Ανασύνθεση της κεντροαριστεράς: Ο Ανδρουλάκης, ο Κασσελάκης, το ελληνικό ΕΠΙΝΕ, ο Δούκας και ο… Τσίπρας

Του Βασίλη Σκουρή

    

Μετά τις ευρωεκλογές ξεκινά η μεγάλη συζήτηση- Η εκδήλωση της ΕΦΣΥΝ με Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου τη φέρνει απλώς τέσσερις μήνες νωρίτερα!

Τόση ταραχή ταυτόχρονα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όσο αυτή που προκάλεσε η εκδήλωση με τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και την Έφη Αχτσιόγλου η αλήθεια είναι πως είχαμε πολύ καιρό να δούμε!

Τα τρία στελέχη θέτουν με το ερώτημα “Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;” ένα θέμα που όλοι το συζητούν και όλοι αναμένουν να το θέσουν μετ΄ επιτάσεως μετά τις ευρωεκλογές, αναλόγως και του αποτελέσματος που θα βγάλουν οι κάλπες το βράδυ της 9ης Ιουνίου!

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πως αν το ΠΑΣΟΚ βγει δεύτερο κόμμα θα αναλάβει την επαύριο των ευρωεκλογών πρωτοβουλίες με στόχο τη συσπείρωση γύρω από το ΠΑΣΟΚ και υπό την ηγεσία του ιδίου μιας ισχυρής Δημοκρατικής Παράταξης που θα διεκδικήσει τη νίκη στις εθνικές εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μόνο που για μια ουσιαστική τέτοια πρωτοβουλία είναι σαφές πως απαιτείται όχι απλώς η δεύτερη θέση (ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το κόμμα του έλαβε 17,83%), αλλά ένα ποσοστό που θα γράφει μπροστά μίνιμουμ 17-18%.

Σε μια τέτοια περίπτωση και με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η ΝΔ να λάβει κάτω από 35%, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αναδειχθεί σε εν δυνάμει πρωθυπουργό και θα κατασταλούν εν τη γενέσει τους οι προσπάθειες όσων επιχειρήσουν να καταγραφούν ως δελφίνοι. Σε μια διαφορετική περίπτωση, όμως, με ποσοστό πχ 15%, είναι σαφές πως τη Χαριλάου Τρικούπη θα ξεκινήσει -για να το πούμε …γλυκά που λέει και ο Μάκης Βορίδης– η γκρίνια!

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στην Κουμουνδούρου τα πράγματα είναι δυσκολότερα, καθώς αυτό που παίζεται σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί τρίτο κόμμα είναι αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας και από ποιόν.

Αν, βεβαίως, ο Στέφανος Κασσελάκης λάβει τη δεύτερη θέση, πέραν ότι θα περάσει το πρόβλημα στον Νίκο Ανδρουλάκη, θα έχει λυμένα τα χέρια για να εντείνει την “αδιαμεσολάβητη σχέση του με τους πολίτες”, περιθωριοποιώντας ακόμα περισσότερο το κόμμα του και διαμορφώνοντάς το όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μέχρι τώρα θέσει τρεις διαφορετικούς στόχους ενόψει των ευρωεκλογών: Πρώτον, να πιάσει το ποσοστό που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2023, δηλαδή το 17-18%, να …κερδίσει τον Μητσοτάκη, ενώ, τρίτον, έχει δηλώσει και πως την τρίτη θέση να λάβει στις ευρωεκλογές δεν αποχωρεί από την εξουσία!

“ΔΕΛΦΙΝΟΙ”: Στο εσωτερικό των δυο κομμάτων υπάρχουν και τα στελέχη που τρέφουν ηγετικές φιλοδοξίες, εκτιμώντας παράλληλα πως αν δεν υπάρξει ανασύνθεση του χώρου πολύ δύσκολα θα νικηθεί η ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν έχει καταθέσει και πλατφόρμα ενόψει του Συνεδρίου, ενώ δεν κρύβει τις ηγετικές του φιλοδοξίες, ενώ και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ανεξαρτήτως τι δηλώνει δημοσίως, με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση με Τεμπονέρα και Έφη Αχτσιόγλου καταγράφεται πλέον ως εν δυνάμει “δελφίνος”-εξ ου και η πολύ μεγάλη ενόχληση του Νίκου Ανδρουλάκη!

Αντιθέτως η Νέα Αριστερά δεν έχει τέτοια προβλήματα και η Έφη Ατσιόγλου είναι ο βασικός κερδισμένος των τριών, καθώς μπορεί άφοβα να παρουσιάσει την πολιτική της πλατφόρμα, χωρίς …εκπτώσεις, όπως θα αναγκαστούν να πράξουν οι άλλοι δυο συνομιλητές της! Τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, τα στελέχη που στοχεύουν την ηγεσία είναι ουκ ολίγα, πλην όμως περιμένουν τις ευρωεκλογές για να κάνουν την εμφάνισή τους! Υπό αυτή την έννοια, παρά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχονται, Τεμπονέρας και Χριστοδουλάκης είναι μεσοπρόθεσμα κερδισμένοι από την κίνηση που έκαναν!

ΕΛΛΗΝΙΚΟ …ΕΠΙΝΕ: Αυτοδιάλυση των τριών κομμάτων του χώρου ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, ώστε να γίνει ένα ελληνικό …Επινέ (το μέρος της Γαλλίας που μετά από ήττες αυτοδιαλύθηκαν κόμματα του χώρου στη Γαλλία και αναδείχτηκε ο Φρανσουά Μιτεράν που εν συνεχεία έκανε μεγάλο και τρανό το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα), δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Ούτε ενοποίησή τους, όπως προτείνει ο Χρήστος Σπίρτζης.

ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Στο χώρο της κεντροαριστεράς, πάντως, υπάρχει ένας πολύς μεγάλος αριθμός ανένταχτων προσώπων, που είτε έχουν αποχωρήσει από τα κόμματα είτε ήταν επί χρόνια κομματικά άστεγοι, που ασφαλώς αποτελούν πολύτιμη εφεδρεία, αλλά -κάποιοι εξ αυτών- και …βάρος, αφού δείχνουν να αναζητούν απλώς ρόλο για τον εαυτό τους!

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο …ΔΟΥΚΑΣ: Για ένα μεγάλο κομμάτι του χώρου, ο μόνος που θα μπορούσε να ανασυνθέσει το χώρο με επιτυχία και με νέο πολιτικό υποκείμενο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, με μια …μικρή λεπτομέρεια: Ο ίδιος στην παρούσα φάση δεν έχει κάτι τέτοιο στα σχέδιά του. Όσον αφορά στον Χάρη Δούκα ασφαλώς και θα μπορεί να αποτελέσει έναν μελλοντικό ηγέτη του χώρου, εφόσον όμως μέσα στα δυο επόμενα χρόνια κατορθώσει και δείξει ένα πετυχημένο έργο στο Δήμο Αθηναίων!

Περισσότερα μετά την εκδήλωση Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου και …πολύ περισσότερα μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου!