Ρεπορτάζ: Μιχάλης Ραμπίδης
Στο Πνευματικό Κέντρο της πραγματοποιήθηκαν σήμερα Σάββατο 12-10-2024 ώρα 17.00 τα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας του σπουδαίου έργου του συντοπίτη μας διακεκριμένου φωτογράφου Γιώργου (Γώγου) Πούπη «ΥΨΩΣΙΣ, Ο Σταυρός στη Γη του Αγίου Όρους». Η έκθεση θα έχει διάρκεια από 12 έως 22 Οκτωβρίου 2024 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 8:00 το πρωί έως τις 15:00 Δευτέρα με Παρασκευή.
Η παρουσίαση της Έκθεσης αποτελεί τα προεόρτια των 4ήμερων εκδηλώσεων του Δήμου Εορδαίας, για την επέτειο των 112 χρόνων της απελευθέρωσης της Πτολεμαΐδας από τον Τουρκικό ζυγό. Γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου και της Μητρόπολής μας, με επικεφαλή της οργάνωσης τον πρόεδρο του συλλόγου μας Μάκη Παπαγεωργίου.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, Ο βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης, Ο Πατήρ Νικηφόρος. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Αγιορείτικου κλήρου, ο πρόεδρος του Π.Σ. Σαμαράς Νίκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βύζας Κων/νος, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, φορέων, συμμαθητές του Γώγου και πολλοί συντοπίτες μας.
Το Ιστορικό της Έκθεσης προλόγισαν οι Κοσμάς (γιατρός & συμμαθητής μας Μάκης) Παπαγεωργίου πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Λυκείου Πτολ/δας 1968 και ο διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Ντούρος.
Στην συμβολή του κλήρου στον Μακεδονικό Αγώνα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη μας Ειρηναίου, ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μανάδης, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοσμά του Αιτωλού Αρδάσσης.
Για το «σύμβολο του Σταυρού» μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Γέρων Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.
Η εκδήλωση έκλεισε με όμορφα τραγούδια από τη Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Εορδαίας, με την καλλιτεχνική διεύθυνση της καθηγήτριας της Βυζαντινής Μουσικής Σταυριανής Τσιούγκου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΩΓΟ: Ο συμμαθητής μας Γώγος Πούπης με καταγωγή από τα Γρεβενά, γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1950. Μετά την 4η τάξη του εξαταξίου Γυμνασίου, συνέχισε της Γυμνασιακές του σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία στη διάρκεια των σπουδών του στην Αρχιτεκτονική στο Μιλάνο, μαθητεύοντας κοντά σε διάσημους φωτογράφους. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι το 1975 όπου παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας και πλαστικών τεχνών.
Φωτογράφησε πόλεις, χωριά, τοπία, αρχαιολογικούς χώρους, Βυζαντινά και νεότερα μνημεία (ήταν ο αγαπημένος φωτογράφος των αρχαιολόγων), έργα τέχνης και πορτρέτα ανθρώπων. Πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας, ατομικές και ομαδικές, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Πολλές από τις δουλειές του έχουν εκδοθεί σε βιβλία. Στο αρχείο του Γώγου υπάρχουν φωτογραφίες από τα ταξίδια του στις ΗΠΑ, στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και από αρχαιολογικούς χώρους στα Μικρασιατικά παράλια, την Ανατολική Θράκη και την Καππαδοκία.
Ο Γιώργος δεν ξέχασε όμως την γενέτειρά του. Στο βιβλίο «Εορδαίας εγκώμιον» που έγραψε ο συνεργάτης του Χρήστος Ζαφείρης, περιέχει εξαιρετικές φωτογραφίες του από τα βουνά Βέρμιο και Άσκιο, τον κάμπο και την πόλη της Πτολεμαίδας, τα χαώδη λιγνιτωρυχεία και τους Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος της περιοχής. Ένα εγκωμιαστικό λεύκωμα για την πολιτισμική κληρονομιά και τις φυσικές ομορφιές της Εορδαίας!
Επιθυμία του Γιώργου Πούπη ήταν να δωρίσει στην Εθνική Βιβλιοθήκη το φωτογραφικό του αρχείο (1980-2017). Το δώρισε τελικά η αδελφή του Παναγιώτα.
Ο Γιώργος έφυγε από κοντά μας (1950-1918) εξαιτίας ανίατης ασθένειας, χωρίς ευτυχώς να υποφέρει. Συμπαραστάτης δίπλα του η αγαπημένη του αδελφή Παναγιώτα, με ξεχωριστή φροντίδα στα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του Γώγου. Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε και συμμαθητή Γώγο.