Δημοφιλέστερος ο… Κανένας! – Η απόλυτη πλειοψηφία κατά μη κρατικών ΑΕΙ!

Του Βασίλη Σκουρή

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό μετά τα Τέμπη- «Βουτιά» της ΝΔ, «τσαλακώνεται» για πρώτη φορά το προφίλ Μητσοτάκη!

Αλλαγή κλίματος με μεταστροφή της κοινής γνώμης σε βάρος της κυβέρνησης δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις, 80 ακριβώς ημέρες πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε προφανώς το ποτήρι, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να αντιμετωπίσει μείζονα λαϊκά προβλήματα όπως η ακρίβεια, η εγκληματικότητα, η δωρεάν υγεία, ενώ στο κοινωνικό υποσυνείδητο είχαν ήδη καταγραφεί οι συγκαλύψεις του σκανδάλου των υποκλοπών, του ναυαγίου στην Πύλο με τους 600 και πλέον νεκρούς κοκ! Ταυτόχρονα, αν και δεν μετριέται στις νέες δημοσκοπήσεις, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά της.

Εντυπωσιακό δε είναι πως για πρώτη φορά η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών, το 53%, εμφανίζεται αρνητική για τα μη κρατικά ΑΕΙ, με μόλις το 42% να έχει θετική γνώμη, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αγώνες των φοιτητών και συνολικότερα της φοιτητικής κοινότητας έφεραν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα!

Το εντυπωσιακό μάλιστα των μετρήσεων δεν είναι απλώς η πτώση του ποσοστού της ΝΔ – έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τη Metron Analysis- όσο από το γεγονός ότι για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ μέσα στην πενταετία της διακυβέρνησής του πλήττεται το προφίλ του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη! Ο πρωθυπουργός, δηλαδή, δεν είναι πλέον αλώβητος, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τη ΝΔ, για την οποία το πρόσωπο του Μητσοτάκη αποτελούσε το βασικό χαρτί.

Το πιο χαρακτηριστικό, ίσως, εύρημα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega είναι ότι ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ο… Κανένας! Ο Μητσοτάκης στην ερώτηση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 33% και ο… Κανένας το 39%!

Η φθορά της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν συνοδεύεται από την εμφάνιση ενός αντίπαλου δέους, καθώς ναι μεν η διαφορά από το δεύτερο κόμμα μειώνεται, αλλά όχι σε βαθμό που θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο …δικομματισμός επιστρέφει!

Στη μάχη για το ποιος θα είναι πρώτος για τη… δεύτερη θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επανέρχεται, με το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί σε μια ακόμα δημοσκόπηση στην τρίτη θέση. Μάχη για την τέταρτη θέση δείχνει να δίνουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση που ανεβάζουν τα ποσοστά τους, ενώ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis o Δημήτρης Κουτσούμπας επανέρχεται στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Στο χώρο της ακροδεξιάς και της δεξιάς της ΝΔ, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου καταξιώνεται ως η κυρίαρχη δύναμη, τη στιγμή που η Νίκη του Δ. Νατσιού ενισχύεται με τη στήριξη και κύκλων της εκκλησίας, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζει και η αναρρίχηση του κόμματος Λατινοπούλου!

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση σε όλες τις μετρήσεις δείχνει να πετυχαίνει το στοίχημα και να εκλέγει ευρωβουλευτή, ενώ στη μία μέτρηση με το 3% φλερτάρουν καθαρά και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου!

AΠΟ ΤΟ DNEWS