“Βήματα υποχώρησης» βλέπει ο Αντ. Σαμαράς στα εθνικά θέματα: “Η λέξη «συναίνεση» μυρίζει μια πρόθεση συνθηκολόγησης

«Η λέξη «συναίνεση» ανάμεσα στα κόμματα για τα εθνικά ζητήματα μυρίζει διάθεση, μια πρόθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης» είπε ο πρώην πρωθυπουργός στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».

«Θεωρώ ότι απαιτεί πάρα πολύ καιρό για να υπάρξει πραγματική συναίνεση. Γιατί ζητάς τη συναίνεση των άλλων κομμάτων; Κυβέρνηση δεν είσαι; Σημαίνει ότι δεν μπορείς ο ίδιος να τα βγάλεις πέρα. Άρα δεν συμφωνείς με ό,τι έχεις πει μέχρι τώρα, πρέπει να πας παραπάνω. Αυτό το παραπάνω είναι βήματα υποχώρησης».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Σκοπίων σχολίασε:

«Δεν έχει λήξει η υπόθεση. Όταν έγινε η συζήτηση στους 12 υπουργούς Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 91 και μπήκαν οι τρεις όροι, έγιναν δεκτοί και από το υπουργικό συμβούλιο και εγώ έλαβα συγχαρητήρια ακόμα και από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και έγιναν δεκτοί οι όροι από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με εξαίρεση τη γ.γ. του ΚΚΕ. Και αυτό που είχε γίνει απ’ όλους δεκτό, τελικά κατέρρευσε. Εγώ είπα τότε ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να λυθεί για έναν κυρίως λόγο: διότι νομίζουμε ότι έχει λυθεί το θέμα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως το θέμα παραμένει ως προς την «μακεδονικότητα» για τους Βούλγαρους της γλώσσας τους, που δεν έχει καμία σχέση με τα Σκόπια και τίθεται ως ζήτημα για την είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε.».

Ορισμένοι, όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «είπαν ότι και στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου επί Καραμανλή ήταν λάθος το βέτο. Φοβάμαι ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό. Οι περιοχές της Αλβανίας, του Κοσόβου και του Τετόβου είναι πλέον αλβανικές, εγώ το είχα πει. Σήμερα πρόεδρος της Βουλής στα Σκόπια είναι ο μέχρι πρόσφατα ο εκπρόσωπός τους που έγινε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Υπάρχει μια τάση αυτές οι ισχυρές εθνότητες να ενωθούν και αν το Τέτοβο πάει στην υπόλοιπη Αλβανία, το υπόλοιπο των Σκοπίων μαγνητίζεται από τη Βουλγαρία. Δεν έχει λήξει η υπόθεση και δεν έχει γίνει αντιληπτό μέχρι σήμερα».

«Ήταν του ολίγου και του ακριβούς», σχολίασε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Είχε την ευκολία της προσαρμογής σε αυτό που πολιτικά του ήταν χρήσιμο. Ήταν ένας πανέξυπνος άνθρωπος, όπως πανέξυπνοι ήταν όλοι τότε. Η Βουλή ήταν ένα σχολείο για όλους μας», είπε για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Τέλος, για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε:

«Όταν έφυγε ο Αβέρωφ, πάρα πολλοί βουλευτές πιστέψαμε ότι ο μόνος τρόπος να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει πολιτικά τον Παπανδρέου είναι να είναι εξίσου σκληρός και μην νοιαστεί για το πολιτικό κόστος. Μεταξύ Στεφανόπουλου και Μητσοτάκη για το ποιος θα διαδεχθεί τον Αβέρωφ, στηρίξαμε τον Μητσοτάκη. Με τίμησε και έγινα υπουργός Οικονομικών και μετά Εξωτερικών. Δεν είχα κανένα πρόβλημα μαζί του και καμία διαφωνία. Η μόνη διαφωνία έγινε γι’ αυτό που σας είπα πριν. Ενώ το πέρασε και το υπουργικό συμβούλιο το θέμα των Σκοπίων, ο Μητσοτάκης ξαφνικά ήταν τελείως εναντίον. Δεν μπορούσα να το δεχθώ».

Όσον αφορά την Γερμανίδα καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς είπε:

«Υπήρχαν μέσα σε αυτή την περίοδο που έζησα μεγάλες πιέσεις. Αντίστοιχη μεγάλη πίεση γνώρισα το 2012 όταν πήγα, ως πρωθυπουργός, στην Μέρκελ. Με τράβηξε στο γραφείο της μου έδειξε μια σειρά από διαφάνειες με οικονομικά στοιχεία της χώρας και μου λέει ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να τα βγάλει πέρα». Νωρίτερα τα έζησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Μου είπε ότι «έχω να σας προτείνω ότι θα μπορούσαμε να σας δώσουμε για ένα διάστημα τα αναγκαία για να ζήσει η χώρα, αλλά θα πρέπει να βγείτε από την Ευρωζώνη». Την σταμάτησα ευθέως και της είπα ότι «δεν θέλω να ακούσω αυτή την κουβέντα. Εμείς θα μείνουμε και θα κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε». Μου λέει ότι «θα είναι πάρα πολύ δύσκολο». Της είπα ‘’το γνωρίζω’’. Εκείνη την ώρα μπαίνει μπροστά σου ένα μεγάλο «πρέπει». Γιατί εκπροσωπείς την Ελλάδα και τον λαό σου».