Απόστολος Κακλαμάνης: Λύματα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Στην πολιτική οι καταγγελίες είναι μέρος του παιχνιδιού. Αλλά στην περίπτωση Κακλαμάνη υπάρχει ζήτημα ύφους, ήθους και πολιτικού πολιτισμού.

Ως Πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης, δεν ήταν ευτυχής όταν ο πρόεδρος της Βουλής περνούσε γενεές δεκατέσσερις καναλάρχες και εκδότες που τον ανέδειξαν και τον στήριζαν.

Του όφειλε όμως και τη διάσωση της κυβέρνησής του, όταν επέστρεψε με τη «Συμφωνία της Μαδρίτης» και 34 βουλευτές πήγαν στη Βουλή αποφασισμένοι να τον ρίξουν.

Επειδή κατήγγειλε τους χειραγωγούς της ενημέρωσης, ο Απόστολος Κακλαμάνης δεν κλήθηκε ποτέ σε τηλεοπτικό στούντιο.

Η διαρκής εκλογή του στην κορυφή της Β΄ Αθήνας οφείλονταν στην επαφή του – ή αλλιώς: εξυπηρετήσεις – με τους ψηφοφόρους της, από την προδικτατορική περίοδο, ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας.

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο πρόεδρος του κόμματος και ο πρόεδρος του συνεδρίου, επιτέθηκαν σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, για να τους αποδώσουν την καταστροφή του -που ωστόσο προήλθε από τις ηγεσίες του.

Η επιδίωξη είναι να ξεπλυθεί η ιδεολογική και πολιτική έκπτωση που οδήγησε στην απόρριψη του ΠΑΣΟΚ από τους ψηφοφόρους του, για τη μνημονιακή αλλοίωση και την πρόσδεση στο άρμα του Σαμαρά.

Ωστόσο ο Κακλαμάνης – επιχειρώντας να στιγματίσει όσους, μετακινηθέντες στον ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσώπησαν την απαξίωση του ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία, από τον Γ. Παπανδρέου και εντεύθεν – στιγμάτισε το συνέδριο.

«Ποντίκι» τους χαρακτήρισε. «Ήρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε το κόμμα, κάθε σπίτι έχει τον απόπατό του».

Τα είπε για ανθρώπους που στην πολιτική έχουν διαυγή ιστορία, πιο αγωνιστική από τη δική του. Να πάρουμε ως παράδειγμα τον Στέφανο Τζουμάκα.

«Παρών» στο Πολυτεχνείο και την αντιδικτατορική αντίσταση, φτύνει ακόμη αίμα από τα βασανιστήρια στη φυλακή. Ιστορικό μέλος του ΕΓ για χρόνια, ακέραιος, ασυμβίβαστος και σκληρός πολέμιος των συμφερόντων που λυμαίνονται την πολιτική – και επί ΠΑΣΟΚ.

Ο Ραγκούσης, η Ξενογιαννακοπούλου, ο Μπίστης και άλλοι με ρόλους στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Σημίτη, έκαναν τις επιλογές τους, όταν το ΠΑΣΟΚ έπαψε να είναι ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρουλάκης – που έχει δίπλα του πρώην διασπαστές του ΠΑΣΟΚ, τον έναν μάλιστα με ποινική δίωξη για χρηματισμό στην πλάτη και φιλοξένησε την κυρία που λιγώνεται μπροστά τον Νεομητσοτακισμό – τους καταγγέλλει.

Πολιτική αντίφαση: έτσι καταγγέλλει και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν σήμερα τον Τσίπρα και ακυρώνει πρόσκληση για «επαναπατρισμούς».

Πρόβλημά του. Στην πολιτική οι καταγγελίες είναι μέρος του παιχνιδιού. Αλλά στην περίπτωση Κακλαμάνη υπάρχει ζήτημα ύφους, ήθους και πολιτικού πολιτισμού.

Αυτό επιβάλει στον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αντιλαμβάνεται ότι ο 86χρονος πρώην πρόεδρος της Βουλής οφείλει να συζητήσει συγγνώμη.

Άλλως, το τέλος του στην πολιτική επισφραγιζεται με το στίγμα για τα λύματα που μετέφερε στο συνέδριο.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR