Αλέξης Τσίπρας: Απάντηση στην επιστολή της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου

«Η απώλεια του Ζακ δεν θα ξεχαστεί, τουλάχιστον από όσους και όσες από εμάς παραμένουμε αφοσιωμένοι στον αγώνα για μια κοινωνία, που η ανθρώπινη ζωή θα είναι η υπέρτατη αξία»: την προσωπική αυτή δέσμευση δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή του προς τη μητέρα του αδικοχαμένου Ζακ Κωστόπουλου.

Είχε προηγηθεί επιστολή από τη μητέρα του Ζ. Κωστόπουλου προς τον κ. Τσίπρα -και τις δύο επιστολές έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Εφημερίδα των Συντακτών»- και ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός εκφράζει κατ’ αρχάς τα θερμά του συλλυπητήρια όσο όμως και την ευγνωμοσύνη του για την κίνηση της κ. Κωστοπούλου να μοιραστεί μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

«Όσα συνέβησαν και οδήγησαν στον θάνατο του Ζακ συνιστούν έναν εφιάλτη» σημειώνει εισαγωγικά ο πρωθυπουργός για να εξηγήσει αμέσως μετά: «όχι μόνο γιατί η ωμή βία οδήγησε στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, αλλά και γιατί έγιναν αφορμή για να αναδυθεί ο κοινωνικός κανιβαλισμός, που επικροτεί την αυτοδικία και δεν ανατριχιάζει στην όψη της ωμής βίας απέναντι σε αυτόν που είναι από κάτω. Τον αδύναμο, τον διαφορετικό, τον άλλον».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια της επιστολή του, στηλιτεύει μερίδα των ΜΜΕ γιατί, όπως σημειώνει, υποδαυλίζει αυτόν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, αλλά και υποκαθιστά, για μια ακόμη φορά, τη Δικαιοσύνη, ή ακόμη χειρότερα, προσβάλλει «προς χάριν της τηλεθέασης, έναν συμπολίτη μας που έχασε με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο τη ζωή του».

Ο πρωθυπουργός δηλώνει απόλυτα σύμφωνος με την έκκληση της μητέρας για διεξοδική διερεύνηση όλων των πτυχών της τραγικής αυτής υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών «σε όσους πιθανά με τις πράξεις τους ή τη στάση τους προκάλεσαν ή επέτρεψαν την απώλεια της ζωής του Ζακ. Αυτή τη βούληση έχω εκφράσει δημοσίως και προς τους αρμόδιους θεσμούς του κράτους και της δικαιοσύνης» διαβεβαιώνει εκ νέου ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή η υπόθεση όμως, δεν τελειώνει με την εξιχνίασή της», διαμηνύει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Η αντιμετώπιση τού κοινωνικού κανιβαλισμού και των φαινομένων βίας και μίσους χρειάζεται συντεταγμένη παρέμβαση από την Πολιτεία με στόχο τη συνολική πρόληψη του εγκλήματος, αλλά κυρίως τη διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας. Για να διαμορφωθούν νέες συνειδήσεις και να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας.

Δεσμεύομαι προσωπικά, ότι θα εργαστούμε με ακόμη μεγαλύτερη αφοσίωση σε αυτήν την κατεύθυνση», σημειώνει κλείνοντας ο πρωθυπουργός, ενώ προσκαλεί τη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου να συναντηθούν την επόμενη φορά που θα βρίσκεται στην Αθήνα.

ΑΠΕ ΜΠΕ