Γ. Σωτηρέλης: “Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να πάει στους δήμους με βάση το Σύνταγμα”

“Για να έχουμε φορολογική αποκέντρωση χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση”. Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού, είπε πως δεν είναι η συμβατή με το Σύνταγμα η πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

“Το άρθρο 78 παρ 4 απαγορεύει να γίνει αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης η είσπραξη φόρων. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αναθέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να καθορίζει το ποσό του φόρου και να το εισπράττει με δικούς του μηχανισμούς. Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι τοπικό έσοδο. όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Είναι από τους πιο βασικούς φόρους.

Δεν μπορεί να σταθεί μια τέτοιας ευρείας έκτασης μεταρρύθμιση χωρίς συνταγματική αναθέωρηση. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα πέσει στα δικαστήρια. Ο κ. Πατούλης είναι μακράν ο χειρότερος πρόεδρος που πέρασε από την ΚΕΔΕ. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Έχουμε μεγάλες διαβαθμίσεις στους δήμους, μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε μια τουριστική περιοχή και σε μια απομονωμένη. Δεν μπορεί να είναι μόνο τοπικά τα κριτήρια, οι μειονεκτικές περιοχές πρέπει να έχουν όφελος. Άλλο Μύκονος, άλλο Αιτωλοακαρνανία”.