Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες  

Tα 7 “κλειδιά” της παραγωγική μας ιστορίας

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υλοποιεί, για δεύτερη χρονιά, το πρωτότυπο, διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα 7 κλειδιά», το οποίο θα φιλοξενείται, από σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό εγχείρημα, που σχεδιάστηκε από το ΠΙΟΠ για να βοηθήσει τα παιδιά να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της παραγωγικής ιστορίας της χώρας μας, συνδυάζοντας παιχνίδια γνώσεων και νέες τεχνολογίες. Στόχος του είναι, μέσα από μια έξυπνη διαδρομή με γρίφους, αινίγματα, πειράματα, οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με βασικές πρώτες ύλες όπως το λάδι, το μετάξι, το μάρμαρο – που σχετίζονται άμεσα με τη θεματική των μουσείων του Δικτύου ΠΙΟΠ – και, σταδιακά, να αντιληφθούν τις χρήσεις αλλά και τη σημασία τους.

Πώς μπορούμε με ένα αμύγδαλο να βάψουμε ένα κομμάτι ύφασμα; Ποιο είναι το σκληρότερο υλικό στη φύση; Πώς η τριβή καθορίζει τη χρησιμότητα διαφορετικών υλικών; Τι είναι η Κάμινος Hoffmann; Ποιες είναι οι πηγές ενέργειας που βοηθούν στην παραγωγική διαδικασία; Αυτά είναι μόνον μερικά από τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις οι οποίες εμπεριέχουν και τις λέξεις – κλειδιά που θα οδηγήσουν στη σωτηρία της Λίμνης Στυμφαλίας!

Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και  Α’ και Β’ Γυμνασίου, διεξάγεται με τη βοήθεια μουσειοπαιδαγωγών και με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, που λειτουργούν βάσει της ανθρώπινης κίνησης και βοηθούν τα παιδιά στον πειραματισμό και την καλύτερη κατανόηση φυσικών φαινομένων.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση στα τηλέφωνα 210 9469631-632 (ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00).

Όπως και την περσινή χρονιά, οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και στο τέλος, ανάλογα με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν, θα συμμετάσχουν σε κλήρωση με έπαθλο μια εκδρομή σε ένα από τα μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ.

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], ενώ οι σκύλοι- οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε και από τους παρακάτω συνδέσμους:

www.piop.gr

www.eugenfound.edu.gr