«Μισέλ – Gate»: Έρευνα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων στο ΥΠΕΣ και τα γραφεία της ΝΔ

Εξελίξεις στην υπόθεση «Μισέλ Gate» με κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επισκέφθηκε την Τετάρτη τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Η έρευνα στο ΥΠΕΣ γίνεται για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Έρευνα έγινε στη γενική διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου, που έχει την ευθύνη και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την ψήφο των αποδήμων, το μητρώο πολιτών, το ειδικό ληξιαρχείο, την αστική και δημοτική κατάσταση και τον κόμβο διαλειτουργικότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να γίνει έλεγχος και στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, εφόσον κριθεί αναγκαίο από την Αρχή.

Όπως αποκάλυψε χθες ο δικηγόρος κ. Βασ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει Έλληνες ομογενείς, έχουν ήδη κατατεθεί 30 αγωγές από απόδημους που ζουν στην Αγγλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ισπανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ενώ κατά τις εκτιμήσεις του οι αγωγές που θα κατατεθούν να υπερβούν κατά πολύ τις 100.

Την πρώτη αγωγή κατέθεσε Ελληνίδα που ζει στην Ολλανδία και ζητά 20.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς όπως αναφέρει στην αγωγή της, ενώ είχε υποβάλει τα στοιχεία της για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο προκειμένου να ασκήσει το συνταγματικό της δικαίωμα στην ψηφοφορία των Εθνικών Εκλογών, την 1 Μαρτίου του 2024, «έλαβε στο προσωπικό της email που είχε υποβάλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιείχε μη ζητηθείσα πολιτική επικοινωνία από μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο η ενάγουσα δεν είχε απολύτως καμία προηγούμενη διάδραση».