Αλ. Τσίπρας: “Τα λιοντάρια απέναντι στον Ζάεφ έγιναν όρνιθες απέναντι στον Ερντογάν”

Από τα Ιωάννινα ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ασχοληθεί για λίγο με τα συμφέροντα των πολλών αντί των λίγων και να αυξηθεί άμεσα τον κατώτατο μισθό με νομοθετική ρύθμιση.

«Όλα όσα είπαμε προεκλογικά επιβεβαιώνονται. Είπαμε ότι θα είναι μεγάλο πισωγύρισμα για τον τόπο αν εκλεγεί η Ν.Δ. στην κυβέρνηση. Είπαμε ότι δεν θα γίνει ο ουρανός πιο γαλανός διότι το στρατηγικό τους σχέδιο ήταν να δώσουν πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα νομίζω ότι ακόμα και οι υποστηρικτές των πολιτικών μας αντιπάλων έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται που είναι όλα όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά, οι αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις κ.ά.» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στην αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ΝΔ στο μεταναστευτικό: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που αν συνέβαινε επί των ημερών μας δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε ούτε μια μέρα. Από 5.000 η Μόρια σήμερα έχει 25.000 ανθρώπους» είπε.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι: “Πέρα από την οικονομία τους δείκτες που δείχνουν σταθερότητα από τότε που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια υπάρχει και η πραγματική οικονομία όπου εκεί όμως τα εργασιακά δικαιώματα περιορίζονται. Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη χωρίς εργασιακά δικαιώματα ή όταν δεν προστατεύεις τους εργαζόμενους από τις απολύσεις, ή όταν δεν νοιάζεσαι για την κοινωνική πλειοψηφία”.

«Είδαμε ομαδικές απολύσεις στις τράπεζες που είχαν να γίνουν από την μεταπολίτευση διότι επέστρεψε η λογική της απληστίας. Αυξήσεις δεν δώσανε αλλά δεν έδωσαν ούτε και όσα έλεγαν ότι είναι ψίχουλα. Ο φετινός Δεκέμβρης ήταν ο χειρότερος όλων των προηγούμενων μου είπαν οι καταστηματάρχες». 

«Τόσο πολύ προσπαθούν να μας πείσουν, ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις τα ΜΜΕ που και εμείς που δεν είμαστε συνταξιούχοι θα πάρουμε λεφτά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «δημιουργούν ψευδαισθήσεις και προσδοκίες αλλά αυτό θα το πληρώσουν κάποτε διπλά και τριπλά».


«Οι μπουλντόζες θα μπουν στην α’ κατοικία»


«Κόβουν τη 13η σύνταξη που εμείς ψηφίσαμε να είναι μόνιμη. Μας κατηγορούσαν ότι δεν ήταν ολόκληρη αλλά είχαμε σχέδιο να είναι ολόκληρη από το 2021 και μετά. Ευνοούν τις υψηλότερες συντάξεις και όχι τις χαμηλές. Οι εισφορές θα είναι κατά 20% μεγαλύτερες στους ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο ασφαλιστικό.»

«Οι μπουλντόζες δεν θα μπουν στο Ελληνικό παρά τα όσα έλεγε ο κ. Γεωργιάδης αλλά μπουλντόζες θα μπουν σύμφωνα και πάλι με τον κ. Γεωργιάδη στην α’ κατοικία. Δεν υλοποιείται ούτε η αύξηση του μισθού στο διπλάσιο της ανάπτυξης που έλεγαν προεκλογικά.»

«Την αλήθεια την είπε ο κ. Σταϊκούρας για τον κατώτατο μισθό, ότι την αύξηση την έδωσε όλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να ασχοληθεί για τα συμφέροντα των πολλών ή μόνη του έγνοια είναι πως θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Τον καλώ να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την αύξηση του κατώτατου μισθού για να τονωθεί η αγορά.

Ο Ηρακλής είναι με το μέρος της Λερναίας Υδρας και όχι απέναντι στην Λερναία Ύδρα. Με το σχέδιο αυτό έρχεται η απόλυτη άρση της προστασίας της α’ κατοικίας. Είχε διαψεύσει προεκλογικά τον Μ. Παπαδημητρίου ο Κυρ. Μητσοτάκης και σήμερα με το σχέδιο Ηρακλής παίρνει τα 12 δις για να ενισχύσει τις τράπεζες.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ότι την κρίση την πλήρωσαν οι τράπεζες χαρακτηρίζοντάς την «υβρι.»

«Είναι μνημονιακότεροι των μνημονίων. Ύβρις απέναντι σε όσους είδαν να μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις τους, σε όσους ξενιτεύτηκαν στο εξωτερικό, η δήλωση του κ. Σταϊκούρα. Όχι κ. Σταϊκούρα, χάρη στον ελληνικό λαό του και στις θυσίες του είμαστε έξω από τα μνημόνια και έξω από την κρίση και έχετε σήμερα την δυνατότητα να τρώτε από τα έτοιμα» είπε

 «Άδικη και ανήθικη η εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ με κολέγια»


Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την όχι μόνο «άδικη» αλλά και «ανήθικη» εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με τα ΑΕΙ διότι παράλληλα με την βάση του 10 που θέλει να επαναφέρει υποβαθμίζει την Δημόσια Εκπαίδευση προς όφελος της Ιδιωτικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εκτενώς για την υγεία και την κατάργηση του ΕΣΥ που δρομολογεί η κυβέρνηση μέσω των ΣΔΙΤ. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα περιοδεύσουν στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Τέλος ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό και τη «λογική του μίσους που έσπειρε ο Κυρ. Μητσοτάκης»: «Μόνο με σχέδιο και συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες βρίσκονται λύσεις» υποστήριξε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε όλα τα κόμματα να καταθέσουν από κοινού πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στο δόγμα του “προβλέψιμου εταίρου”
Για μια εξωτερική πολιτική που χαρακτηρίζεται από ελαφρότητα μίλησε ο Αλ. Τσίπρας:

«Ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική, πρόχειρη, κακοσχεδιασμένη, χωρίς στόχο και χωρίς φωνή. Από την ώρα που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης έχουμε ή έναν πρωθυπουργό απόντα από κρίσιμα φόρα όπως αυτό για τη Λιβύη, ή έναν πρωθυπουργό παρόντα ή αμίλητο. Ο πρωθυπουργός των 72 δευτερολέπτων τόσα μίλησε όλα και όλα στη συνάντηση του με τον πρόεδρο Τραμπ, στον Λευκό Οίκο».

Όσον αφορά στο Ουρουτς Ρέις και τις δηλώσεις Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ανικανότητα στη διαχείριση και στρατηγική επιλογή που από το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής στο δόγμα «του προβλέψιμου εταίρου».

Όταν είσαι προβλέψιμος δεν σε υπολογίζει κανείς. Εμένα με κατηγορούσαν ως απρόβλεπτο αλλά αυτή η απρόβλεπτη κυβέρνηση αναβάθμισε την γεωπολιτική θέση της χώρας.

«Τα λιοντάρια απέναντι στον Ζάεφ έγιναν όρνιθες απέναντι στον Ερντογάν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

«Πολεμήσαμε τη διαπλοκή, κατάφεραν να μας ρίξουν αλλά ο ελληνικός λαός βγάζει τώρα τα συμπεράσματά του. Τίποτα δεν έχει να ελπίζει ο ελληνικός λαός από αυτή την κυβέρνηση. Σας καλώ να ενταχθείτε στον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία. Θέλουμε να πάρουμε μαζί τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου» κατέληξε είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ