Αποσύνθεση

Του Ιωάννη Δαμίγου

Η δυσοσμία της αποσύνθεσης μιας ολόκληρης κοινωνίας, γίνεται αισθητή μόνο σε αυτούς που δεν έχουν προσβληθεί από την νόσο της αμάθειας, καθότι μεταξύ άλλων αισθήσεων βλάπτει και την όσφρηση της … λογικής. Και αυτοί, σίγουρα οι λιγότεροι, δεν συμμετέχουν στην αισιοδοξία των πολλών αδαών, σε μια ανέμελη διάθεση αντιμετώπισης με παράλογη άγνοια, όλων αυτών των δεινών που πλησιάζουν, καθώς η δυσοσμία των προηγείται των αφίξεων. Αλλά είπαμε, οι πολλοί δεν οσφρίζονται, λόγω της γνωστής νόσου. Γι’ αυτό και οι ελάχιστοι, εμφανίζονται απογοητευμένοι, σε μάταιη προσπάθεια, να σώσουν ό, τι σώζεται πια.

Η αμάθεια ζευγαρωμένη με την ανοχή, μπουκώνει το μεγάλο στόμα της πεινασμένης ακροδεξιάς, που παχαίνει με ταχύτητα σε όλη την υφήλιο, όχι μόνο στον τόπο μας, που πάντα την σιτίζαμε ως … κατοικίδιο συντροφιάς. Όλοι και όλα φαίνονται να έχουν συμφωνήσει σε μια στείρα αδράνεια απάθειας, ασχολούμενοι με ευκαιριακά επίκαιρα προβλήματα αναφοράς, συνεισφέροντας στην λήθη; άλλων προσφάτων, για παράδειγμα του σκανδάλου της NOVARTIS. Αναλώνονται σκοπίμως(;) παρασυρόμενοι σε πολλά επί μέρους θέματα, αποφεύγοντας να αξιολογήσουν προτεραιότητες και να εστιάσουν επιμόνως στην ανάδειξη και πίεση συγκεκριμένων και ουσιαστικών, επιφέροντας καίρια πλήγματα στο καθεστώς.

Η διασπορά προβλημάτων της παραπαίουσας, πλην οικονομικών οφελών κυβέρνησης, θολώνει επιτηδείως τον εύκολο και προσιτό στόχο, παραπλανώντας σε άλλους μικρότερης και αναλώσιμης προγραμματισμένης αξίας. Εκεί, στα σημεία που εμφανίζονται αναμφίβολα τρωτοί, παρατηρείται κάποια επιπόλαιη αντιμετώπιση, που τα καθιστά αίφνης ανεπίκαιρα, προστρέχοντας και υποβοηθώντας σε παραγωγή τίτλων εφημερίδων νέων σκανδάλων.

Προσμένοντας νέες χιονοστιβάδες εξελίξεων, που συνήθως λόγω πληθώρας επί μέρους γεγονότων, διακόπτονται αφού προκύπτουν  άλλα. Η έλλειψη σχεδιασμένου συντονισμού και κινήσεων με κατοχή σε συγκεκριμένα στοιχεία, ονομάτων, λογαριασμών, καταθέσεων και άλλων εγγράφων, προβληματίζει. Ανάλογη αντιμετώπιση, λόγου χάρη των παρακολουθήσεων, με γενικές αναφορές διαπιστώσεων χωρίς στρατηγική, θα αποτελέσει μια ακόμα χαμένη ευκαιρία από τις πολλές άλλες. 

Εφόσον και είναι λογικό, παραμένει στην ασφάλεια ο πρωθυπουργός, ως απλά και μόνο γνώστης, ας επικεντρωθούν οι προσπάθειες πίεσης στους υπόλοιπους συνεργάτες του. Όλο και κάποιος θρασύδειλος, προ των ευθυνών του, ίσως αναγκαστεί να ομολογήσει για να αποφύγει τις συνέπειες. Αρκεί να υπάρξει επιμονή και σχεδιασμός στοχευμένης πολιτικής ενεργειών, ακόμα και δια της δικαστικής οδού. Με δυνατότητα προσφυγής και στο Ευρωπαϊκό Ανώτατο δικαστήριο, εφόσον τεκμηριώνονται σοβαρές κατηγορίες παράνομων ενεργειών, κατά πολιτών.

Η αποσύνθεση των πάντων, απαιτεί ακραίες κινήσεις υπεράσπισης,  ώστε να αναχαιτίσουν κατά τι, τους ανεμπόδιστους αποθρασυμένους λεηλάτες. Καιρός για λύσεις και όχι αναλύσεις. Στιγμές για πρακτικές αποφάσεις. όταν με όλα αυτά να συμβαίνουν, η διαφορά έστω και πλαστή των 5,5 μονάδων διαφοράς παραμένει, τότε η μέχρι σήμερα πολιτική άσκησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει αποτύχει παταγωδώς. Τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί για να αντιστραφεί το κλίμα, πέραν αυτών που ισχύουν;

Οι ευθύνες ανάληψης άμεσων επιθετικών ενεργειών αναγκαία. Η συνεχιζόμενη επεξήγηση περί μη ενσυναίσθησης του πρωθυπουργού για τις πράξεις του, μάλλον ισχύει για αυτούς που την εξαπολύουν. Μια χαρά αίσθηση διαθέτει για όλα! Για όλους τους υπόλοιπους κάτι σοβαρό δεν πάει καθόλου καλά! Και δεν πάει καθόλου καλά εδώ και καιρό. Τι να είναι άραγε αυτό που δεν πείθει και γιατί; Μυστήριο μεγάλο ε;