«Αστικό ίχνος»: Η εικαστική χαρτογράφηση ενός προαστίου

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει δύο ειδικές ξεναγήσεις στην εικαστική έκθεση «Αστικό ίχνος». Εικαστική χαρτογράφηση ενός προαστίου, που φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος. Ο εικαστικός Μάρκος Καμπάνης θα παρουσιάσει τα έργα του που εκτίθενται, δημιουργώντας έτσι μια αφορμή για συζήτηση σχετικά με το αστικό τοπίο.

  • Η πρώτη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου (ώρα 19:00), με τη συμμετοχή του Δημήτρη Φιλιππίδη, ομότιμου καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και
  • η δεύτερη την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου (ώρα 19:00), με τον Νίκο Βατόπουλο, δημοσιογράφο-συγγραφέα.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση έχει πηγή έμπνευσης βιομηχανικά ερείπια στον Ταύρο Αττικής και σημείο αναφοράς το πρώην βιομηχανικό κτήριο του ΠΙΟΠ στην περιοχή και αποτελεί συμμετοχή του ΠΙΟΠ στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα Πόλ(ε)ις. Δεκαεπτά μεγάλα έργα με κάρβουνο και παστέλ σε χαρτί αποτελούν όχι αναπαραστάσεις κτηρίων αλλά αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής και συναισθηματικής αντιμετώπισης από τον ζωγράφο και της περιήγησής του σε αστικά τοπία που διατηρούν ψήγματα της προηγούμενης ζωής τους. Η εικαστική προσέγγισή τους δίνει την ευκαιρία για αναστοχασμό του παρελθόντος αλλά και για μια συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση του αστικού και βιομηχανικού αποθέματος των πόλεων.

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου-16 Νοεμβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: 09:00-18:00

Είσοδος ελεύθερη

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος

Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr

piopnews