Διεθνής Αμνηστία: Σταματήστε να παίζετε με ανθρώπινες ζωές

Στείλε μια έκκληση

629 άντρες, γυναίκες και παιδιά από το διασωστικό πλοίο Aquarius αφέθηκαν να πλέουν στην Κεντρική Μεσόγειο για δύο μέρες, επειδή η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να τους σώσουν.

Με μοναδική επιλογή να αποβιβαστούν στην Βαλένθια της Ισπανίας, η οποία βρίσκεται 1,300 χλμ. μακριά, οι επιζώντες, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες, παιδιά, τραυματισμένοι και ασθενείς, υπέφεραν στη θάλασσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες και συνέχισαν αναίτια ένα μακρύ ταξίδι για να φτάσουν σε έναν ασφαλή προορισμό.

Η άρνηση της Μάλτας και της Ιταλίας να επιτρέψουν σε ήδη εξαντλημένους και τραυματισμένους ανθρώπους να αποβιβαστούν στα λιμάνια τους είναι ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι, που θέτει ζωές σε κίνδυνο.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά σε απαράδεκτες συνθήκες, εξαιτίας της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αλλά και της έλλειψης αλληλεγγύης από τις άλλες χώρες της ΕΕ για να δεχτούν πρόσφυγες.

Το σύστημα ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εξαιρετικά άδικο για τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής, οι οποίες έχουν την ευθύνη για προστασία σε όλους τους ανθρώπους που φθάνουν στα σύνορά τους. Αυτό αναγκάζει μόνο λίγες χώρες να επεξεργάζονται την πλειοψηφία των αιτήσεων ασύλου, ενώ άλλες ξεφεύγουν ακόμη και χωρίς καμία αίτηση.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν θεωρηθεί οι μόνες υπεύθυνες χώρες για να υποδεχτούν τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία ή τα βασανιστήρια στη Λιβύη.

Ένα  τέτοιο σύστημα έχει σαν αποτέλεσμα οι παράκτιες χώρες να αρνούνται να ανταποκριθούν σε εκκλήσεις διάσωσης ή σε εκκλήσεις για απεγκλωβισμό στα ελληνικά νησιά, καθώς οι δικές τους εκκλήσεις για αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ευρώπη αγνοούνται συστηματικά.

Όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, έχουν μία ιστορική ευκαιρία να διορθώσουν αυτό το άδικο σύστημα ασύλου, το οποίο δεν λειτουργεί ούτε για τους πρόσφυγες αλλά ούτε και για τους ανθρώπους στην Ευρώπη.

Γιατί είναι επείγον;

Οι άνθρωποι δεν μπορεί να αφήνονται στη θάλασσα ή να εγκλωβίζονται για αόριστο χρονικό διάστημα στα ελληνικά νησιά. Πρέπει να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να ξανά συμβεί και αυτό είναι δυνατό μόνο εάν όλες οι χώρες στην Ευρώπη στηρίζουν η μία την άλλη και εφαρμόσουν ένα σύστημα βασισμένο σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις που τους αναλογούν για τους ανθρώπους που χρειάζονται προστασία.

Στείλε ένα email στον Donald Tusk, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεργαστούν ώστε:

  • Να συνεχίσουν την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα και να μείνουν τα λιμάνια ανοικτά.
  • Να συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που θα υποχρεώνει όλες τις χώρες να υποδέχονται πρόσφυγες και να αναλαμβάνουν τις ποσοστώσεις που τους αναλογούν.

Υπόγραψε την πανευρωπαϊκή έκκλησή μας και συνέβαλλε στην άσκηση πίεσης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα με βάση την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την αίσθηση κοινής ευθύνης από όλες τις χώρες στη Ευρώπη.

Συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου, θα φύγει αυτόματα αυτό το email προς τον Donald Tusk, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

https://www.amnesty.gr/action/petitions/21423/eyropi-stamatiste-na-paizete-me-anthropines-zoes