Αλέξης Τσίπρας: Φόβος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Κάποιοι φαίνεται πως φοβούνται τον Αλέξη Τσίπρα.

Ένα μέσο ενημέρωσης παρήγγειλε – χωρίς να είναι γνωστό αν πλήρωσε κιόλας το ίδιο και πόσο – μια δημοσκόπηση σε μια εταιρία με ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό παρελθόν.

Γούστο τους και καπέλο τους, αυτή τη δουλειά κάνουν. Με τον τρόπο που την κάνουν…

Δεν θα απασχολούσε κανέναν αν το θέμα της δεν ήταν η… αναζήτηση ηγέτη για την Κεντροαριστερά. Ακούγεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες…

Ως συνήθως, πού βρίσκεται το «σώμα» της έρευνας και ποιος το έχει ελέγξει, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ούτε αν μόνοι τους συντονίστηκαν σ’ αυτό το θεάρεστο έργο, ή ενδιαφέρεται κάποιος άλλος.

Ξέρουμε μόνο ότι το δημοσκοπικό «καρτέλ» αναζητά «ηγέτη της Κεντροαριστεράς». Ήτοι κάποιον που θα ηγηθεί ενός σχήματος που θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις. Δια της αλληλο-απορρόφησης, της συνένωσης, της συνεργασίας κλπ.

Ποιος τους είπε ότι αυτά τα κόμματα σκοπεύουν να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους κινήσεις, δεν προκύπτει. Ούτε πώς αναδείχθηκαν οι… διαγωνιζόμενοι.

Ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης θεωρούν ότι είναι ήδη επικεφαλής της Κεντροαριστεράς. Ο Χαρίτσης δεν δήλωσε ποτέ κεντροαριστερός. Ο Μανώλης Χριστοδουλακης δεν κατέθεσε υποψηφιότητα. Ο Δούκας μόλις βρήκε δήμαρχος και θα ήταν κουφό να παρατήσει τη δημαρχία για κάτι που δεν υπάρχει.

Αν μελετήσει κάποιος τα αποτελέσματα της πρώτης μέτρησης με αυτή τη θεματολογία, θα το πιάσει εύκολα το υπονοούμενο.

Στο ερώτημα «ποιος μπορεί να ηγηθεί μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης την επομένη των ευρωεκλογών;» οι ερωτηθέντες – που με δημοσκοπική αυθαιρεσία βαφτίζονται «οι πολίτες» – επιλέγουν ως πρώτο μεν τον Αλέξη Τσίπρα – αλλά με μόλις 16%. Λιγότεροι και από τους περσυνούς ψηφοφόρους του.

Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με εμφανές ιμπέριουμ δημόσιας παρουσιας, ίσα που παίρνει την πρώτη θέση από ποιόν λέτε; Από τον Ανδρουλάκη, που έχει 13,4%. Περισσότερο από ό,τι το κόμμα του. Ο Κασσελάκης κόλλησε στο 10,5%.

Παίρνει όμως μπόνους με το επόμενο ερώτημα: «Ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Οι «πολίτες» – δηλαδή το δείγμα του δημοσκόπου – στέλνουν περήφανο χαιρετισμό στον… Μητσοτάκη – αποκλείοντας, με 52%, να μπορεί να τον κερδίσει κάποιος – και μετά αποφαίνονται ότι μπορεί ο… Κασσελάκης. Με 16,9% – πάνω από ό,τι του δίνουν ως πρόβλεψη επίδοσης στις Ευρωεκλογές.

Ο Τσίπρας μένει πίσω του με 14,2% – και σε ό,τι αφορά τους, κατά δήλωση τους, ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συντριπτικά πίσω – ο ηρωικός Ανδρουλάκης μένει στο 11,2% και οι άλλοι δεν υπάρχουν.

Ερώτηση: ποιοι έχουν αγωνία για τον ενδεχόμενο ηγέτη της ενιαίας Κεντροαριστεράς και σπεύδουν να αποκλείσουν τον… Τσίπρα; Αν δεν είναι ο πιο πρωθυπουργήσιμος, γιατί να ηγηθεί; Άρα «τελειώνει…».

Το 2015, μετά από τις τρεις απανωτές νίκες του Τσίπρα σε πραγματικές κάλπες, στις συνάξεις των βορείων Προαστίων – για μπιρίμπα, ή για «πολιτική κουβέντα» σαν αυτή που αφελώς παρέστη και ο ίδιος πρόσφατα – το συμπέρασμα ήταν: «αυτό δεν πρέπει να μας ξανασυμβεί».

Κάνει νιάου στα κεραμίδια ότι, αν τους ξανασυμβεί, θα είναι πάλι δια του Τσίπρα. Και οι «ερωτώμενοι» στις δημοσκοπήσεις τον αποκλείουν – δίκην αυτοεκπληρούμενες προφητείας. Προφανώς κάποιοι έχουν τον φόβο του…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR