«Δεν κάνουμε βήμα πίσω» διαμηνύουν οι αγρότες –  Μεγάλο συλλαλητήριο στην Agrotica

Ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να φτάσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους είναι οι αγρότες μετά και τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, καθώς όπως υποστηρίζουν ότι είναι «μέτρα ψίχουλα» μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

“Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν”, δήλωσε σχετικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. «Τα μπλόκα και οι μεγάλη συμμετοχή πιέζουν την κυβέρνηση και απαιτούν λύσεις. Η κυβέρνηση κάτω από αυτή την πίεση αναγκάζεται να δώσει ορισμένες παραχωρήσεις. Όμως, πρέπει να πω πως αυτή τη στιγμή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μας ικανοποιούν» ανέφερε. ” Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Σήμερα η τιμή είναι στο 1,60 και θα ανέβει κι άλλο στην καλλιεργητική περίοδο».

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον».

Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα των Εθνικών Οδών, ενώ εκατοντάδες τρακτέρ είναι παρατεταγμένα έξω από την Έκθεση «Agrotica» στην Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο και δεν αποκλείεται να γίνει σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου ή να γίνει πορεία στους δρόμους της συμπρωτεύουσας. Το «παρών» στο συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα ενώ τα τρακτέρ θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Ο Δημήτρης Κακάλης, μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Αγροτικό Συλλόγου Τυρνάβου, διεμήνυσε πως οι αγρότες θα φτάσουν στα άκρα. «Ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις, δεν υπάρχουν. Θέλουμε εδώ και τώρα λύσεις και όχι λόγια του αέρα. Για άλλη μια φορά ακούμε λόγια του αέρα. Εννοείται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε στα σπίτια μας», τόνισε.

«Εδώ θα παραμείνουμε μέχρι να λυθούν να προβλήματά μας. Ο αγώνας θα κλιμακωθεί κι άλλο. Είμαστε απλήρωτοι. Πάθαμε ζημιές πέρσι από τον παγετό και και είμαστε απλήρωτοι. Και ακούμε ότι θα πληρωθούμε τον Ιούνιο. Εμείς πώς θα καλλιεργήσουμε; Πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε;», προσέθεσε.