Το έγκλημα των Τεμπών και “οι φήμες” που “είναι παράλογες και θα διαψευσθούν”: To μπάζωμα δείχνει πως η συγκάλυψη δεν αφορά μόνο τον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Toυ Νίκου Λακόπουλου

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη ο Πρωθυπουργός αντί να βρεθεί στο μνημόσυνο και κοντά στους συγγενείς των θυμάτων, όπως όφειλε, προτίμησε να εμφανισθεί με ένα διάγγελμα για να πει πως «ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας”.

Από μακρυά όμως και με φιλοσοφική και λογοτεχνική διάθεση μα είπε πως “είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν».

«Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Κι ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει.”.

Η αντιπολίτευση έχει αποχωρήσει από την Εξεταστική -παρωδία καταγγέλοντας συγκάλυψη, αλλά ο Πρωθυπουργός εξήρε το έργο της αφού «ερεύνησε πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους»!

Αυτό ήταν όπως φαίνεται το έργο της και γι΄αυτό δεν ήταν προανακριτική, ούτε κάλεσε βασικούς μάρτυρες αφού άλλωστε «μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι” και “ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους απ’ όσους πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ήδη από την πρώτη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ορίσει ποιος (δεν) είναι ο ένοχος και απάλλαξε τον τότε υπουργό Μεταφορών λέγοντας “η στάση του Καραμανλή τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος».

Τώρα προαναγγέλλει πως θα “διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες” καθώς η δικαιοσύνη σπεύδει να βρει νέο πραγματογνώμονα, η δικογραφία πάει τελικά στη Βουλή και η Εξεταστική παρατείνει το έργο της, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης σπεύδει να παρέμβει:

«Φαίνεται να οδηγείται προς το τέλος, αλλά η χθεσινή παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου λέει ότι δεν πρέπει να μείνει ερώτημα που τίθεται, ιδιαίτερα από τους συγγενείς των θυμάτων, μέσω των συνηγόρων τους. Δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση καμία πτυχή της υπόθεσης και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση» είπε ο Γιώργος Φλωρίδης και πρόσθεσε ότι παραγγέλθηκε στους ανακριτές να ερευνήσουν αν υπήρξαν εύφλεκτα υλικά και παράλληλα να ελέγξουν τα βίντεο της τραγωδίας”.

Η παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Το υλικό θα σταλεί σε εργαστήρια του Καναδά και της Αγγλίας κι αυτό σημαίνει πως πιθανότητα η ανάκριση θα πάρει κάποια παράταση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Πρωθυπουργός καθώς η Ολομέλεια των Δικηγόρων τον κατηγορεί “διότι αρέσκεται τελευταία, να παρεμβαίνει στην υπόθεση αυτή με μία μη οφειλόμενη επέμβασή της στο έργο της Δικαιοσύνης».

Οι δικηγόροι επέκριναν την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, χαρακτηρίζοντας «ατελέσφορη, απρόσφορη και ατυχή χρονικά την έκδοση της εγκυκλίου-οδηγίας της:

‘Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δίνει κατευθυντήριες εντολές όχι μόνο στους ιεραρχικά υφισταμένους της, αλλά και στους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση σε μια πιο επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλία που παρεμβαίνει στο έργο της τακτικής δικαιοσύνης».

Φαίνεται πως οι φήμες που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “παράλογες” -παρεμβαίνοντας και πάλι στη Δικαιοσύνη- έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση καθώς ένα χρόνο μετά κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία που έφερε και την έκρηξη που εξαΰλωσε τα πάντα και πού είναι τρία βαγόνια που αγνοούνται.

Το μυστήριο αναδεικνύεται στο πόρισμα του Βασίλη Κοκοτσάκη που επιμένει για την αναγκαιότητα να ληφθούν δείγματα λαμαρινών με αιθάλες από τα κοντέινερ εμπορικής που εξαφανίστηκαν. Ο χώρος μπαζώθηκε εσπευσμένα κι ο πρώην περιφερειάρχης που το έκανε λέει ότι η εντολή δόθηκε από τον Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alert, η Μαρία Καρυστιανού δήλωσε ότι «εγώ έστειλα ένα εξώδικο στον κ. Αγοραστό και έλαβα μία απάντηση γραπτή, η οποία ανέφερε ότι «εγώ ακολουθούσα εντολές και ότι οι εντολές ήρθαν από τον κύριο Τριαντόπουλο, έγιναν δύο συνεδριάσεις και μου δόθηκε αυτή η εντολή».

Ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε ότι η περιφέρεια είχε «υποστηρικτικό ρόλο» και «ενήργησε ως όφειλε να πράξει χωρίς πρωτοβουλία ενεργειών». Ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε πως ο Χρ. Τριαντόπουλος ήταν επικεφαλής του κλιµακίου και η Εξεταστική Επιτροπή δεν καλεί τον υφυπουργό να καταθέσει. Τι ήθελαν να κρύψουν όσοι μπάζωσαν τον χώρο;

«Το έγκλημα των Τεμπών περιλαμβάνει τα πάντα. Οικονομική απληστία, εξευτελισμό της ανθρώπινης αξίας και κατάχρηση εξουσίας. Έχει φίμωση των ΜΜΕ, φίμωση της Δικαιοσύνης και πλήρη κατάργηση της έννοιας του κράτους δικαίου» θα πει σε μια συνέντευξη στο News 24 7 η Μαρία Καρυστιανού.

Η βιασύνη της Δικαιοσύνης να αποδείξει την… αθωότητά της, η προσπάθεια της κυβέρνησης να “κρύψει” τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη -που προφανώς εκτελούσε εντολές- και το μήνυμα του Πρωθυπουργού πως “οι φήμες είναι παράλογες και θα διαψευσθούν” δείχνει πως στο χώρο της τραγωδίας δεν μπαζώθηκαν βιαστικά μόνο οι όποιες ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή -που παραιτήθηκε με ‘σκονάκι”.