Γιώργος Λακόπουλος: Από μια κλωστή το πολιτικό μέλλον του Μητσοτάκη…

Του Γ. Λακόπουλου

Η νέα δήλωση «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε απ όλα: άγνωστης προέλευσης πλούτο, πολλά ακίνητα, καταθέσεις, εταιρίες και δάνειά που δεν εξυπηρετούνται με θέρμη.

Δεν είχε όμως την περίφημη γαλλική εταιρία της συζύγου του. Αυτό σημαίνει πως επιμένει: η εταιρία δεν της ανήκει από το 2016.

Από τα συμφραζόμενα των εξελίξεων όμως προκύπτει κάτι διόλου ευχάριστο : εφεξής εξαρτάται από την έρευνα -που θα γίνει κάποια στιγμή για αυτή την εταιρία.

Αν προκύψει ότι δεν μεταβιβάσθηκε στο 2016 είναι χαμένος. Γιατί μπορεί να προκύψει; Γιατί από στοιχεία που ήλθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα δημιουργούνται υπόνοιες ότι η μεταβίβαση του 2016 ενδεχομένως ήταν εικονική.

Εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση. Το ζητούμενο δεν είναι αυτή καθ’ εαυτή η εταιρεία. Είναι τα περιουσιακά στοιχεία της.

Σ’ αυτά συγκαταλέγεται το περίφημο «σπίτι του Βολτέρου» στο Παρίσι. Όποιος έχει την εταιρία έχει και το σπίτι.

Παραδόξως στις πρόσφατες αναφορές, τόσο του Πρωθυπουργού μέσω του γραφείου Τύπου του, όσο και της κυρίας Γκραμπόφσκι, αυτό στοιχείο δεν αναφέρεται.

Δεν είναι σαφές δηλαδή αν όταν έδωσε – δωρεάν όπως λέει η ίδια- τις μετοχές της εταιρείας στον ετεροθαλή αδελφό της, του έδωσε και το σπίτι στις όχθες του Σηκουάνα. Πολύ γενναιόδωρη αν το έκανε. Πολλά τα λεφτά.

Ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του αναφέρθηκαν σε ελέγχους που έχουν ήδη γίνει για το «πόθεν έσχες» τους, σε δικαστικές καταδίκες «συκοφαντών τους», και άλλες αποφάσεις που τους «δικαιώνουν», αλλά …δεν τα προσκόμισαν!

«Έδειξαν» μόνο ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ αδελφών, που δεν κατατέθηκε ποτέ σε καμία δημόσια αρχή.

Από δημόσιες αρχές της Γαλλίας όμως , προέρχονται τα στοιχεία που θέτουν εν αμφιβόλω τη μεταβίβαση και – αν μη τι άλλο-δημιουργούν βάσιμους λόγους για έρευνα, τουλάχιστον.

Αυτή ακριβώς την έρευνα το ζεύγος Μητσοτάκη κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει, ενώ θα πρέπει να την επιζητάει– ώστε για να λάμψει η αλήθεια.

Για να υποψιαστεί κανείς αυτήν αλήθεια – και να κατανοήσει γιατί έχει τόσο καθοριστική σημασία για το πολιτικό μέλλον του Μητσοτάκη- πρέπει να πάει μερικά χρόνια πίσω. Όταν ήλθε για πρώτη φορά στο φως το «σπίτι του Βολτέρου»- πάλι από το «Documento».

Η κυρία Γκραμπόφσκι , είχε πει τότε κάποια πράγματα που αποκτούν νέο ενδιαφέρον σήμερα. Να θυμηθούμε τα λόγια της:

-«Το έτος 2006 η εταιρεία SCI PERSONAL VENTURES, ευρωπαϊκού δικαίου νομική οντότητα, στην οποία συμμετέχω με ιδία κεφάλαια, η προέλευση των οποίων δικαιολογείται πλήρως από τις κατατεθειμένες φορολογικές δηλώσεις μου, αγόρασε ένα ακίνητο 92 τ.μ. στο Παρίσι. Προς το σκοπό αυτό η εταιρεία έλαβε δάνειο διάρκειας 25 ετών νομίμως και διαφανώς από την τράπεζα GE Money Bank.

Το διαμέρισμα αυτό είναι σε μία περιοχή των Παρισίων, που διαμένουν άνθρωποι της τέχνης, μουσικοί, ζωγράφοι, συγγραφείς, δημιουργοί μόδας και σίγουρα όχι μεγιστάνες, όπως ανακριβώς γράφθηκε προς χάριν δημιουργίας άσαρκων εντυπώσεων. Ουσιαστικά το άνω διαμέρισμα είναι στην κυριότητα της δανειοδότριας τράπεζας μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου».

Στη συνέχεια όμως προχωράει ως μη όφειλε σε μια μάλλον συναισθηματική- σχεδόν μελό- αφήγηση:

-«Από το 2006 έως το 2014 έζησα την δυσκολότερη φάση της ζωής μου, γιατί βρέθηκα μακριά από τον άνδρα μου, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον σύντροφό μου και πατέρα των τριών παιδιών μας.

Μέσα σε αυτή την προσωπική δίνη, προσπάθησα να σταθώ όρθια, στην πορεία η ισχυρή αγάπη για τα παιδιά μας και το βάθος των συναισθημάτων μας ένωσε πάλι το 2014».

Αν πρέπει να παρατηρήσει κανείς κάτι είναι ότι η διάσταση του ζεύγους κράτησε οκτώ έτη, και όχι πέντε που έλεγε ο Κυριάκος στις τηλεοράσεις.

Ακολούθως η Μαρέβα εκθέτει την επιχειρηματολογία της για το ζήτημα του «πόθεν έσχες».

-«Δυστυχώς η βιτριολική διάθεση κάποιων, από την επομένη της εκλογής του συζύγου μου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και, η τοξικότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης στην χώρα μας οδήγησαν στο σημείο, αυτήν την τραγική για μας περίοδο, να την μεταλλάξουν ως προσπάθειά μας να αποφύγουμε δήθεν την δήλωση πόθεν έσχες

Ουδέν αναληθέστερον. Ο άνδρας μου από το 2006 είχε δηλώσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την υφιστάμενη διάσταση και το 2008 καταθέσαμε αίτηση συναινετικού διαζυγίου και ακολούθησε η πρώτη επ’ακροατηρίω συζήτηση ( ο νόμος τότε απαιτούσε δύο συζητήσεις για την έκδοση του διαζυγίου). Πλήθος από χυλώδη δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου ασχολούνταν με την χωριστή προσωπική μας ζωή.

Ο άντρας μου, μετά την διάστασή μας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3213/2003 (Πόθεν Έσχες) και την φορολογική νομοθεσία σταμάτησε να κάνει κοινή φορολογική δήλωση και στην δήλωση Πόθεν ‘Έσχες δεν περιελάβανε τα περιουσιακά στοιχεία τα δικά μου, σύμφωνα πάντοτε με τον άνω νόμο. Το ότι ο σύζυγός μου λειτούργησε απόλυτα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις επιβεβαιώνεται και από την ΑΥΤ.ΤΜ.ΣΤΡ000910ΕΞ 2015 (ΦΕΚ Β 2579, 30.11.2015) των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση βεβαιωμένης διάστασης ή διαζυγίου η Δ.Π.Κ. (Πόθεν Έσχες) υποβάλλεται μόνο από τον υπόχρεο και αφορά μόνο τα δικά του περιουσιακά δικαιώματα, ο οποίος δηλώνει συγχρόνως το γεγονός της διάστασης ή του διαζυγίου».

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο σύζυγός μου και εγώ λειτουργήσαμε απόλυτα σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.

Στην δήλωση Πόθεν Έσχες, που θα υποβάλλει ο άντρας μου από την στιγμή, που η οικογένειά μας ενώθηκε ξανά, εκεί θα φαίνονται όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία, όπως συνέβαινε με απόλυτη ακρίβεια και στο παρελθόν…».

Η εξιστόρηση είναι και νομική, είναι και προσωπική και για κάποιο λόγο- αφου έλεγε και πολλά ακόμη- κατέληγε στην… Μπέτυ Μπαζιάνα:

«Εύχομαι –ολόψυχα- η σύζυγος του νυν πρωθυπουργού να μην βρεθεί ποτέ στην θέση μου και να δεχθεί τόνους μοχθηρής συκοφαντίας, όπως εγώ, επειδή τυγχάνει να είμαι σύζυγος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Η δήλωση είχε αναφορές που παραλείπονται από τη σημερινή υπεράσπιση του ζεύγους. Αλλά για όποιον ξέρει να διαβάζει εξηγούν γιατί αυτό το σπίτι, που δεν αναφέρουν σήμερα, είναι τόσο σημαντικό.

Στο σπίτι βρίσκεται η περιπλοκή, όχι στην παράλειψη της εταιρίας.

Έτσι όμως , όσο τα κενά, οι ασάφειες και τα ερωτηματικά μένουν στον αέρα, καθιστούν επισφαλή την πολιτική σταδιοδρομία του Πρωθυπουργού.

Είναι προφανές ότι από εδώ και πέρα , το σπίτι θα επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του. Θα στοιχειώνει και θα τον στοιχειώνει- Διόλου καλή εξέλιξη για πολιτικό…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR