Δημ. Παπαγγελόπουλος: Θα πάει μέχρι το τέλος τον Σαμαρά; Τους εισαγγελείς «του» ήδη τους τελείωσε

Του Γ. Λακόπουλου

Πρώην εισαγγελέας αμφιλεγόμενων χειρισμών σε μεγάλες υποθέσεις, για τρεις μήνες διοικητής της ΕΥΠ επί Καραμανλή, πρώην υπουργός του Τσίπρα και τώρα… εφιάλτης για τη ΝΔ.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Όχι. Ο Δημήτρης -Μίμης για τους οικείους του- Παπαγγελόπουλος δεν έχει τίποτε με τον Πρωθυπουργό, ούτε στρέφεται εναντίον του- και ας τον παρέπεμψε. Αντίθετα στην ομιλία του στη Βουλή ήταν προσεκτικός και τον εμφάνισε περίπου ως θύμα.

Με άλλον τα έχει και ήδη άρχισε να στρέφεται εναντίον του: τον Αντώνη Σαμαρά. Με όσα είπε γι’ αυτόν ο Μεσσήνιος πολιτικός έγινε μεγαλύτερο βαρίδι για τη ΝΔ. Και αν όπως φαίνεται είναι αποφασισμένος να τον πάει μέχρι τέλους, θα βρεθεί εκτός ΝΔ, πάλι επί των ημερών ενός Μητσοτάκη.

Ο παραπεμφθείς σε προανακριτική Επιτροπή υπουργός, με την πιο τραγελαφική διαδικασία που γνώρισε ποτέ η Βουλή- παρόν το κόμμα που τον παρέπεμψε, αλλά απούσα η κυβέρνησή του- είπε πολλά με γλαφυρό τρόπο διανθισμένο με χιούμορ ή αυτοσαρκασμό.
Όλοι κατάλαβαν ότι ήταν απλώς η…εισαγωγή όσων έδειξε διατεθειμένος να πει στην Προανακριτή Επιτροπή. Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν δικαιούται να έχει την τακτική του.

Μετά των άλλων ξεφλούδισε τους δυο εισαγγελείς που πρωταγωνιστούν στην θεμελίωσή της παραπομπής του. Ο Ιωάννης Αγγελής και η Ελένη Ράικου δεν θα έχουν τόπο να σταθούν πλέον.

Προφανώς το φυσάνε και δεν κρυώνει για την απόφασή τους- υπαγορευμένη κατά τον Παπαγγελόπουλο- να στραφούν εναντίον του « Ρασπούτιν» -που βρήκε «ανιστόρητο» τον χαρακτηρισμό και εξήγησε πικάντικα γιατί.

Αλλά αυτό που ξεχωρίζει από την ομιλία του Παπαγγελόπουλου και δίνει πολιτικό χαρακτήρα στην παραπομπής του είναι ότι την έβαλε στη σωστή βάση: είναι έργο Σαμαρά. Κανείς στην αίθουσα δεν έδειξε να διαφωνεί.

Άλλωστε ξέρουν και οι πέτρες το δράμα που παίζεται στα παρασκήνια της ΝΔ. Ο «Μεσσήνιος ιντριγκαδόρος» πάει καροτσάκι τον πρώην υπουργό του από τη πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο Νοβάρτις. Με αρχικό εργαλείο το Μακεδονικό – για το οποίο τον έσυρε στα συλλαλητήρια με την απειλή της αποχώρησης- τον πίεσε να μετατραπεί σε συνήγορο του σε ένα θέμα αυστηρά προσωπικής φύσης.

Πού να ξέρει ο Μητσοτάκης τι έκανε ο Σαμαράς και οποιοσδήποτε άλλος; Και κάποια στιγμή το είπε: «Δεν παίρνω όρκο για κανέναν». Ως αρχηγός της ΝΔ ο Κυριάκος έκανε ότι ζητούσε ο προκάτοχός του, αλλά εν μέρει. Δεν πήρε τίποτε στην πλάτη του και απλώς κερδοσκόπησε εκλογικά και σ’ αυτό το θέμα, όπως σε άλλα.

Ως πρωθυπουργός το βρήκε πάλι μπροστά του. Ο Σαμαράς αξίωσε να υπάρχει αναφορά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Όταν ο Μητσοτάκης το ξέκοψε επέστρεψε με δυο νέες απαιτήσεις: να γίνει επίτροπος ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να… παραπεμφθεί ο Τσίπρας.

Ο Μητσοτάκης συνέχισε τις σολομώντειες διαφυγές. Τον έκοψε από τα αξιώματα και του παρέπεμψε μόνο τον Παπαγγελόπουλο.
Ίσως αποδειχθείς ευφυές μέρους του. Κάτι σαν παγίδα για τον Σαμαρά: ο πρώην εισαγγελέας είναι σε θέση να τον τελειώσει. Ήδη ανέδειξε την ηθική και νομιμοποιητική βάση για να το κάνει: « Ο Σαμαράς είναι ένα πρόσωπο που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τη χώρα και το κόμμα του».

Μεγαλύτερη αλήθεια δεν έχει ακουστεί για τον πρώην Πρωθυπουργό και πρώην αρχηγό της ΝΔ. Αν η ομιλία Παπαγγελόπουλου ήταν το πρώτο βήμα για την αποκαθήλωση του Σαμαρά πρέπει να περιμένουμε με ενδιαφέρον και τα επόμενα.

Για παράδειγμα να μάθουμε γιατί η πρώην προστατευόμενη του Παπαγγελόπουλου Ελένη Ράικου του ζήτησε να τη φέρει σε επαφή με τον Σαμαρά. Και τα πράγματα έφτασαν ως το σημείο να την χρησιμοποιεί ο πρώην Πρωθυπουργός για καταγγελίες, καθ’ υπαγόρευσή του, όπως δείχνει ο Παπαγγελόπουλος.

Ο ίδιος ο Σαμαράς μάλλον θα έχει ανήσυχο ύπνο στο εξής, μετά από την σκληρή προειδοποίηση του Παπαγγελόπουλου:
«Θα σας πω τι μου έλεγε γιατί είχα μακρά σχέση μαζί του. Σέβομαι τις ιδιωτικές συνομιλίες, αλλά στην έσχατη ανάγκη μπορώ να τις χρησιμοποιήσω . Θα αναφερθώ και στο τι μου έλεγε, πώς αποκαλούσε κάποιους και ποια πράγματα μου ζητούσε και με παρακαλούσε». Πού σε πονεί και πού σε σφάζει.

Για τον Παπαγγελόπουλο ο παλιός γνωστός του Αντώνης Σαμαράς «πρόδωσε την παράταξη της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκε τις πολιτικές συγκυρίες και επέστρεψε σε αυτή ως μουσαφίρης, και σήμερα εκβιάζει και απειλεί, με νέα προδοσία».

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει κάποιον να του στρώσει το δρόμο για την ώρα που θα πει στον αποστάτη του 1993 και ανατροπέα του πατέρα του «πάρε τις ίντριγκες σου και φύγε», τον βρήκε.