Vice UK: Το Documento είναι παράδειγμα για τη δημοσιογραφία

«Εάν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει τις εκλογές, θα χρειαστούμε το είδος του εναλλακτικού μέσου που υπάρχει στην Ελλάδα:[…] Ερευνητικά έντυπα όπως το Documento, του οποίου ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης έχει επαλειμμένα οδηγηθεί στα δικαστήρια αποκαλύπτοντας σκάνδαλα διαφθοράς»

Το σημερινό πρόβλημα της Δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφικής κάλυψης των γεγονότων μέσα στο νεοφιλελεύθερο και απολυταρχικό δεξιό περιβάλλον, θέτει ο βρετανικός όμιλος VICE με άρθρο του Paul Mason στην ιστοσελίδα vice.com.

Με αφορμή την ίδια του την μακρόχρονη εμπειρία ο Paul Mason αναφέρεται στο Documento και τον εκδότη του, Κώστα Βαξεβάνη  όπως και στην Efsyn ως εναλλακτικές λύσεις απέναντι στη δημοσιογραφία των ολιγαρχών και των συντηρητικών πολιτικών, σημειώνοντας πως το ίδιο το «ψέμα» έχει αλλάξει! 

Όπως αναφέρει το Vice.com:

«Τι θα κάνουμε; Εάν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει τις εκλογές, θα χρειαστούμε το είδος του εναλλακτικού μέσου που υπάρχει στην Ελλάδα, όπου οι ολιγάρχες κυριαρχούν στα ιδιωτικά ΜΜΕ: σοβαρή διαδικτυακή τηλεόραση και σταθμούς ραδιοφώνου, με ζωντανά τηλεφωνήματα και συζητήσεις, ποιοτικές εφημερίδες όπως η Efsyn, μια συνεταιριστική εφημερίδα από απολυμένους δημοσιογράφους φιλελεύθερης εφημερίδας και ερευνητικά έντυπα όπως το Documento, του οποίου ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης έχει επαλειμμένα οδηγηθεί στα δικαστήρια αποκαλύπτοντας σκάνδαλα διαφθοράς.»

Τι αναφέρει στο άρθρο του:

Ο δημοσιογράφος αφηγείται την εμπειρία του στην Μολδαβία, όπου παρακολουθώντας τα νέα και τις συνεντεύξεις από τις γειτονικές χώρες, Ουκρανία, Γεωργία, Αζερμπαιτζάν αντιλήφθηκε πως μιμούνται το BBC όπου «ένας ασπρομάλλης δημοσιογράφος κάνει σκληρές ερωτήσεις σε σπουδαία πρόσωπα για να λάβει πολεμοχαρείς απαντήσεις.»

«Αλλά όλα ήταν θέατρο» σημειώνει «ώστε να δοθεί η ψευδαίσθηση ενός ελεύθερου ΜΜΕ ενώ οι διεφθαρμένοι ολιγάρχες κινούν τα νήματα από πίσω».

«Σκέφτηκα τότε – συνεχίζει- πως εάν η Βρετανική Δημοκρατία διαβρωθεί, δεν θα το καταλαβαίναμε από τις εκπομπές της τηλεόρασης».

Σαν παράδειγμα έφερε μια συνέντευξη του επικεφαλής των Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον στον δημοσιογράφο Andrew Marr.

«Στο τέλος ήταν ένα θέαμα δύο μεσοαστών λευκών που ο ένας φώναζε στον άλλο», λέει , «αλλά τελικά το BBC επέτρεψε στον Τζόνσον να πει τέσσερα «χειρουργικά» ψέματα».

Και τα απαριθμεί: 

1. Ότι οι Εργατικοί θέλουν την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ (αλλά δεν το θέλουν), 2 Ότι ο Τζέρεμι Κόρπιν (σ.σ. επικεφαλής των Εργατικών) θέλει να διαλύσει την MI5 (σ.σ. υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου – αλλά δεν το θέλει), 3. Ότι η παιδική φτώχεια έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία (αυξήθηκε κατά 400.000 από το 2011) και 4. Ότι το Κοινοβούλιο καταψήφισε την Ομιλία της Βασίλισσας (Υπερψηφίστηκε με 16 ψήφους διαφορά).

Συνεχίζοντας αναφέρει πως στο BBC, μεταξύ του 2001 και του 2013 διόρθωναν ψευδείς ειδήσεις σε πραγματικό χρόνο. Έσβηναν ολόκληρα βίντεο και τα επεξεργάζονταν ξανά σε τρομερούς χρόνους, απλά για μερικά μικρά λάθη.

Και προσθέτει:

«Σήμερα το πρόβλημα είναι διαφορετικής τάξης: Δεν έχουμε να κάνουμε με λάθη. Έχουμε να κάνουμε με την ελίτ των συντηρητικών πολιτικών των οποίων η στρατηγική τους είναι το ψέμα. Και όπως έδειξε η συνέντευξη του Marr, η καθιερωμένη δημοσιογραφική στρατηγική δεν αποδίδει.

Η Απολυταρχική Δεξιά μας μιλά τώρα μέσα από ένα προσεκτικά δομημένο δωμάτιο με ηχώ

Η Απολυταρχική Δεξιά μας μιλά τώρα μέσα από ένα προσεκτικά δομημένο δωμάτιο με ηχώ, όπου φανατικές ιστοσελίδες ερασιτεχνών, δεξιά tabloids, σκοτεινές δεξαμενές σκέψεις παραλαμβάνουν κάθε ψέμα, το απλοποιούν έως ότου γίνει αποδεκτό και μετά αναγκάζουν ευυπόληπτα πρακτορεία ειδήσεων να απαντήσουν σαν να είναι αλήθειες.»

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του vice.com προσπαθεί να βρει τη λύση:

«Τι θα κάνουμε; Εάν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει τις εκλογές, θα χρειαστούμε το είδος του εναλλακτικού μέσου που υπάρχει στην Ελλάδα, όπου οι ολιγάρχες κυριαρχούν στα ιδιωτικά ΜΜΕ: σοβαρή διαδικτυακή τηλεόραση και σταθμούς ραδιοφώνου, με ζωντανά τηλεφωνήματα και συζητήσεις, ποιοτικές εφημερίδες όπως η Efsyn, μια συνεταιριστική εφημερίδα από απολυμένους δημοσιογράφους φιλελεύθερης εφημερίδας και ερευνητικά έντυπα όπως το Documento, του οποίου ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης έχει επαλειμμένα οδηγηθεί στα δικαστήρια αποκαλύπτοντας σκάνδαλα διαφθοράς.»

Διαβάστε όλο το άρθρο στην ιστοσελίδα του vice.com