Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Καθώς μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι διεκδικητές της ηγεσίας έχουν κλείσει τον πρώτο κύκλο των επαφών τους, η κατάσταση για τις δυνατότητες και τις προοπτικές καθενός αρχίζει να διαγράφεται ευκρινώς.
Με βάση τη δυναμική των πραγμάτων που ήδη διαμορφώνεται, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να διατηρεί τη θέση του στην ηγεσία. Υπέρ του λειτουργεί ότι το ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του αύξησε τα ποσοστά του και στις ευρωεκλογές ήταν το μόνο κόμμα με θετικό πρόσημο.
Αυτή η διαπίστωση επισκιάζει τον ανεδαφικό προεκλογικό στόχο του να πάρει τη δεύτερη θέση -με τον μεγαλομανιακό υπολογισμό να γίνει… πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές.
Καθώς αυτό είναι ανέφικτο, για οποιονδήποτε επικεφαλής του σημερινού ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης προκρίνεται ως η καλύτερη ηγεσία για μικρομεσαίο κόμμα που θα μπορεί να γίνει κυβερνητικός εταίρος. Έστω και αν δεν συμφωνούν όλοι στην επιλογή εταίρου ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί να διεκδικήσει το αξίωμά του στο δεύτερο γύρο, με πιθανότερο αντίπαλο τον Παύλο Γερουλάνο- που έχει το καλύτερο βιογραφικό από τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Ο Παύλος Γερουλάνος
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε την υποστήριξη της οικογένειας Παπανδρέου, που διαθέτει πυρήνες σε κάθε νομό και κατ’ αυτόν τον τρόπο καλύπτει τα κενά της υποψηφιότητάς του στην επαρχία.
Κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών κάποιοι από τους υποψηφίους απλώς επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στις εκλογικές του περιφέρειες. Αλλά η πρόωρη έκπληξη ήλθε από την Άννα Διαμαντοπούλου: αρχίζει να προετοιμάζει το έδαφος της αποχώρησής της- προτάσσοντας αξιώσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.
Αντιλαμβανόμενη ότι το μέλλον της είναι ζοφερό δημιουργεί από τώρα προφάσεις για να εγκαταλείψει την κούρσα. Έτσι έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί προκαταβολικά τη εγκυρότητα της διαδικασίας- και προσβάλλοντας τους άλλους υποψηφίους της- ζητάει να διενεργήσουν τις εκλογές… δικαστικοί αντιπρόσωποι- σε κάθε εκλογικό τμήμα.
Ο Μιχάλης Κατρίνης
Η ιδέα είναι πρωτοφανής και απαράδεκτη. Στις εσωκομματικές εκλογές την ευθύνη διαχρονικά έχει η Εφορευτική Επιτροπή που αποτελείται από μέλη του κόμματος, για ευνόητους λόγους.
Τώρα μια υποψήφια θεωρεί ότι «επειδή είναι πολλοί υποψήφιοι και είναι μια διαδικασία που θα γίνεται αρκετά ερασιτεχνικά» χρειάζεται…«διασφάλιση», από τρίτους.
Σχολιάζοντας την αντικομματική αξίωσή της ο Μιχάλης Κατρίνης την διέσυρε: «Κατανοώ το γεγονός ότι μπορεί τις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις το 2015, το 2017 και το 2021 η κυρία Διαμαντοπούλου να μην τις παρακολούθησε τόσο στενά και να μην έχει αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει για πρώτη φορά εκλογές».
Ακόμη πιο αιχμηρή υπήρξε η παρατήρησή του: «Το κυβερνών κόμμα να μην αναμειχθεί στις εκλογές στέλνοντας οργανωμένα ψηφοφόρους υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου»
Στην ουσία πρόκειται για καταγγελία, με βάση τις φήμες ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να επηρεάσει τις αρχαιρεσίες όπως είχε κάνει και το 2021 υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου – χωρίς αποτέλεσμα.
Η Χαρ. Τρικούπη πάντως θα διασφαλίσει ότι το σύστημα Μητσοτάκη θα παγιδευτεί αν στρατολογήσει ψηφοφόρους μιας χρήσης, υπέρ της συγκεκριμένης υποψήφιας.
Η ίδια προς το παρόν προσπαθεί να αμυνθεί στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την αμοραλιστική διαδρομή της, τις θέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και την κατασκευή «προσόντων».
Η Άννα Διαμαντοπούλου
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της πάντως δεν είχε την υποδοχή που περίμενε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «Νεόκοπος» των «Νέων» – δηλαδή η διεύθυνση της εφημερίδας- τη στιγμάτισε για την τροχιά της πέριξ του Μητσοτάκη, τα τελευταία χρόνια γράφοντας βιτριολικά:
-«Κύριε Διευθυντά, Εφόσον είναι ΠΑΣΟΚ (δεν το ήξερα!) γιατί δεν την είχε κάνει υπουργό ο Μητσοτάκης;»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προσλάβει ως σύμβουλο,γνωστό δημοσκόπο, αλλά μέχρι στιγμής η απήχηση της περιορίζεται στο χώρο των οπαδών της ΝΔ που δεν θα πάρουν μέρους στις αρχαιρεσίες του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, σα να τους αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει ψηφοφόρους της, συνεχίζει να εξυμνεί τον Πρωθυπουργό της Δεξιάς, επειδή «σταθεροποίησε τη χώρα και χειρίστηκε και κρίσεις σωστά» και του προσάπτει ανώδυνες γενικότητες:
«Μετά από χρόνια μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ πιστεύω ότι υπάρχει πολύ σοβαρή αποτυχία σε συγκεκριμένους τομείς, νευραλγικούς για τη χώρα».
Αυτή η επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά σχολιάζεται, από το Διαδίκτυο, μέχρι τα … καφενεία, μάλλον με θυμηδία: «Δεν βγήκε ούτε βουλευτής στις δόξες της, θα βγει πρόεδρος στο τέλος της;».