Ανύπαρκτη πολιτική, μόνο εντυπώσεις 

Toυ Ισίδωρου Λω

Για την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη το γνωρίζουμε καλά. Η επικοινωνία και η δημιουργία εντυπώσεων είναι τα βασικά εργαλεία της ηγεσίας αυτού του κόμματος.

Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης σε παρέμβαση του παλαιότερα, το είχε ομολογήσει, προτιμά την επικοινωνία και όχι την ουσία. Αυτή τη τακτική ακολουθεί από το 2016 όταν και ανέλαβε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ας δούμε τι γίνεται στην απέναντι πλευρά, στο χώρο της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς, και ας παρατηρήσουμε ένα πολύ πρόσφατο γεγονός.

Στο θέατρο Άλφα, στο κέντρο της Αθήνας, έγινε μια εκδήλωση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, με τίτλο το ερώτημα ‘Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;’ Την εκδήλωση την διοργάνωσε η Εφημερίδα των Συντακτών, και ομιλητές ήταν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Δηλαδή πήραν μέρος εκπρόσωποι από τα τρία κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, που αποτελούν την Αριστερά-Κεντροαριστερά και γενικότερα το Προοδευτικό μέτωπο.

Μερικές μέρες πριν γίνει η εκδήλωση, οι ηγεσίες των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ έδειξαν να ενοχλούνται, να βλέπουν με καχυποψία την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, περισσότερο θορυβημένη έδειξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τελικά έγινε η έκπληξη, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε στον χώρο, άνετος, χαμογελαστός με κοντομάνικο μπλουζάκι, και χαλαρή διάθεση. Κάποιοι χειροκρότησαν, κάποιοι ελάχιστοι δεν κρατήθηκαν και αποδοκίμασαν, και γενικότερα δημιουργήθηκε για λίγο μια σχετική αναστάτωση.

Προκύπτει τώρα το ερώτημα, η παρουσία του κ. Στέφανου Κασσελάκη πρόσφερε τίποτα στην εκδήλωση και στο θέμα για το οποίο γινόταν η συζήτηση;

Όχι, απολύτως τίποτα δεν πρόσφερε, και ίσως η πρόθεση δεν ήταν να προσφέρει αλλά να μειώσει. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσιάστηκε ευδιάθετος, χαιρέτησε εκεί τον κόσμο και τους ομιλητές, εκείνος αν και του το πρότειναν, δεν πήρε τον λόγο, δεν έκανε κάποια παρέμβαση, δηλαδή δεν διατύπωσε έστω μερικές σκέψεις, δεν συνεισέφερε σε κάτι, απλώς κάθισε περίπου μισή ώρα και μετά έφυγε.

Βεβαίως θα ήταν πάρα πολύ καλό, σε μια τέτοια εκδήλωση αλλά και σε άλλες παρόμοιες που μπορεί ν ακολουθήσουν, να παίρνουν μέρος και οι ηγεσίες των κομμάτων. Ναι, θα ήταν χρήσιμο και ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Ανδρουλάκης να δίνουν το παρών, αλλά για να βοηθούν την συζήτηση με σκέψεις και προτάσεις, όχι για σόου.

Δυστυχώς ο κ. Κασσελάκης στο θέατρο Άλφα, εμφανίστηκε για τις εντυπώσεις, και έδειξε αδιάφορος για την πολιτική.

Βλέπουμε λοιπόν, γενικότερα, ότι ζούμε μια εποχή που πλέον έχει σταματήσει η παραγωγή πολιτικής, και δεχόμαστε βομβαρδισμό εντυπώσεων και χαμηλού επιπέδου επικοινωνιακών παιχνιδιών.

Οι συνέπειες είναι αρνητικές, και σοβαρά ζημιωμένη βγαίνει η κοινωνία σε όλα, μα πραγματικά σε όλα τα ζητήματα που την αφορούν, στα μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Η πολιτική πρέπει να βγει ξανά μπροστά, οι ηγέτες και οι πολιτικοί να μην είναι ηθοποιοί, και οι ιδεολογίες να κάνουν αυτό για το οποίο υπάρχουν, να ανοίγουν νέους ορίζοντες στους ανθρώπους.

Αν οι απλοί πολίτες εγκλωβιστούμε στα επικοινωνιακά σόου των από πάνω, των οποιοδήποτε από πάνω, τότε θα γίνουμε σύγχρονοι σκλάβοι. Να μην συμβεί αυτό.

Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου