναξιοπιστία συνολικά του πολιτικού συστήματος.

Μπορεί πολλοί από εμάς να εκθειάσαμε και σωστά, ότι έστω και στο τέλος , με την πραγματική απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, το πολιτικό σύστημα και η Βουλή των Ελλήνων, επέδειξε κάποια ωριμότητα και ομοψυχία στο να γίνει μια τελευταία προσπάθεια να μεταπειστούν οι εταίροι και δανειστές μας, ώστε να παραμείνουμε ισότιμο μέλος μέσα στο ευρώ.

Παρ΄όλα αυτά, χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες του παρελθόντος, έχει μεγάλη σημασία γιατί φθάσαμε ως εδώ. Δυστυχώς όμως, ο καθένας αναλόγως της κομματικής του προτίμησης ή την ιδεολογικής του τοποθέτησης, τείνει να υπερασπιστεί την αντίστοιχη περίοδο διακυβέρνησης, ιδίως στα χρόνια της έντονης κρίσης από το 2009 μέχρι και σήμερα.

Η αλήθεια όμως είναι πικρή και οφείλουμε να την πούμε ξεκάθαρα. Έγιναν κάποια μικρά βήματα, από όλες τις κυβερνήσεις στην κατεύθυνση και μόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής που στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων καθώς και στην σταδιακή αύξηση της έμμεσης φορολογίας, πλήττοντας κυρίως  τα μεσαία και τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Δεν είδαμε καμία μεταρρύθμιση του κράτους από το 2009 μέχρι σήμερα. Που είναι η δημόσια διοίκηση με επίκεντρο τον πολίτη; Που είναι το ενιαίο μισθολόγιο και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων; Αντιθέτως, είδαμε επίορκους  ν’αθωώνονται και να παίρνουν το σύνολο του μισθού τους.

Στο ασφαλιστικό, παρατηρούμε συνεχή μείωση συντάξεων, αντί για συνένωση ταμείων και μείωση δαπανών στο λειτουργικό κόστος.

Στις προμήθειες νοσοκομείων, παρά τις ελλείψεις σε υλικά, συνεχίζουμε να πληρώνουμε ακριβά ακόμα και το χειρουργικό γάντι, χωρίς ενιαία κεντροποιημένη αρχή κρατικών προμηθειών, με έλεγχο στις τιμές.

Οι προσλήψεις πάσης φύσεως συμβούλων και συμβασιούχων συνεχίστηκαν, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όταν ο ιδιωτικός τομέας, κοντεύει να καταγράψει ήδη κοντά στο ένα εκατ. ανέργους.

Ζητούμε μετ ’επιτάσεως αναπτυξιακό πακέτο από τους εταίρους, όταν δεν έχουμε φτιάξει ένα απλό φορολογικό σύστημα μίας σελίδας, με τρεις μόνο συντελεστές, αναλόγως της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Αντιθέτως, έχουμε πολύ υψηλούς συντελεστές οι οποίοι συμπληρώνονται με την εισφορά αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως και με τον άδικο φόρο του ΕΝΦΙΑ, που μαζί δημιουργούν ασφυξία ρευστότητας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Δεν κάναμε καμία κίνηση πάταξης της φοροδιαφυγής, εκτός από δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κάποιους ελέγχους  σε  γιατρούς και δικηγόρους της Μυκόνου για λόγους μιντιακής προβολής.

Η διαφθορά συνεχίζει ακάθεκτη τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, για το καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Η έρευνα και η καινοτομία στην χώρα έχουν πατώσει, ενώ στο περιβόητο θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, επί πέντε χρόνια το συζητάμε, το ψηφίζουμε και πότε δεν εφαρμόζεται,λόγω εμπλοκής με την εκάστοτε περιφέρεια ή της ψήφισης των αντίστοιχων προεδρικών διαταγμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, θέλαμε ως ισότιμο μέλος της ΕΕ, ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη, ίσως και τον κόσμο ολόκληρο, χωρίς όμως ν’ αλλάξουμε εμείς στο ελάχιστο, χωρίς την δική μας εθνική ενδοσκόπηση, ατομικά και συλλογικά, για το τί προσφέρουμε στο κράτος και τί εκείνο με την σειρά του ανταποδίδει στους πολίτες του.

Γι’αυτό λοιπόν, εύχομαι μετά το σοκ του πολιτικού συστήματος, με τον περιορισμό των συναλλαγών, την εσωτερική στάση πληρωμών και τις κλειστές τράπεζες, αλλά και την ευθεία πρόταση για Grexit στο τραπέζι του Eurogroup, το πολιτικό σύστημα σταδιακά, να μεταλλαχθεί, να συνέλθει, ν’ αποκτήσει ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι στις προκλήσεις που έρχονται, διαφορετικά όσα προγράμματα στήριξης και αν έρθουν, θα βρισκόμαστε ακόμα και μετά από δέκα χρόνια πάλι στο σημείο μηδέν με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας.

 

* Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.