Του Γ. Λακόπουλου
Να αρχίσουμε με ανέκδοτα. Δυο δημοσκόποι ανακάλυψαν ότι οι κυβερνητικές επιτυχίες της τελευταίας περιόδου βγήκαν σε κακό στην… κυβέρνηση: η ΝΔ αυξάνει τη διαφορά και θα βγει αυτοδύναμη- κι από κοντά τσιμπάει και το Κινάλ.
Καμία πρωτοτυπία: συμβαίνει κάθε φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Πιο δύσκολη δεν γίνεται. Αλλά οι πολίτες, κατά τους εν λόγω δημοσκόπους, τρελαίνονται για κόμματα σκανδάλων και περιμένουν πώς και πώς να επιστρέψουν στα πράγματα.Γιατί όχι; Εδώ η άλλη στην Κυψέλη βρήκε τον Κυριάκο «φοβερό γκόμενο»… (Έχει γούστο να ήταν κι αυτό … σκηνοθετημένο!)
Αλλά για να πάμε στα σοβαρά, τη στιγμή που συμβαίνουν αυτά τα θαυματουργά, οι πολιτικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν «σημάδια πανικού» όσα εκπορεύονται πλέον από τα ρετιρέ της ΝΔ και του Κινάλ. Όχι χωρίς λόγο.
Από τη μια η ωρίμανση δικαστικών ερευνών φέρνει στον αφρό της επικαιρότητας τα διαχειριστικά όργια των ανθρώπων τους στο παρελθόν: τα εξοπλιστικά προγράμματα στέλνουν υπουργούς στον Κορυδαλλό, από την έρευνα για το C4I αναδύονται ονόματα και διευθύνσεις και το αναμενόμενο πόρισμα για τη Novartis μπορεί να αποδειχθεί εγκαιροφλεγής βόμβα στα θεμέλιά τους.
Από την άλλη το τέλος του Μνημονίου, το κλείσιμο του Μακεδονικού, η διευθέτηση των σχέσεων κράτους – εκκλησίας, οι επιδόσεις της οικονομίας, η αναστροφή των περικοπών και η διεθνής επικύρωση για την ανοδική πορεία της χώρας, εδραιώνουν την πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα και φέρνουν σε αδιέξοδο τον «κυριλέ» λαϊκισμό του νεομητσοτακισμού.
Όσο η κυβέρνηση αποκαθιστά σταδιακά τα ερείπια των προκατόχων της -δίνοντας ήδη στους πολίτες τώρα, όσα τους υπόσχεται η ΝΔ σε … δυο χρόνια- εξυγιαίνει το δημόσιο βίο και θεμελιώνει νέες προοπτικές για όλους, η επιχείρηση επικράτησης του Μητσοτάκη καίγεται.
Το μόνο που του μένει είναι ότι θα «καθαρίσει τα Εξάρχεια» σε 48 ώρες και η «προσωπική δέσμευση» ότι -αν γίνει Πρωθυπουργός- σε έξι μήνες το πολύ- θα συντάξει νομοσχέδιο για τα «ζώα συντροφιάς».
Α, έχει και φίλο τον Βέμπερ, για τον οποίο του έχει κολλήσει ότι θα γίνει… πρόεδρος της Κομισιόν. Αν με τον ίδιο τρόπο του προκύπτει ότι θα γίνει και ο ίδιος Πρωθυπουργός, καλύτερα να τα παρατήσει από τώρα…
Ο αρχηγός των ατάκτων
Αυτά είναι κάπως αστεία για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά οι ίδιοι παρατηρητές διακρίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε ήδη στην τρίτη φάση της παρουσίας του στην ηγεσία της ΝΔ.
Ξεκίνησε ως σύγχρονος πολιτικός με φρέσκιες ιδέες και σύγχρονες αντιλήψεις. Αυτή η φάση έκλεισε νωρίς, καθώς δεν ήταν τίποτε περισσότερο από πολιτικό μάρκετινγκ.
Στη συνέχεια ταυτίστηκε με τους ακραίους της ΝΔ, την κοινωνική οπισθοδρόμηση και συγκεκριμένους μιντιάρχες –με αποτέλεσμα να μην τον αντιμετωπίζει κανείς ως ηγέτη στην παράταξή του.
Τώρα, καθώς βλέπει το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια του βρίσκεται ήδη στην τρίτη φάση: δείχνει πρόθυμος να παίξει τα ρέστα του, σε συνεργασία με τα πιο τυχοδιωκτικά στοιχεία της χώρας.
Ο σημερινός επικεφαλής της ΝΔ για δυο χρόνια κατανάλωνε ο ίδιος το δημοσκοπικό προϊόν που παρήγαγε ο πανάκριβος επικοινωνιακός μηχανισμός που συντηρεί -για διάθεση προς τρίτους. Η υποταγή στην τριάδα Σαμαρά- Βορίδη-Γεωργιάδη με την αποδοχή θέσεων που δεν ήταν δικές του στο παρελθόν- και η η συνακόλουθη προσφυγή σε αγοραία ρητορική με ευτελείς ατάκες κατά του αντιπάλου του- τον κατέστησε μειοψηφικό, ακόμη και στον χώρο της συντηρητικής παράταξης και πάντως τον έβαλαν σε καραντίνα στην Ευρώπη.
Έτσι κατέληξε να είναι ο αρχηγός των άτακτων. Με ακροδεξιούς, εθνικιστές και πάσης φύσης μισαλλόδοξους να τον ωθούν όλο και δεξιότερα. Χωρίς πρόγραμμα και στρατηγική, μακριά από την ιδρυτική ιδεολογία της ΝΔ και χωρίς να εμπνέει -ούτε το περιβάλλον του- έμεινε χωρίς πολιτική. Για την ακρίβεια χωρίς αυτά που στην ίδια περίοδο οικοδομούσε για τον εαυτό του ο Αλέξης Τσίπρας .
Ο Πρωθυπουργός θα πάει στις εκλογές με χειροπιαστό απολογισμό και διακριτό σχέδιο για το μέλλον, αλλά και επικύρωση της πολιτικής του από την Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς. Ο Κυριάκος σύρεται ακόμη πιο βαθιά στον κύκλο της διαπλοκής και των άκρων και θα τα παίξει όλα για όλα μαζί τους.
Ενώ διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση μετά τη έξοδο από τα Μνημόνια, υπονομεύει κάθε προσπάθεια, προσπαθεί να εκθέσει τη χώρα και πολιτεύεται αποκλειστικά με όσα υπαγορεύει η δεξιά πτέρυγα της Δεξιάς, σε κρίσιμα θέματα όπως είναι το Μακεδονικό, το Εκκλησιαστικό και τα κοινωνικά δικαιώματα. Συν τον σκοταδισμό της νεοφιλελεύθερης ατζέντας του, σε ό,τι αφορά την εργασία και την πρόνοια.
Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του
Η κυβέρνηση εστιάζει στην ανακούφιση όσων έπληξε η κρίση και η χρεοκοπία-΄που προκάλεσαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά ο Μητσοτάκης -συνεπικουρούμενος από την Γεννηματά, τον Στουρνάρα, την Ξαφά και έναν παλιό υπουργό του ΠΑΣΟΚ- ενίσταται γιατί αρχίζει να αποκαθιστά το κράτος πρόνοιας, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Αλλά ταυτόχρονα… ψηφίζει τα συναφή μέτρα στη Βουλή.
Ενώ η Δικαιοσύνη που ερευνά τα σκάνδαλα φέρνει, επιτέλους, αποτελέσματα -και ο κάθε κατεργάρης οδηγείται στον πάγκο του- ο Μητσοτάκης και η Γεννηματά προσπαθούν να ορθώσουν τείχος προστασίας όσων ελέγχονται, επιδιώκουν να σταματήσουν οι έρευνες και κατασκευάζουν υποτιθέμενα σκάνδαλα για συμψηφισμό.
Έμπειροι πολιτικοί προβλέπουν ότι όσο η πραγματικότητα θα διαγράφει την ψευδή εικόνα που είχε δημιουργήσει ο άξονας ΝΔ -Κινάλ για το μέλλον τους, με τη συνδρομή μιντιακών παραγόντων, τόσο θα τα παίζουν όλα για όλα, χωρίς κανένα δισταγμό. Το ναυάγιο του σχεδίου επιστροφής τους στα πράγματα, θα οδηγήσει σε περισσότερο ακραίες συμπεριφορές και η αντιθεσμική εκτροπή της Φώτης Γεννηματά το τελευταίο διάστημα είναι χαρακτηριστική.
ΥΓ: Για όσους ξέρουν τα εσωκομματικά της ΝΔ, για τον μέσο οπαδό της, ο Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει κάτι μεταξύ του Αβέρωφ που δεν πρόφτασε να διεκδικήσει την πρωθυπουργία και του Έβερτ που την έχασε από τις προσωπικές αδυναμίες του. Αυτό που τον κρατάει είναι το «δόγμα» Καραμανλή: αυτός εξελέγη, με αυτόν θα πάμε στις εκλογές. Αλλά τώρα τελευταία κάποιοι από το περιβάλλον του και οι συνήθεις γελωτοποιοί του βασιλέως, ωθούν τον επικεφαλής της ΝΔ να ξυστεί στην γκλίτσα του τσοπάνη.