Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό της απόφασης για τον αποκλεισμό των “Σπαρτιατών”

Ο πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών είναι ο έγκλειστος στις φυλακές μέλος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης αναφέρει ο Άρειος Πάγος στο σκεπτικό με το οποίο βάζει φρένο στην υποψηφιότητα του μορφώματος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Όπως τονίζεται, το ακροδεξιό μόρφωμα «προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου, ιδίως με τη χρήση βίας ή την προτροπή άσκησης βίας».

Η υπ’ αριθμ. 1/2024 απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν στη μη ανακήρυξη των Σπαρτιατών, κρίνοντας πως ο καταδικασθείς πρωτοδίκως για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής είναι ο πραγματικό αρχηγός των Σπαρτιατών. Αφού πρώτα αντιπαραθέτει το σκεπτικό του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε την πρώην ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ο Άρειος Πάγος αναφέρεται στους Σπαρτιάτες και στη διασύνδεση τους με τον Κασιδιάρη, υπόθεση για την οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κατά 11 νυν και πρώην βουλευτών του κόμματος και τον πρώην χρυσαυγίτη.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ο τελευταίος είναι εκείνος που επέλεξε τους νυν βουλευτές, τους οποίους και καθοδηγούσε μέσα από τις φυλακές. Μάλιστα, κατά την απόφαση, προ των εθνικών εκλογών είχε εξυφάνει σχέδιο, βάσει του οποίου, αμέσως μετά την εκλογή τους, «θα ανέτρεπαν τον Βασίλειο Στίγκα και θα όριζαν νέο αρχηγό του κόμματος τον πλήρως ελεγχόμενο από τον Ηλία Κασιδιάρη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά.

Επιπλέον δε, θα νέμονταν το ποσό της κρατικής επιχορήγησης, έναντι μάλιστα της οποίας το κόμμα των “Σπαρτιατών” είχε ήδη λάβει ποσό 40.000 ευρώ περίπου. Δηλαδή οι ανωτέρω προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα των “Σπαρτιατών” ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».

‘Ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», το οποίο υποκαθιστά τη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλισε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούμενη -ως ηγετικό στέλεχος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ- ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του Ελληνικού κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναγνωρίζονται από τη δημοκρατία.

Στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει ότι το κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», του οποίου πραγματικός ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος σε συνολική ποινή καθείρξεως 13 ετών και 6 μηνών για το κακούργημα της ένταξης και της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης «ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» και την παράνομη οπλοκατοχή πυροβόλου όπλου, την οποία εκτίει, προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου, ιδίως με τη χρήση βίας ή την προτροπή άσκησης βίας, καθώς και τη δικαιολόγηση αυτής, την προώθηση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, τη διάδοση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ιδεών και ξενοφοβίας, την επιδοκιμασία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, το μίσος κατά προσώπων και ομάδων, ενέργειες και διακηρύξεις που απειλούν την ειρηνική συμβίωση των κοινωνικών ομάδων στη χώρα.

Κατ΄ακολουθίαν των ανωτέρω, το κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ πρέπει να μην ανακηρυχθεί και εντεύθεν να μη συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9-6-2024».