Αιφνιδιασμός Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ για τον Πρόεδρο με Δρακόπουλο

Του Γ. Λακόπουλου

Μια έκπληξη έβγαλαν τα τελευταία 24ωρα οι προετοιμασίες στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παρουσία του στο αυριανό συνέδριο της ΝΔ.

Η έκπληξη αφορά ένα όνομα που διακινείται ψιθυριστά στο Μέγαρο Μαξίμου και που ως τώρα δεν φαίνεται να γνώριζε άλλος πλην του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή για «συναινετικό πρόσωπο».

 Πρόκειται για τον Ανδρέα Δρακόπουλο,  πρόεδρο του «Ιδρύματος  Σταύρος Νιάρχος». Από όσα διακινούνται μεταξύ συνεργατών του Πρωθυπουργού, είναι ο υποψήφιος που θα ανακοινώσει από το βήμα του συνεδρίου ως πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Από όσες πληροφορίες ήταν εφικτό να αντληθούν -καθώς η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό- η  πρωτοβουλία αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί,  έχει σκοπό «να κλείσει το θέμα προτού δημιουργηθούν παρανοήσεις» κατά τη διατύπωση προσώπου που έχει καλή ενημέρωση

Με άλλα λόγια να ανακόψει τη διογκουμένη αίσθηση σε κομματικά στελέχη, μετά την αναφορά του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι επίκειται ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου- του οποίου η υποψηφιότητα πέρα από την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας των βουλευτών της ΝΔ , έχει και δημοκοπική επικύρωση.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον Ανδρέα Δρακόπουλο για το ανώτατο αξίωμα της χώρας από το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά δεν ανακοίνωσε σε κανέναν την επιλογή του.

 Όπως όλα δείχνουν πράγματι σκόπευε να την κοινοποιήσει μετά τις  γιορτές  -και αυτό το νόημα είχε η «εξομολόγηση» ότι θα σκεφθεί τι θα πράξει στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του- για τις οποίες είπε ότι θα προτιμήσει βουνό.

Ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε για δυο λόγους. Πρώτα γιατί η συνταγματική αναθεώρηση -η ολοκλήρωση της οποίας ήθελε να προηγηθεί,  για ευνόητους λόγους- έκλεισε ήδη.

 Κυρίως όμως γιατί αν άφηνε να τρέχει ο χρόνος ως τις αρχές του 2020  θα εκλαμβάνονταν ως βέβαιη η πρότασή του για τον Προκόπη Παυλόπουλου.

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δεδομένο, που δεν συνέπιπτε με την απόφασή του και θα προκαλούσε δυσφορία η αναίρεσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να προκρίνει το συνέδριο της ΝΔ για να ανακοινώσει την πρότασή του για τον επικεφαλής του Ιδρύματος Νιάρχου- για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του πρώτος είχε γράψει προ καιρού στο News247 , ο έγκυρος Βασίλης Σκουρής .

Ενώπιον των συνέδρων ο Πρωθυπουργός, θα έχει και το περιθώριο να εξηγήσει τον “υπερκομματικό χαρακτήρα”, που προτίθεται να της δώσει.

Άλλωστε το συνέδριο δεν έχει άλλο αντικείμενο, καθώς δεν προβλέπεται να  πάρει καμία απόφαση και ήδη κάποια στελέχη το χαρακτήριζαν «περιττό».  Ενδέχεται όμως να  λειτουργήσει σαν πλαίσιο επικύρωσης της πρωθυπουργικής απόφασης για την προεδρία.

Παρότι ο κύκλος διακίνησης της πληροφορίας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι στενός, ακόμη και πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον Πρωθυπουργό αιφνιδιάσθηκαν όταν ενημερώθηκαν και επιχειρούσαν να αξιολογήσουν την απήχηση της πρότασης.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεταξύ τους συζητήσεις, όταν διατυπώθηκε η ερώτηση «τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;» η απάντηση ήταν ότι «Ο Δρακόπουλος έχει καλές σχέσεις με τον Τσίπρα». Κατά τρόπο που υπονοούσε ότι η πρωθυπουργική πρόταση θα εξετασθεί ευμενώς στην Κουμουνδούρου.

Εφόσον έτσι εξελιχθούν τα πράγματα είναι πιθανό να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή και να ολοκληρωθεί ενός του Ιανουαρίου αντί του Μαρτίου που προβλέπεται ως τώρα.