«Για ένα φανάρι»: Το καινούργιο βιβλίο του Γιάννη Παντελάκη

Το καινούργιο βιβλίο του Γιάννη Παντελάκη «Για ένα φανάρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θεμέλιο» είναι μια ιστορία όπου ο ήρωας σώζεται την τελευταία στιγμή, καθώς το φανάρι εξακολουθεί να δείχνει πράσινο. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά βρέθηκε κοντά στον θάνατο, τόσο κοντά που άρχισε να μιλάει με πεθαμένους, όμως μια συνωμοσία ανθρώπων γύρω του στάθηκε ικανή να τον γυρίσει πίσω.

«Δεν είναι μια θλιβερή ιστορία, το αντίθετο συμβαίνει, άλλωστε αντιμετωπίζει τον θάνατο με τη μουσική, το “πιο καταπραϋντικό από οποιοδήποτε ναρκωτικό”, όπως έγραψε ο Τζορτζ Στάινερ» σύμφωνα με την παρουσίαση. «Μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη καταλήγει να μετατρέπεται σε μια ιστορία έρωτα· έρωτα για τους ανθρώπους, για μια γυναίκα, για τους φίλους, για τα βιβλία, για τους ανήσυχους. Είναι και αυτή μια ερωτική ιστορία. Mια πραγματική ιστορία, αποτυπωμένη με μικρές δόσεις φαντασίας, τόσο μικρές όσο οι λεπτομέρειες».

Ο Γιάννης Παντελάκης λέει:

“Εγραψα ένα ακόμα βιβλίο -τα δύο προηγούμενα είχαν δοκιμιακό χαρακτήρα- το οποίο απλά μιλάει για τον έρωτα. Είναι μια παράξενη ιστορία. Ο ήρωάς της από ένα εντελώς αναπάντεχο γεγονός βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση υγείας και φτάνει κοντά στο θάνατο, τόσο κοντά, που αρχίζει να μιλάει με πεθαμένους. Τελικά όμως αποδεικνύεται ότι ο έρωτας, έρωτας για τη ζωή, για τους ανθρώπους, τους φίλους, τα βιβλία, τη θάλασσα, τη μουσική και για μια γυναίκα, στέκονται ικανά για να τον γυρίσουν πίσω. Επέστρεψε στη ζωή και τότε έμοιαζε σαν να ήθελε να επιβεβαιώσει τον Νίτσε που έγραφε για την αιώνια επιστροφή”.