Γράφει ο Φρεντ, ο Social, o Χάκερ
Πόσα ψέματα μπορεί να πει ο Βαρουφάκης σε μια συνέντευξη- δηλαδή μέσα σε μία ώρα; «Θυμάμαι όταν επισκέφθηκα τον θείο μου, ως παιδί, στη φυλακή. Ήμουν ο μόνος από την οικογένεια, που είχε τη δυνατότητα να τον δεί γιατί απλά ήμουν τόσο μικρός τότε. Ήταν σχεδόν είκοσι χρόνια, ο επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1967, όταν ήταν ακόμη επικεφαλής της Siemens, προσχώρησε σε μια ομάδα πολιτικής αντίστασης που κατασκεύαζε αυτοσχέδιες βόμβες – μην φανταστείτε πολύ επικίνδυνες βόμβες- αλλά δυστυχώς συνελήφθη και καταδικάστηκε το 1971 σε θάνατο».
Κουίζ: πόσα ψέματα έχει αυτή η παράγραφος; Πόσα παραμύθια; Ασφαλώς θα υπήρξε ο θείος, ο αρχηγός της Ζίμενς που έφτιαχνε βόμβες, αλλά όχι επικίνδυνες! Αλλά δεν μπορεί να καταδικάστηκε σε θάνατο, όταν είχε καταργηθεί η θανατική ποινή. «Στη φυλακή κατασκεύαζε αεροπλανάκια κρύβοντας μέσα μηνύματα για την θεία μου. Η δουλειά μου ήταν να τα περάσω λαθραία έξω. Ένα από αυτά τα μοντέλα αεροπλάνων το έχω ακόμα». Τι σκατά μηνύματα ήταν αυτά που τα περνούσε λαθραία ο μικρός Γιάνης- έξω; «Σ΄αγαπώ, στείλε μου κανένα σώβρακο, πότε θα πάμε στις Άλπεις!» Γιατί σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Γιάνης λέει πως συνέχισε -τα καλοκαίρια!-την Αντίσταση εκεί!: “Κατά τη διάρκεια της Χούντας περνούσα κάθε καλοκαίρι με την οικογένειά μου τις διακοπές στη νότια Γερμανία και την Αυστρία – ήταν μια μικρή φυγή από τη δικτατορία”.
Από αυτή την άποψη όταν λέει ότι άκουγε Ντόιτσε Βέλλε, μικρός, άκουγε. Αλλά στις …Άλπεις.Το πιο απίστευτο είναι βέβαια πως η μητέρα του ήταν …τρομοκράτης της Ακροδεξιάς και κατασκόπευε τον πατέρα του- κι έτσι γνωρίστηκαν. Απίστευτο σενάριο για …κατασκοπευτική ταινία. Υπολογίζω πως αφού ο πατέρας του ήταν έγκλειστος- δηλαδή στην φυλακή- αλλά και στη Μακρόνησο, ζούσε διπλή ζωή, αφού κατάφερε να πάρει το πτυχίο του και να παντρετεί και την τρομοκράτισα που τον κατασκόπευε …πριν τον παντρευτεί!
Τελικά, η αθώα αυτή τρομοκράτισσα κατέληξε στο ….ΠΑΣΟΚ και έγραφε βιβλία για την ιστορία των δρόμων του Παλαιού Φαλήρου. Ο δε πατήρ «που ήταν ηγέτης και τους ένωσε όλους» όχι γιατί ήταν κομμουνιστής, αλλά ως οπαδός της Γαλλικής Επανάστασης, επέζησε και τελικά έγινε πρόεδρος της Χαλυβουργικής. Τα διαλείμματα – όταν ο θείος δεν έφτιαχνε ακίνδυνες βόμβες- η οικογένεια τα περνούσε στις Άλπεις.
Φυσικά, δεν λέω πως οι γονείς ευθύνονται για τις ιστορίες του Γιάνη που μπάζουν από παντού. Κάπου διάβασα όμως πως ο θείος της μητέρας του ήταν Χίτης. Υποθέτω ότι ο Γιάνης- θα σπάσει την …σιωπή του- και θα μας πει ποια ήταν αυτή η μυστηριώδης ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση που έβαζε κορίτσια να κατασκοπεύουν αυτούς που θα παντρευόντουσαν, τελικά!
Κατά τα άλλα, από την συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Ζέιτ» κρατάω μερικές δηλώσεις του δόκτορα: «Μ’ αρέσει να ηγούμαι των συζητήσεων». «Η CIA έχει χρησιμοποιήσει το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού κατά τη διάρκεια ανακρίσεων. Πρόκειται για μια σχεδόν τέλεια περιγραφή για την πολιτική της Τρόικας στη χώρα μου για τα τελευταία πέντε χρόνια». «Πάντοτε ήμουν έτοιμος, κατά τις διαπραγματεύσεις, να συμβιβαστώ είτε με κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από τη μία πλευρά είτε με τα απαραίτητα πακέτα βοήθειας από την άλλη».
Αν δεν το ξέρατε, όταν σπούδαζε ήταν γενικός γραμματέας των …Μαύρων Φοιτητών! «Πώς θα περιγράφατε τη σχέση σας με τον Wolfgang Schäuble; – Εξαιρετικές. « Δεν σας πιστεύουμε». «Είχα με τον Wolfgang κάναμε κάποιες πολύ εποικοδομητικές και καλές συζητήσεις». Κοίτα να δεις που εμείς νομίζαμε πως ο Σόιμπλε ήθελε μια καλή και εποικοδομητική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη!
Κατά τα άλλα δεν θυμάται τι έγινε με το …μεσαίο δάχτυλο. Ρώτησε …κι αυτός. «Έχω ρωτήσει τρία διαφορετικά άτομα ρώτησε τα οποία και ήταν εκεί τότε. Ένας από αυτούς είπε, ότι εγώ πράγματι έδειξα με το δάχτυλο, τα άλλα δύο άτομα πίστευαν ότι εγώ δεν το έκανα». Με τρία άτομα δεν βγάζουμε συμπέρασμα. Να κάνουμε δημοψήφισμα.
Επανέρχομαι στο έργο. « Ήταν η εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, αριστεροί και δεξιοί πολεμούσαν μέχρι θανάτου» λέει ο Γιάνης! (Καμιά φορά και έως τελείως θανάτου). «Ο πατέρας μου σπούδασε χημεία και εξελέγη ηγέτης των φοιτητών. Με αυτόν, αριστεροί και δεξιοί φοιτητές τα βρήκαν επιτέλους. Ο πατέρας μου είχε έρθει από το εξωτερικό και δεν άνηκε σε καμία πλευρά. (…) Υπήρχε μεγάλη πείνα στην Ελλάδα, και η τότε διοίκηση του πανεπιστημίου ήθελε να αυξήσει τα δίδακτρα. Ο πατέρας μου πήγε στον πρύτανη και διαμαρτυρήθηκε ευγενικά ενάντια σε αυτήν την απόφαση. Όταν έφυγε από το γραφείο, συνελήφθη από τη μυστική αστυνομία».
Σε άλλη συνέντευξη ο μπαμπάς συνελήφθη από τους ίδιους τους συμφοιτητές του και υπήρχε και η μετέπειτα γυναίκα του που το κατασκόπευε! Κι ο νονός που ήταν αποκήρυξε ήταν ο στρατηγός Σκλαβενίτης. Τελικά, ο μπαμπάς δεν εκτελέστηκε! «Στη φυλακή ξυλοκοπήθηκε βάναυσα. Έπρεπε να υπογράψει μια δήλωση που θα αποκήρυττε τον κομμουνισμό. Στη συνέχεια, θα μπορούσε να φύγει. Κοίταξε αυτή τη δήλωση, λέγοντας: «Δεν είμαι κομμουνιστής, αλλά ποτέ δεν θα την υπόγραφα τη δήλωση αυτή ούτως ή άλλως». Στη συνέχεια, στάλθηκε για τριάμισι χρόνια σε στρατόπεδο. Του πατέρα μου του αρέσει να ακούει κλασική μουσική. Με μία εξαίρεση: Johann Strauss. Με την μουσική αυτού του συνθέτη βασανίστηκε».
Τι να πω! Ότι τα βγάζει από το μυαλό του; Αποκλείεται. Φυσικά και δεν αμφισβητώ την ιστορία του μπαμπά-Βαρουφάκη. Την αφήγηση του γιου αμφισβητώ. Που όταν ήταν υπουργός –λέει- δεν είχαν χρήματα ούτε για χαρτί τουαλέτας! «Είχατε ποτέ σκεφτεί την πρόσληψη ενός συμβούλου Τύπου; – Ναι, το είχα. Αλλά δεν είχα τα χρήματα. – Ήσασταν ο Υπουργός Οικονομικών! – Είστε σοβαροί; Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Δεν είχαμε καν τα χρήματα για χαρτί τουαλέτας. Όταν έγινα υπουργός, μετακόμισα σε ένα σχεδόν άδειο Τμήμα. Στον όροφο μου – υπήρχα μόνο εγώ και το laptop μου. – Δεν υπήρχαν υπολογιστές; – Όχι, τίποτα. Μηδέν. – Μήπως ο προκάτοχός σας πήρε όλους τους υπολογιστές; – Προφανώς. Ή δεν είχαν ποτέ κανένα. Στο Υπουργείο δεν υπήρχε ψυχή. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διώξει όλους τους υπαλλήλους».
Ρε Πινόκιο! Αφού αλλού μας λες πως δεν πήγες και ποτέ στο υπουργείο- «ήμουνα διαρκώς σε ένα αεροπλάνο». Και σε συνεντεύξεις ή φωτογραφίσεις; «Βρισκόμουν στο Παρίσι, και ο εκδοτικός οίκος, που δημοσιεύει τα βιβλία μου, μου πρότεινε να μου κάνουν δύο συνεντεύξεις,. Δεν ήξερα τι είναι το Paris Match. Γι ‘αυτό ήθελα οπωσδήποτε να εγκρίνω το κείμενο. Ο δημοσιογράφος μου έστειλε το κείμενο, και ήταν πολύ καλό. Στη συνέχεια, οι συντάκτες τηλεφώνησαν και είπαν ότι θέλουν να κάνουν φωτογραφίες στο σπίτι μου. Είχαν προγραμματίσει τρεις ώρες. Η γυναίκα μου είχε πει ότι δεν το έβρισκε καλή ιδέα. Δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με αυτά. Πήγα στη φωτογράφηση μόλις για 15 λεπτά, γιατί είχα μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Αυτοί πήραν τις φωτογραφίες τους, ενώ εγώ δεν έδωσα απαιτούμενη προσοχή. Αυτό ήταν λάθος».
Φυσικά η ιστορία με την ακροδεξιά τρομοκράτισσα μπάζει. Έψαξα και γω λίγο. Δεν βγαίναν τα χρόνια. «Με την Ελένη μου γνωριστήκαμε στο πανεπιστήμιο, όταν είχα βγει από τη Μακρόνησο. Σπουδάζαμε χημεία στο Χημικό Αθηνών. Πήραμε το δίπλωμα και το ’54 παντρευτήκαμε. Η ζωή μας ήταν πολύ όμορφη». Αυτά είπε στο Έθνος ο συμπαθέστατος και ταλαντούχος Γιώργος Βαρουφάκης, καθηγητής που δηλώνει αριστερός και όχι ….οπαδός της Γαλλικής Επανάστασης, όπως θα ήθελε ο γιος του.
Ασφαλώς ο άνθρωπος εξορίστηκε, αλλά ο Γιάνης τον θέλει έγκλειστο να τον βασανίζουν τέσσερα χρόνια με μουσική Στράους. Μέσα σ΄αυτά τα χρόνια έβγαλε το πανεπιστήμιο -έγινε και καθηγητής- και παντρεύτηκε την ακροδεξιά τρομοκράτισσα που τον ….κατασκόπευε από το Πανεπιστήμιο. Αλλά έκανε έναν ακόμα άθλο. Γέννησε τον Γιάνη (με ένα ν) που μάλλον Ηρακλή, έπρεπε να τον λένε. Ή Γιανχάουζεν.
Σας ασπάζομαι, Ο φίλος σας, ο Φρεντ. Αν το πιστεύετε.