Δίκη για το Μάτι: Ένοχοι έξι από τους 21 κατηγορούμενους – Αθώοι Δούρου και Ψινάκης

Ένοχοι κρίθηκαν έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της φονικής φωτιάς στο Μάτι, ενώ αθώοι κρίθηκαν Ηλίας Ψινάκης και Ρένα Δούρου, πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα και Περιφερειάρχης Αττικής αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, ένοχοι κρίθηκαν οι εξής:

  • Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός,(ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
  • Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
  • Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
  • Χαράλαμπος Χιώνης, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων)
  • Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αυτό που καταλόγισε στους καταδικασθέντες το δικαστήριο ήταν ο μη συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων, το αλαλούμ που επικρατούσε, το ότι δεν κινητοποιήθηκαν τα πλεούμενα, τα πλοιάρια προκειμένου να διασώσουν τον κόσμο που πνίγηκε μέσα στη θάλασσα. Επίσης, όσον αφορά τους επίγειους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ότι δεν έκαναν την αναγκαία εισήγηση για την οργανωμένη απομάκρυνση των ανθρώπων και την ενημέρωση του κοινού μέσω των ΜΜΕ.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν επίσης, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή διά παραλείψεως και εμπρησμό (το τελευταίο αδίκημα που αφορά τον κάτοικο της περιοχής από αμέλεια του οποίου φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά).

Σύμφωνα με τον ποινικό μας νόμο, όσοι κριθούν ένοχοι με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, ακόμα και αν οι συνολικές ποινές είναι πολυετείς, λόγω του μεγάλου αριθμού των θυμάτων, το «ταβάνι» δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8 έτη φυλάκισης.