Αλέξης Τσίπρας: «Για τον Διονύση Σαββόπουλο μόνο αγάπη και εκτίμηση»

«Ο Κατρούγκαλος, που έκανε ένα λάθος, με ευθιξία εκτός – Ο Καραμανλής των Τεμπών εντός. Πώς το έλεγε ο Κουτσούμπας; Αυτοί είμαστε» τόνισε στον ΣΚΑΪ

Τη δέσμευσή του να δώσει ανάσες στη μεσαία τάξη, που αδικήθηκε όπως είπε πολύ τα χρόνια των μνημονίων, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, την εκπομπή «Πρωινό μου» και τη Φαίη Σκορδά.

Με αφορμή την απόσυρση Κατρούγκαλου από την εκλογική μάχη μετά τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει κανέναν να αμφισβητήσει το Συμβόλαιο Αλλαγής, με το οποίο απευθύνεται στον ελληνικό λαό.

«Στην πολιτική κάποιες φορές είσαι αναγκασμένος να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. Όταν απευθύνεσαι στον ελληνικό λαό με ένα συμβόλαιο αλλαγής, δεν μπορείς να δώσει το δικαίωμα σε κανέναν, είτε ηθελημένα είτε άθελά του, να το αμφισβητήσει. Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω κατά γράμμα αυτό το συμβόλαιο και ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη που αδικήθηκε όλα τα χρόνια τα μνημονιακά. Αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη» υπογράμμισε. 

«Όχι μόνο δεν θα υπάρξουν επιπλέον εισφορές αλλά θα υπάρξει αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ. Θα υπάρξει η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ανάσες θα δώσουμε στη μεσαία τάξη» διευκρίνισε.

«Ο Κατρούγκαλος, που έκανε ένα λάθος, (σ.σ. τέθηκε) εκτός με ευθιξία δική του και αποφασιστικότητα δική μου. Ο Καραμανλής των Τεμπών εντός ψηφοδελτίου. Ο ένας εκτός διότι κατανοεί ο ίδιος τι θα πει ευθιξία, ότι έκανε λάθος, ο άλλος δεν έκανε κανένα λάθος και θέλει να ξεπλυθεί με την ψήφο του ελληνικού λαού. Πώς το έλεγε ο Κουτσούμπας; Αυτοί είμαστε, συγκρίνετέ μας» πρόσθεσε με νόημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι την Κυριακή ο ελληνικός λαός έχει την ευκαιρία να κρίνει, να συγκρίνει, να πάρει μια κρίσιμη απόφαση για τη ζωή του. «Θεωρώ ότι την εκλογική αναμέτρηση θα την κρίνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η ψήφος των νέων ανθρώπων και των αναποφάσιστων. Και νομίζω ότι έχουν στα χέρια τους μια κρίσιμη απόφαση για το ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια» εκφράζοντας την ευχή να κάνουν τη σωστή επιλογή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για μια σειρά θεμάτων. Σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκαθάρισε ότι του κάνει πολιτική κριτική γιατί έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την έλλειψη ενσυναίσθησης τα 4 χρόνια που είναι πρωθυπουργός. 

Για τον Διονύση Σαββόπουλο και την τοποθέτησή του, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε «μόνο αγάπη και εκτίμηση», σημειώνοντας ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του. «Αν είναι και φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένας λόγος παραπάνω να τον υποστηρίξει γιατί στις δύσκολες στιγμές φαίνονται οι φίλοι» σχολίασε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τοποθετήθηκε για τα ζητήματα βίας κατά των γυναικών και το κίνημα Μetoo, σημειώνοντας ότι οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν την κακοποίηση που δέχονται. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο σημαντικές τομές, ξεκινώντας τα ειδικά γραφεία στα Αστυνομικά Τμήματα με γυναίκες αστυνομικούς και εισάγοντας στους Ποινικούς Κώδικες την έννοια ότι δεν χρειάζεται απόδειξη του βιασμού αλλά αρκεί η μη συναίνεση. «Δεν φτάνουν αυτές οι τομές. Πρέπει οι γυναίκες να αισθάνονται ασφάλεια να μιλήσουν και να αποδίδεται ταχύτατα η δικαιοσύνη» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να καθιερωθεί στο νομικό πλαίσιο ο όρος γυναικοκτονία.

Σε ό,τι αφορά την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε σαφώς υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. «Είμαι περήφανος που κάναμε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, είχαμε αντιδράσεις. Τώρα η κοινωνία το αποδέχθηκε ομαλά. Προχωρήσαμε και στην αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που αφορούσε μια πιο ειδική ομάδα πληθυσμού. Το επόμενο βήμα μετά το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι η αναγνώριση του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια. Εχουμε σχέδιο αναμόρφωσης όλου του οικογενειακού δικαίου και να βάλουμε μέσα και την τεκνοθεσία. Τα παιδιά χρειάζονται περιβάλλον αγάπης, ξέρω παιδιά που ζουν σε τέτοιο περιβάλλον και αυτό είναι το κρίσιμο. Ο κ. Μητσοτάκης λέει δεν είναι τώρα η ώρα» είπε.

Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε απαντήσεις και για τις δηλώσεις του για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι έχει γίνει πολλή σπέκουλα μ’ αυτό το θέμα. «Ρόλος μου είναι να ανοίγω δρόμους και μυαλά αν μπορώ. Οι 600 χιλιάδες άνθρωποι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή είναι φασίστες όλοι; Υπάρχουν σίγουρα φασίστες, που στέλνουν και μέλη μας στο νοσοκομείο, υπάρχουν όμως και λαϊκοί άνθρωποι» είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, όπου το ποσοστό της Λεπέν έχει φτάσει 40%. «Τι θα πούμε; Ότι δεν πρέπει η Αριστερά να τους κερδίσει πίσω; Η ψήφος είναι θέμα και άγνοιας και αντίδρασης, και αίσθησης ότι είναι αντισυστημικό. Ο φασισμός δεν είναι ποτέ αντισυστημικός. Ο φασισμός στη Γερμανία ήταν η πιο συστημική δύναμη. Όλες οι εταιρείες στήριζαν τον Χίτλερ. Η σύγκρουση της Αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά. Αυτοί που ψήφισαν δεν μπορείς να λες ότι είναι φασίστες. Αυτοί οι άνθρωποι που παρασύρθηκαν είναι εργάτες, είναι λαϊκή τάξη. Αλοίμονο αν είχαμε 600 χιλιάδες φασίστες στη χώρα», δήλωσε.