Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 Βρείτε μας στο FacebookΒρείτε μας στο GooglePlus

Αμφιβολίες και δημοσκοπήσεις πολλές!

Του Νίκου Γαλάτη

Οι νέες εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς δημιουργούν μια δυναμική που μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Για πρώτη φορά περιμένουν όλοι- με πρώτη τη Χαριλάου Τρικούπη- τις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά, να δουν ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο- και ποιος θα είναι ο ηγέτης της επόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης- όπως προανήγγειλε ο Γιάννης Ραγκούσης- ότι θα είναι αν …τον ψηφίσουν.

Ο ίδιος αναμένει 100.000 στις κάλπες, αλλά ένας άλλος υποψήφιος ο Γιάννης Μανιάτης- βλέπει …150.000. Φυστικά αν οι εκλογές είναι ηλεκτρονικές και μπορεί να ψηφίσει κάποιος ακόμα και με κινητό, οι εκλογές για ηγέτη του νέου- χωρίς όνομα ακόμα και σύμβολα φορέα- αποχτά εθνικό ενδιαφέρον.

Η Νέα Δημοκρατία ανησυχεί το ίδιο- ίσως και περισσότερο- από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν πως είναι πρώτο κόμμα αλλά με ποια συμμετοχή στις εκλογές; Oι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Κυριάκο πιο δημοφιλή από τον Αλέξη- που έχει περάσει τα δύσκολα και μια προσωπική αναμέτρηση θα είναι σε βάρος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Η απογοήτευση της κοινωνίας αφορά και το κόμμα της αντιπολίτευσης κι αυτό σημαίνει πως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από ένα τρίτο πόλο που θα απευθυνθεί στους αναποφάσιστους, τους απέχοντες, τους δυσαρεστημένους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει, αλλά και η Νέα Δημοκρατία -αν αναστραφεί το φαινόμενο της αποχής- θα βρεθεί μπροστά όχι μόνο στο ενδεχόμενο να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά να μην έχει τους συνεταίρους που υπολόγιζε- ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι- σε μια συγκυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια μεγάλη πτώση, έμοιαζε να έχει σταθεροποιηθεί. Να έχει πλέον- από μια έστω ανεπαίσθητη ανάπτυξη- να λαμβάνει- και να δίνει παροχές, όπου μπορεί- αλλά στοχευμένα. Η Κουμουνδούρου είχε πάψει πια βομβαρδίζει το ΠΑΣΟΚ και πρότεινε συμφιλίωση- συγκυβέρνηση, αφού αργά ή γρήγορα- ακόμα και μετά από μια δεξιά παρένθεση- η απλή αναλογική- αν διατηρηθεί- απαιτεί ενότητα της «δημοκρατικής παράταξης».

Τα μικρά κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή -ως αυτόνομα τουλάχιστο. Το Ποτάμι ήδη έχει μπει στο παιχνίδι του «προοδευτικού κέντρου» -με στοιχεία αντιδεξιά- που είναι δύσκολο πια να γυρίσει πίσω. Η συνεργασία προυπόθετε να υπήρχε ως κόμμα κι η συμμετοχή του στο νέο φορέα είναι μονόδρομος. Ή θα εντασσόταν εκεί ή θα ξανάβλεπε Βουλή, ο Σταύρος -που από το να μείνει εκτός Βουλής βλέπει τον εαυτό του αρχηγό ενός …μεγαλύτερου κόμματος.

Το να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ στις εκλογές είναι μια λύση. Αλλά πώς αυτό θα το εντάξει σε μια πρόταση συνεργασίας με τον νέο φορέα- που διεκδικεί -αν όλα πάνε καλά- θέση …δεύτερου κόμματος; Τι θα κάνει αν αριστερά του ένα κόμμα ή μια συμπαράταξη μπει στη Βουλή και του αποσπάσει ψήφους;

Aυτός είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνεί συχνά στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, να μάθει τι κάνει και να ακούσει τη γνώμη του, αν κι έχει καιρό να το κάνει. Αυτός είναι ο λόγος που ξαφνικά ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να συνεργαστεί με τους Βολεμένους. Θα χτυπήσει το παλιό …από μέσα.

Θα καταφέρει ο νέος φορέας να φτάσει ως το τέλος -με την ενοποίηση και την «διαστολή» του όπως είπε η Φώφη Γεννηματά. Θα είναι η ίδια πρόεδρος ή κάποιος άλλος και ποιος; Θα αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα ή θα βρεθούμε αντί για διπολισμό στην Μάχη των Τριών;

Αμφιβολίες, όσο περιμένουν τις δημοσκοπήσεις, βασανίζουν, όλους και πολλές.