Του Μελέτη Ρεντούμη
Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των διορθωτικών κινήσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώθηκε πρόσφατα η νέα σύνθεση της κυβέρνησης, δηλαδή ο ανασχηματισμός με βάση τον οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Αν δει κανείς τα πρόσωπα, νέα και παλαιά, θα καταλάβει πολύ εύκολα, πως πρόκειται για ένα κυρίως κομματικό ανασχηματισμό, με αξιοποίηση στελεχών τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και από την Θεσσαλία, μετά την μεγάλη καταστροφή που έγινε με τις πλημμύρες σχετικά πρόσφατα.
Βέβαια θα περίμενε κανείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να ερμηνεύσει το μήνυμα της κάλπης διαφορετικά και όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων και εκπροσώπησης κομματικών στελεχών που ίσως ένιωθαν αδικημένα όλο το προηγούμενο διάστημα.
Εκτός αυτού είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι υπουργοί εισήλθαν στην κυβέρνηση, συμμετείχαν ξανά στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα και είχαν απομακρυνθεί από την θέση τους μετά από αξιολόγηση του έργου τους από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Επίσης το κυβερνητικό σχήμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και άρα δυσλειτουργικό, ενώ είχαμε μόνο μία αναβάθμιση ενός υφυπουργού σε υπουργό, όπως στην περίπτωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για παράδειγμα, καθώς και η εφαρμογή των νόμων, είναι μία βασική παράμετρος για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, γεγονός που απαιτεί αξιοποίηση στελεχών που έχουν γνώση των αντικειμένων, καθώς και εμπειρία από την αγορά και όχι απλά γεωγραφική ή ιδεολογική εκπροσώπηση στο ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο.
Με βάση αυτή την λογική, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός κάνει πίσω σε αυτό το ζήτημα και προτιμά ένα σχήμα περισσότερο επιδοκιμασίας από την κοινοβουλευτική ομάδα και από το δεξιό ακροατήριο, παρά με στόχευση την επιτάχυνση των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται η χώρα.
Προφανώς κριτής για όλα θα είναι ο χρόνος, καθώς και η διάθεση αλλά και η πολιτική βούληση των νέων στελεχών, υπουργών και υφυπουργών, στο να προσφέρουν συνολικά στο κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο στην περιφέρεια στην οποία εκλέγονται για τα επόμενα τρία χρόνια διακυβέρνησης.
Ένα είναι βέβαιο πάντως. Ο μεσαίος χώρος δεν είναι δεδομένος για κανένα κόμμα, ούτε για την κεντροαριστερά, ούτε για την κεντροδεξιά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές μετακινήσεις το επόμενο διάστημα, αναλόγως και της απόδοσης της κυβέρνησης σε επιμέρους νευραλγικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός