Του Μελέτη Ρεντούμη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την έλευση του νέου έτους, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα μίνι ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, ώστε αφενός να διορθώσει προηγούμενες αστοχίες σε επιλογές που είχαν γίνει και αφετέρου να δώσει μία νέα δυναμική στην κυβέρνηση.
Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσιμο χρόνο για σπατάλη, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί πρέπει να τρέξουν άμεσα μέσα στο τρέχον έτος, ώστε να έχουν δώσει τα πρώτα αποτελέσματα μέχρι την αναμέτρηση των ευρωεκλογών.
Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε, έδωσε έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας, κυρίως στους τομείς της ασφάλειας και της υγείας, καθώς γίνεται σαφές πως αυτοί οι δύο τομείς έχουν μείνει πίσω και ήδη έχουν εξαντληθεί και τα τελευταία περιθώρια περιόδου χάριτος από τους πολίτες ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.
Στο θέμα της ασφάλειας, επιλέχθηκε για ακόμη μία φορά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος θεωρείται γνώστης των θεμάτων της ασφάλειας και των σωμάτων ασφαλείας ευρύτερα, λόγω της μεγάλης τους κυβερνητικής εμπειρίας, ενώ θεωρείται πετυχημένος κατά γενική ομολογία στο συγκεκριμένο πόστο.
Η αρχική επιλογή διαφορετικών προσώπων καθώς και η δραματική αύξηση της μικρής αλλά και μεγάλης εγκληματικότητας στην χώρα και μάλιστα υπό το πρίσμα επανεμφάνισης της τρομοκρατίας, έκαναν τον πρωθυπουργό να επανέλθει σε γνώριμες συνταγές ώστε να υπάρξει άμεσα αποτελεσματικότητα.
Εκτός βέβαια από την ασφάλεια, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα σημαντικό νομοσχέδιο για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, το οποίο είναι βέβαιο πως θα ταράξει τα νερά κατά την εφαρμογή του και θα χρειαστεί η κυβέρνηση να συγκρουστεί με συντεχνίες και συμφέροντα.
Και σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έχει εμπειρία από το συγκεκριμένο υπουργείο και σε γενικές γραμμές θεωρείται πετυχημένος αλλά και μεταρρυθμιστής.
Με αυτή την λογική, προφανώς αναγνώρισε ο πρωθυπουργός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς πρέπει να τρέξει άμεσα η κυβέρνηση να προετοιμάσει και να θέσει για διαβούλευση προς τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, όλες τις επικείμενες αλλαγές των συγχωνεύσεων μονάδων υγείας, αλλά και την αντίστοιχη μεταφορά προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, αλλά και οι καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη σε θέματα υγείας και περίθαλψης.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, πως οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν απαιτούν σκληρή δουλειά και στοχοπροσήλωση με την συνεχή υποστήριξη του πρωθυπουργού και δεν αποτελεί πρόκριμα επιτυχίας μόνο η αλλαγή των προσώπων.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία και πρωτοβουλία στα θέματα της καθημερινότητας, χωρίς πισωγυρίσματα και βέβαια χωρίς φόβο ανάληψης του πολιτικού κόστους, ιδίως από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και κυβερνά ήδη με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός