Δημ. Αβραμόπουλος: «Συμμαχία με την Αφρική για επενδύσεις και θέσεις εργασίας»

Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην 73η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση: «o Δρόμος προς το Μαρακές», Νέα Υόρκη 26/9/2018

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Louise Arbor (Ειδική Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση) για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και τον ενθουσιασμό με τον οποίο ηγείται των προετοιμασιών για την υιοθέτηση Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση.

Το αποτέλεσμα των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο αποτελεί θετική εξέλιξη για όλους μας. Οι προσπάθειές μας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης έχουν ήδη αρχίσει να καρποφορούν. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και γνωρίζουμε ότι άλλες περιοχές παγκοσμίως εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πιεστικές μεταναστευτικές προκλήσεις.

Η μετανάστευση παραμένει ζήτημα που διχάζει ολόκληρο τον κόσμο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η μετανάστευση και η ανθρώπινη κινητικότητα αποτελούν μέρος της ιστορίας μας και είναι εδώ για να μείνουν.

Είναι κοινό καθήκον μας η εξεύρεση λύσεων. Καμία χώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό από μόνη της, αλλά μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ανθρώπινο, αξιοπρεπή και ασφαλή μηχανισμό για τη διαχείριση της ανθρώπινης κινητικότητας παγκοσμίως.

Στόχος του Παγκόσμιου Συμφώνου είναι ακριβώς να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προώθηση όλων των επιμέρους στοιχείων της ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής της που συμβάλλουν στην επίτευξη πολλών από τους στόχους που έχουμε θέσει για την ασφαλή και οργανωμένη μετανάστευση.

Πρόσφατα προτείναμε να διευρύνουμε τις αρμοδιότητες του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη στην ταχύτερη επεξεργασία αιτημάτων ασύλου και αξιολόγηση ευπαθειών.

Επίσης, καλέσαμε τα κράτη μέλη μας να ενισχύσουν τις νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη. Αυτό είναι απαραίτητο τόσο για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, όσο και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού, με βάση τις ανάγκες των οικονομιών μας.

Προτείναμε τη σημαντική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για να διαχειρισθούμε καλύτερα τα σύνορά μας, αναθεωρώντας ταυτόχρονα τους κανόνες της ΕΕ για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταχρήσεις.

Για να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά, στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, προτείνουμε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης, ώστε να φτάσει σχεδόν τα € 35 δισ..

Όλοι γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί πρόκληση μόνο για την Ευρώπη. Η σύσφιξη των σχέσεων με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης είναι εξίσου σημαντική εάν θέλουμε να έχουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης της μετανάστευσης.

Θα ήθελα να αναφέρω, για παράδειγμα, τη συνεργασία μας με την Τουρκία, τον Νίγηρα, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Αίγυπτο, καθώς και με χώρες προέλευσης όπως η Γουινέα, η Γκάμπια ή το Αφγανιστάν.

Στοχεύουμε στη διεύρυνση του αριθμού των εταίρων μας που συμμετέχουν σε υφιστάμενα περιφερειακά πλαίσια. Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να πραγματοποιήσουν σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου στις αρχές του 2019 στο Κάιρο.

Ένα καλό παράδειγμα καινοτόμου συνεργασίας είναι, επίσης, η Κοινή Ομάδα Δράσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δημιουργήθηκε στο Αμπιτζάν τον Νοέμβριο του 2017 για να αντιμετωπίσει τη σύνθετη κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο. Αυτό επέτρεψε την παροχή βοήθειας και υποστήριξης για επιστροφές και επανεγκαταστάσεις σε χρόνο ρεκόρ περισσοτέρων από 30.000 μεταναστών και αιτούντων άσυλο που είχαν εγκλωβιστεί (stranded) στη Λιβύη.

Είμαστε όμως αποφασισμένοι να κάνουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Για τον σκοπό αυτό, τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τις εξωτερικές δράσεις κατά 30%, στα 123 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Μέρος αυτού του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της διαχείρισης της μετανάστευσης και για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της.

Εγκαινιάσαμε, επίσης, στις 12 Σεπτεμβρίου τη νέα Συμμαχία με την Αφρική για Βιώσιμες Επενδύσεις και Θέσεις Εργασίας, προωθώντας τη σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και ενισχύοντας το εμπόριο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με τις χώρες εταίρους μας τα επόμενα χρόνια. Προσβλέπω στη συνεργασία μας για την εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση».