΄Εντι Ράμα: “Μου προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης”

Με επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη τοποθετήθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

«Η έντονη αντίθεση των απόψεων για το ίδιο ζήτημα διαφωτίζει το γιατί κάποιοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ενώ σε άλλους έχει ανατεθεί από τον λαό η διακυβέρνηση της χώρας», ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Έντι Ράμα.

«Μου προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ κατανοώ πλήρως την προοπτική που εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 12 Μαΐου, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά ιδιωτική κατά την οποία αναμένεται να μιλήσει σε μέλη της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα ανέφερε ότι

«Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου δεν σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα ή με συγκεκριμένα αφηγήματα που μπορεί να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, τα οποία δεν είναι στην ατζέντα της αλβανικής κυβέρνησης».

H ανάρτηση του Έντι Ράμα

«Μου προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ κατανοώ πλήρως την προοπτική που εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση των απόψεων για το ίδιο ζήτημα διαφωτίζει το γιατί κάποιοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ενώ σε άλλους έχει ανατεθεί από τον λαό η διακυβέρνηση της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σωστά επισήμανε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκέπτονται, να συναντούν τους συμπατριώτες τους και να τους επαινούν για τη σκληρή δουλειά και την πολύτιμη συνεισφορά τους, όχι μόνο στη χώρα που διαμένουν αλλά και στην πατρίδα τους.

Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου δεν σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα ή με συγκεκριμένα αφηγήματα που μπορεί να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, τα οποία δεν είναι στην ατζέντα της αλβανικής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη εντάσσεται σε μια μακρά σειρά προγραμματισμένων επισκέψεων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου ζει μια τεράστια κοινότητα Αλβανών, για να συνεργαστώ με τους ομοεθνείς μου στο εξωτερικό και να μοιραστώ την υπερηφάνεια της Αλβανίας γι’ αυτούς και το όραμά μας για την “Αλβανία 2030”. Αυτά είναι όλα κι όλα για την επίσκεψή μου στη φιλική γειτονική Ελλάδα Τα υπόλοιπα είναι απλώς θόρυβος στο παρασκήνιο».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει πως «η ανακοινωθείσα επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα, την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, αποτελεί προκλητική ενέργεια, η οποία αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη» αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «υπογραμμίζει τις μέχρι σήμερα επικοινωνιακές της επιλογές, που βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις, δεν αναδεικνύουν πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που πηγάζουν τόσο από το διεθνές όσο και από το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως άλλωστε φάνηκε και προεκλογικά, αντιμετωπίζει την ελληνική εθνική μειονότητα ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη, όταν βέβαια δεν επιχειρεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για άλλη μια φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη είναι για τα εθνικά συμφέροντα η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη».