Toυ Μελέτη Ρεντούμη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ανακοίνωσαν μια σημαντική αποκλιμάκωση στην εμπορική τους αντιπαράθεση, συμφωνώντας αμοιβαία να μειώσουν τους δασμούς που έχουν επιβάλει η μία στην άλλη για περίοδο 90 ημερών. Η συμφωνία αυτή, που ήρθε μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, αφορά δραστικές περικοπές των υφιστάμενων δασμών, με τις ΗΠΑ να μειώνουν προσωρινά τους δασμούς από το 145% στο 30% σε βασικές κατηγορίες κινεζικών προϊόντων, ενώ αντίστοιχα η Κίνα θα περιορίσει τους δασμούς της σε αμερικανικά προϊόντα από 125% στο 10%.
Πρέπει να τονιστεί πως η κίνηση αυτή θεωρείται από τους αναλυτές ένα πρώτο βήμα προς μια πιο σταθερή και μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία που θα μπορούσε να θέσει τέλος σε μια τετραετία συνεχών εντάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή δεν αποτελεί μόνο ένα σήμα ηρεμίας στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και μια αναγκαία οικονομική ανάσα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απομείωση των δασμών αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τιμών για καταναλωτικά αγαθά και να αποσυμπιέσει τις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις, ειδικά μετά την πανδημία.
Παράλληλα, η Κίνα εκτιμά ότι θα ενισχύσει τις εξαγωγές της και θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά. Οι παγκόσμιες αγορές αντέδρασαν άμεσα, με σημαντικά κέρδη σε δείκτες και μετοχές, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ανακόπτοντας, έστω και προσωρινά, την οικονομική ανασφάλεια που προκλήθηκε από τους προστατευτικούς φραγμούς.
Επιπρόσθετα, πέραν των οικονομικών οφελών, η συμφωνία περιλαμβάνει και πολιτικές πτυχές, καθώς προβλέπει την ίδρυση μόνιμου διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να προχωρήσουν σε πιο θεμελιακή συμφωνία τους επόμενους μήνες.
Εκτός αυτού, η Κίνα δεσμεύτηκε να αυξήσει τα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης εξαγωγής πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαιντανύλης, γεγονός που αποτελεί βασικό αίτημα της Ουάσιγκτον.
Σε κάθε περίπτωση, η προσωρινή μείωση των δασμών για 90 ημέρες δεν λύνει αυτομάτως τις βαθιές διαφωνίες μεταξύ των δύο οικονομιών, ωστόσο αποτελεί ένα θετικό και ρεαλιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.
Αν η περίοδος αυτή αξιοποιηθεί εποικοδομητικά και από τις δύο πλευρές, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σταθερή εμπορική σχέση με ευρύτερα οφέλη όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία που χρειάζεται επειγόντως σταθερότητα, συνεργασία καθώς και μακροπρόθεσμη προοπτική αμοιβαίας κατανόησης.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός