Δράσεις και εκδηλώσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου

Συνεχίζονται μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου οι δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων, υπό την Αιγίδα ή με το Σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Μεταξύ αυτών: ομιλίες, συνέδρια, εκδόσεις, εκθέσεις, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, παραστάσεις, διαγωνισμοί και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 • Στα μονοπάτια του αγώνα: Η πορεία του Ιωάννη Καποδίστρια

Οδοιπορικό των μαθητών της Σχολής «Δελασάλ»σε ιστορικούς δήμους (Αίγινα, Ναύπλιο), που αποτέλεσαν αφετηρίες της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους. Οι μαθητές ακολούθησαν την πορεία του κυβερνήτη από τις συγκινητικές στιγμές της άφιξής του στην Αίγινα, στις 18 Ιανουαρίου του 1828, όπως τις περιγράφει ο Ν. Κασομούλης, έως την ψυχρή δολοφονία του στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831.

Διοργανώνεται από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών «Δελασάλ» της Καθολικής Εκκλησίας στις 29 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • 200 Χρόνια Νεοελληνική Τέχνη

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Mastercard», η Greek Global Culture Cooperation διοργανώνει ψηφιακή ξενάγηση σε έργα καλλιτεχνών που έζησαν και δημιούργησαν τα πρώτα 200 χρόνια της Νεότερης Ελλάδας. Παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών θα μπορούν να ξεναγηθούν σε ένα εικονικό μουσείο μαθαίνοντας την ιστορία των νεοελληνικών εικαστικών τεχνών.

Από 22 Νοεμβρίου έως 19 Δεκεμβρίου. Για τις ψηφιακές ξεναγήσεις: www.mcf.gr. Υπό την Αιγίδα και με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Mastercard».

 • «Τη νύχτα που ο Ρήγας συνάντησε τον Ιωάννη Καποδίστρια… σε ένα φανταστικό ταξίδι»

Η οικογένεια της Λεοντείου Σχολή Νέας Σμύρνης, οι «Μαριανοί Αδελφοί», διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, με τίτλο: «Τη νύχτα που ο Ρήγας συνάντησε τον Ιωάννη Καποδίστρια… σε ένα φανταστικό ταξίδι».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του σχολείου την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19.00. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής στην Ινδία

Η δράση αφορά στην πραγματοποίηση έκθεσης ζωγραφικής στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, με θεματική «200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση». Στην έκθεση συμμετέχουν γνωστοί Έλληνες ζωγράφοι (Πάντος, Σάμιος, Βυζοβίτου, Τσαλαουχίδου-Χατζημηνά, κ.α.) αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου. Στόχος είναι η εξοικείωση του ινδικού κοινού με ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που έχει παγκόσμια σημασία.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 21 Νοεμβρίου 2021 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου. Η δράση υλοποιείται από την Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Νέο Δελχί και με το Συμβούλιο Πολιτιστικών Σχέσεων της Ινδίας (ICCR), καθώς και με την Υποστήριξη και υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 • Για την Ε: για την Ελλάδα, για την Επανάσταση, για την Ελευθερία

Εικαστική έκθεση που αποτελείται από έργα των καλλιτεχνών Λεωνίδα Μιχαλάκου, Βασιλική Κολλιπέτσα, Αντώνη Τριανταφύλλου, Θεοδώρα Παπαχρήστου, Λύδια Νακοπούλου και Κρίστι Γρηγορίου, καθώς και μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν το 1970 για τον εορτασμό των 150 χρόνων για την Ελληνική Επανάσταση, από τον τότε μαθητή και νυν μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κατακουζηνού, τον Ιστορικό και Αρχειονόμο Ζήσιμο Συνοδινό.

Η εικαστική έκθεση θα παρουσιαστεί στις 8-14 Δεκεμβρίου και ώρες 17:00-19:00 στην Οικία Κατακουζηνού στη Λεωφ. Αμαλίας 4, με ελεύθερη είσοδο. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Παρουσίαση Επετειακού Ημερολογίου

Παρουσίαση του Επετειακού Ημερολογίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ΔΣ Ναυπλίου, των Δικαστικών ετών 2021, 2022, 2023. Το Ημερολόγιο έχει ως θέμα τις Εθνοσυνελεύσεις της Επανάστασης (1821 – 1832), ως και τον πρώτο Ποινικό Κώδικα της Ελλάδας («Απάνθισμα των Εγκληματικών», 1823). Παράλληλα με την παρουσίαση θα υπάρξει ομιλία με αναφορά στις Εθνοσυνελεύσεις της Επανάστασης.

Από το Δικηγορικό Σύλλογο Ναυπλίου. Εντός του Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Η δίκη του ήρωα της Επανάστασης του ’21 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Η εκδήλωση απευθύνεται στο νομικό κόσμο της χώρας. Η Νομική Επιτροπή του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου, θέλουν να φωτίσουν μια μελανή σελίδα της Ιστορίας μας, όπως είναι η καταδίκη του ήρωα της Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η σελίδα αυτή, ωστόσο, γέννησε νέες κορυφαίες προσωπικότητες, όπως αυτή του Δικαστή Γεωργίου Τερτσέτη. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήριος Ρίζος, ο οποίος θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία. Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης Σπύρος Βραχωρίτης θα παρουσιάσει ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα «Τερτσέτης, η ρητορική του ήθους», με τη συμμετοχή επαγγελματιών ηθοποιών και φοιτητών.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Με το Σήμα της Επιτροπής.

 • Σχεδιασμός σημαίας-λάβαρου Μυκόνου

Γνωρίζουμε πως από τη σύσταση του «Κοινού των Μυκονίων» το 1615 έως και την Ελληνική Επανάσταση, η Μύκονος ήταν πρωτοπόρος στον τρόπο διοικητικής οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας, καθώς και πρωτοπόρος στη συμμετοχή της στην Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση. Αυτά αποτελούν αδιάσειστες ιστορικές μαρτυρίες, και ταυτόχρονα ενέχουν κύρια στοιχεία για τον χαρακτήρα και τη νοοτροπία μιας νησιωτικής κοινωνίας.

Διοργανώνεται από το Δήμο Μυκόνου στις 10 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Καλαμάτα 2021. Το λάδι του ’21

Ο Δήμος Καλαμάτας αξιοποιεί, μέσα από σειρά δράσεων, το ελαιόλαδο, διαχρονικό και παγκοσμίου φήμης προϊόν της περιοχής, ως διπλωματικό εργαλείο. Προβλέπονται: Παραγωγή ελαιολάδου από υπεραιωνόβιες ελιές της περιοχής, ηλικίας μεγαλύτερης των 200 ετών, παράγοντας ίδιο, ατόφιο λάδι με αυτό του 1821. Δημιουργία 1.821 φιαλών με το ελαιόλαδο της «σοδειάς του ’21». Δημιουργία ιδιαίτερων συσκευασιών για τις φιάλες, με συνοδεία πολύγλωσσου ενημερωτικού εντύπου και μεταλλίου που φιλοτεχνεί ο Δήμος Καλαμάτας. Αποστολή συσκευασιών σε προσωπικότητες της πολιτικής, της διπλωματίας, της επιστήμης και της τέχνης σε όλον τον κόσμο, ως εθνικό διπλωματικό εργαλείο. Υλοποίηση εκδηλώσεων παρουσίασης και απονομής συσκευασιών σε Αθήνα και Καλαμάτα.

Στις 20 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Καλαμάτα 2021. Φως – και υμείς εφωτίσθητε

Αντλώντας έμπνευση από τη φράση της επιστολής «η μήτηρ μας Ελλάς δια της οποίας και υμείς εφωτίσθητε», εννοώντας την επίδραση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη, σχεδιάζεται η δημιουργία καλλιτεχνικού έργου μεγάλου μεγέθους (γλυπτό φωτός/εγκατάσταση), με αντικείμενο το μήνυμα της επιστολής Μαυρομιχάλη. Το έργο θα εγκατασταθεί σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας και θα παραμείνει ως μνημείο της επετείου των 200 ετών. Παράλληλα με την εκδήλωση αποκάλυψης του έργου θα επιδιωχθεί η ταυτόχρονη φωταγώγηση κτηρίων πόλεων σχετικών με την Επανάσταση, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, συμβολίζοντας την ανταλλαγή φωτός από την αρχαία Ελλάδα στην Ευρώπη και από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό στη σκλαβωμένη Ελλάδα.

Διοργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας στις 16 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Επετειακό τεύχος της ετήσιας έκδοσης του Δήμου «Εν Χανίοις»

Η ετήσια έκδοση του Δήμου Χανίων «Εν Χανίοις» εκδίδεται από το 2007 και αποτελεί εξέλιξη και συνέχεια των προηγούμενων αντίστοιχων εκδόσεων του Δήμου με τίτλο «Χανιά» και «Ελλωτία». Στην εν λόγω έκδοση παρουσιάζονται πρωτότυπες εργασίες, οι οποίες δεν έχουν δημοσιευτεί ξανά σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο και αναφέρονται στην Ιστορία, τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τη Λαογραφία της Κρήτης γενικά, και των Χανίων ειδικότερα, και είναι βιβλιογραφικά πλήρως τεκμηριωμένες.

Στις 20 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Hellenen Polka

Η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία του μουσικού σώματος του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας θα πραγματοποιηθεί φέτος υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας και θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Έλληνα ευεργέτη Νικόλαου Δούμπα. Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής αποτελεί την πιο λαοφιλή εκδήλωση την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Περιφέρεια Κορινθίας αλλά και ευρύτερα. Πραγματοποιείται στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο την 30η Δεκέμβρη, στα πρότυπα της συναυλίας της Ορχήστρας της Βιέννης, με έργα Αυστριακών Συνθετών, τη σύμπραξη σπουδαίων σολίστ και το μπαλέτο της Σχολής χορού της Έλενας Μιχαηλίδου. Την παρουσίαση της κάνει κάθε χρόνο ο Αλέξης Κωστάλας.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • «..απ΄ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά και σαν πρώτα ανδρειωμένη χαίρε ώ χαίρε Ελευθεριά…»

Διοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Στέγη Ευζωίας και Αριστείας. Περιλαμβάνει: Παρουσίαση ιστορικών γεγονότων για τη συμβολή της Κρήτης στην απελευθέρωση. Διαδρομές της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφικής σκέψης προς την Ελευθερία: α. Το σπήλαιο του Πλάτωνος. Η σταδιακή απελευθέρωση της ανθρώπινης ψυχής από τα δεσμά της άγνοιας, β. Η Ελευθερία στον Επίκουρο, γ. Αριστοφάνης -ΕΙΡΗΝΗ, η απελευθέρωση της Ειρήνης, δ. «..το δε ελεύθερον το εύψυχον..» Θουκυδίδης, ε. Πλάτων-Αλκιβιάδης-ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ, στ. Ομήρου Οδύσσεια. Το ταξίδι της ψυχής στην Ελευθερία της. Η Ελευθερία στο έργο του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, η έμφυτη Ελευθερία της φύσης. Στον Αδαμάντιο Κοραή, η ανάγκη για ατομική Ελευθερία. Στον Παντελή Πρεβελάκη , το οδοιπορικό του Ερωτόκριτου προς την Αρετούσα-Ελευθερία. Στην ποίηση του Δ. Σολωμού, Ύμνος στην Ελευθερία , Ελεύθεροι Πολιορκημένοι. Τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου. Τα Δίκαια του Ανθρώπου και Ο Θούριος. Στην τέχνη του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Στη συμβολή των αρχαίων τραγικών στη δραματουργία των ετών της Ελληνικής Επανάστασης. Θεατρικό δρώμενο « Ο νέος Ερωτόκριτος, το έπος της ψυχής». Επιμέλεια Δρ. Θεατρολογίας Κατερίνα Χάλκου και ενδυματολόγος Άννα Μαχαιριανάκη. Θεατρικό Αναλόγιο «ΕΛΛΑΣ» του Γ. Λασσάνη, α΄παράσταση Οδησσός 1819. Επιμέλεια Δρ. Θεατρολογίας Κατερίνα Χάλκου και ενδυματολόγος Άννα Μαχαιριανάκη. Συζήτηση. Ωδή στην Ελευθερία με το Κλασσικό Ωδείο Ηρακλείου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: https://www.elstea.net/2021/03/24/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b1-2021/.

Στις 18 και 19 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Δημιουργία Ψηφιακής Διαδραστικής Πλατφόρμας για την Ιστορία του ΕΚΠΑ

Η δράση αφορά στην ανάπτυξη μιας ψηφιακής διαδραστικής πλατφόρμας για την προβολή και παρουσίαση της ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο τη χρήση ενός σύγχρονου εργαλείου για την ανάδειξη ενός σημαντικού στοιχείου του παρελθόντος μας. Η δράση υλοποιείται με ευθύνη του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ, το οποίο αναπτύσσει το περιεχόμενο της πλατφόρμας, ενώ έχει την Αιγίδα και Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με τη διάθεση της τεχνικής κατασκευής της πλατφόρμας. Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας ΕΚΠΑ- Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Εξελίσσεται από 1η Ιουλίου έως 15 Δεκεμβρίου.

 • 21 Ιστορίες για το ‘21

Έκδοση με 21 χαρακτηριστικές ιστορίες για την Ελληνική Επανάσταση αναφερόμενες στην τοπική ιστορία και συνοδευόμενες από το αντίστοιχο αρχειακό τεκμήριο. Στόχος είναι η επισκόπηση τοπικών αφηγήσεων για το ’21, συμβάλλοντας στην τοπική ιστορία και στην καταγραφή επεισοδίων της Επανάστασης. Το βιβλίο θα διατεθεί σε πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η δράση υλοποιείται από την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 • Γκράφιτι με θέμα την Ελληνική και τη Βραζιλιάνικη Επανάσταση

Η δράση αφορά στη δημιουργία τοιχογραφίας/γκράφιτι σε προβεβλημένο κτήριο του κέντρου της πόλη του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, εμπνευσμένη από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη Βραζιλιάνικη Επανάσταση του 1822. Αφορά σε προσωρινή εικαστική παρέμβαση στην πόλη.

Υλοποιείται από την Ελληνική Κοινότητα του Σάο Πάολο (ColetividadeHelênicadeSãoPaulo) σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σάο Πάολο. Η δράση υλοποιείται υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Από 5 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2021.

 • Έκθεση παραδοσιακών ενδυμασιών από το Λύκειο Ελληνίδων

Διοργάνωση έκθεσης από το σωματείο AHEPA Αυστρίας με παραδοσιακές στολές του Λυκείου Ελληνίδων. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από 13 έως 26 Νοεμβρίου 2021 στη Βιέννη, στο χώρο εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας.

Πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 • Διάλεξη για τον Φιλελληνισμό

Διάλεξη με θέμα «Η ιδέα της Ευρώπης και η Ελληνική Επανάσταση» από τον Κύκλο Φιλελλήνων Βασιλείας. Ομιλήτρια η καθηγήτρια Όλγα Κατσιαρδή-Hering (ΕΚΠΑ).

Στις 10 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Γλυπτών της Βασιλείας. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • «1821-2021 200 χρόνια» – Η οκτώηχος και το ψαλτήρι, τα αναγνώσματα των υπόδουλων Ελλήνων. Ο κλήρος του 1821

Διάλεξη της κυρίας Δέσποινας Μιχελάκη, εκπαιδευτικού, με θέμα: «Η οκτώηχος και το ψαλτήρι, τα αναγνώσματα των υπόδουλων Ελλήνων. Ο κλήρος του 1821».

Διοργανώνεται από το Δήμο Παύλου Μελά στις 30 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • «1821-2021 200 χρόνια» – Η Μπουμπουλίνα

Παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κυριάκου Στ. Χατζηκυριακίδη, διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η Μπουμπουλίνα.

Διοργανώνεται από το Δήμο Παύλου Μελά στις 30 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • «HELLAS 2021»

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Ars-Augusta e.V», με έδρα στο Görlitz Γερμανίας, διοργανώνει διεθνή διαγωνισμό λυρικού τραγουδιού με θέμα τον ευρωπαϊκό φιλελληνισμό και λυρικά τραγούδια σχετικά με την Ελλάδα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, δημιουργείται ειδική ιστοσελίδα για την παρουσίαση των τραγουδιών του διαγωνισμού με όλες τις σχετικές πληροφορίες για τη θεματολογία τους, καθώς και CD με τίτλο «A song for Hellas – Greece in classical song and poetry» το οποίο θα διατίθεται δωρεάν με στόχο την περαιτέρω διάδοση του θέματος του φιλελληνικού τραγουδιού. Η παραγωγή της ιστοσελίδας και του CD γίνεται με την Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2021.

Υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής.

 • Ελληνική μουσική από το 1821 μέχρι σήμερα

Διοργάνωση πέντε συναυλιών σε συναυλιακούς χώρους και μουσεία στις πόλεις Ντύσελντορφ, Κολωνία, Βόννη, Ντόρτμουντ και Βούπερνταλ. Θα παρουσιαστούν έργα Ελλήνων συνθετών με συνοδεία πιάνου, βιολιού, φλάουτου και μιας φωνής σοπράνο. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Η δράση υλοποιείται υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου. Διοργανώνεται από την Εταιρεία Ελλήνων Επιστημόνων Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

 • Ελληνικός Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος Ομπερτσχάουσεν

Διοργάνωση και διεξαγωγή θεατρικής παράστασης με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, σε συνδυασμό με παραδοσιακούς χορούς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Ομπερτσχάουσεν στη Γερμανία, από τον Ελληνικό Σύλλογο της πόλης, με τη συμμετοχή 40 παιδιών τα οποία διδάσκονται ελληνικούς χορούς από καθηγήτρια του Συλλόγου. Η παράσταση είναι προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου 2021 και έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 • Επιτραπέζιο παιχνίδι – Κίσαμος 1821

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό, επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 6-12 ετών, με σκοπό την ανάδειξη της άγνωστης αλλά σημαντικής ιστορίας της επαρχίας Κισάμου κατά την Επανάσταση του 1821.

Διοργανώνεται από το Δήμο Κισάμου στις 31 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • «Ζωγραφίζοντας το 1821»

Η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης δια του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, θέλοντας να ενεργοποιήσει την ιστορική μνήμη της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, οργανώνει δύο μαθητικούς διαγωνισμούς για σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Ζωγραφίζοντας το 1821». Τα έργα των μαθητών θα συμπεριληφθούν σε ειδικό επετειακό τόμο, καθώς επίσης μετά από κρίση θα επιλεγούν από επιτροπή, τα πέντε καλύτερα ανά βαθμίδα εικαστικά έργα, τα οποία και θα βραβευθούν. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των παραπάνω διαγωνισμών το τρέχον έτος 2021, θα οργανωθούν θεατρικά και χορευτικά δρώμενα από τα σχολεία, αφιερωμένα στο 1821, για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπαελευθερωτικού αγώνα ενάντια στον οθωμανικό ζυγό. Τα θεατρικά δρώμενα θα παρουσιαστούν σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως το Δημαρχείο, το Θέατρο Άνετον, ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας κλπ., εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε εξέλιξη από τις 22 Μαρτίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Ελλάδα- Λατινική Αμερική: Παράλληλες μνήμες και προοπτικές για το μέλλον. Οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα και τα επιτεύγματα του σήμερα

Το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και οι Πρέσβεις των Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής διοργάνωσαν στις 24 Νοεμβρίου υβριδικό συνέδριο με τίτλο «Ελλάδα- Λατινική Αμερική: Παράλληλες μνήμες και προοπτικές για το μέλλον. Οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα και τα επιτεύγματα του σήμερα».

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Φλεγόμενες και μη κατακαιόμενες

Ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» τιμά τις Ιερές Μονές Αρκαδιού, Πρέβελη και Αγίου Πνεύματος Κισσού Ρεθύμνου για τη συμβολή τους στον Απελευθερωτικό Αγώνα αναρτώντας σε αυτές σημαίες του 1821 καθ’ όλη την διάρκεια του έτους σε ένδειξη ομόνοιας και αλληλεγγύης των Ελλήνων για Ελευθερία και οργανώνοντας στο Μουσείο της Ακρόπολης διάλεξη με τίτλο «ΦΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΤΑΚΑΙΟΜΕΝΕΣ» και ομιλητές τους: Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνου & Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, Σεβ. Μητρ. Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων κ. Ειρηναίο, καθώς και τους Καθηγούμενους των άνω Ιερών Μονών. Στην εκδήλωση στις 24 Νοεμβρίου προβλήθηκε ακόμη ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ενώ καλλιτέχνες απέδωσαν ηρωικά κομμάτια παίζοντας κρητική και ποντιακή λύρα. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί τιμητική συλλεκτική κδοση παρακλητικού κανόνα προς την Παναγία των Μυριοκεφάλων (Αντιφωνήτρια) ως η Σκέπη και Βοήθεια του απελευθερωτικού αγώνα, η οποία έχει υμνογραφηθεί από τον Παν/το Αρχιμ. π. Χρυσόστομο Παπαδάκη , ο οποίος έχει δωρίσει τα πνευματικά δικαιώματα του ποιήματος αυτού στον σύλλογό τους. Προλογίζει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ευλογεί ο Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνης κος Ευγένιος.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Ο Φιλελληνισμός στη Γαλλία τον 19ο αιώνα

Ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει έκθεση με φωτογραφίες και κείμενα που αφορούν στις θεματικές ενότητες της Τέχνης, των Προσωπικοτήτων, της Λογοτεχνίας και της Λαϊκής Τεχνοτροπίας εμπνευσμένες από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Παράλληλες δράσεις θα πλαισιώσουν την έκθεση όπως: Διαλέξεις από διακεκριμένους ομιλητές, προβολή ντοκουμέντων με συνοδεία μουσικής, δραματοποιημένες αναγνώσεις έργων. Συμμετέχει το πειραματικό σχολείο Χανίων.

Από 14 έως 28 Νοεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • «Η Φιλική Εταιρεία και η συμβολή της Ρωσίας στην έναρξη και την επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Εθνικής Επανάστασης του 1821»

Το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο προγραμματίζει εκδήλωση με τίτλο «Η Φιλική Εταιρεία και η συμβολή της Ρωσίας στην έναρξη και την επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Εθνικής Επανάστασης του 1821» στο δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Στην εν λόγω εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ σχετικά με την ίδρυση και τη δράση της Φιλικής Εταιρείας, τη σημαντική συμβολή των Ελλήνων πλοιοκτητών και εμπόρων στη δημιουργία του Ελληνικού Εθνικού Αστικού Κεφαλαίου και τη δημιουργία του Ελληνικού Διαφωτισμού. Οι Έλληνες δρώντας στο τότε ελεύθερο για αυτούς εμπορικό περιβάλλον και στις ανοικτές θάλασσες, όπως όλα αυτά διαμορφώθηκαν από τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή και τα προνόμια που παρεχώρησε η Μεγάλη Αικατερίνη στους Έλληνες έμπορους και πλοιοκτήτες, δημιούργησαν οικονομικές και πνευματικές δυναμικές, που συνετέλεσαν στη γένεση της Μεγάλης Ιδέας και του ονείρου της Ελεύθερης Ελλάδας, αλλά και οδήγησαν στην Ελληνική Εθνική Επανάσταση του 1821. Επίσης στις εισηγήσεις και στο ντοκιμαντέρ θα αναφέρεται η σημαντική συμβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της ανωτέρω δράσης, θα βραβευθούν εκθέσεις-εργασίες μαθητών της Δυτικής Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η συμβολή της Φιλικής Εταιρείας στην Εθνική Επανάσταση του 1821». Για την επιτυχή διαδικασία των βραβεύσεων υπάρχει συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Προγραμματίζεται εντός Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Διήμερο Εορταστικών Εκδηλώσεων Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Με αφορμή την επέτειο για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διοργανώνει διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του διημέρου παρουσιάστηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων, που υλοποιούνται από εκπαιδευτικές δομές, καθώς επίσης έλαβε χώρα και έκθεση μαθητικών δημιουργιών, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Ζωγραφικής της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με θέμα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Με το Σήμα της Επιτροπής.

 • Ο εμψυχωτικός ρόλος της Μουσικής στον πόλεμο για την ανεξαρτησία

Μια σύντομη διάλεξη με θέμα: Ο εμψυχωτικός ρόλος της Μουσικής στον πόλεμο για την ανεξαρτησία το 1821 -The Empowering Role of Music in the 1821 War of Independence- αναφορικά με το χαρακτηριστικό στυλ και εμψυχωτικό ρόλο της μουσικής και των τραγουδιών στα χρόνια πριν και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Θα ακολουθήσει κονσέρτο από προσκεκλημένους μουσικούς που θα παρουσιάσουν επιλεγμένο πρωτότυπο ρεπερτόριο με παραδοσιακά όργανα.

Στις 30 Νοεμβρίου στο Pierce Theater of the American College of Greece. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

Δράσεις σε εξέλιξη από προηγούμενες περιόδους του επετειακού έτους:

 • Επανάσταση, σύγχρονη Ελλάδα και Δημοκρατία

Θα οργανωθούν 5 φόρουμ (σε μορφή στρογγυλού τραπεζιού) για την παγκόσμια δημοκρατία σήμερα, με τηλεοπτική κάλυψη από τοπικά κανάλια και ζωντανή μετάδοση από το κανάλι του Δήμου. Στα φόρουμ θα κληθούν να συμμετέχουν επιστήμονες, διανοητές, στοχαστές, αλλά και πολιτικοί, κόμματα, πολιτικές παρατάξεις, συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί και μεμονωμένοι πολίτες. Η δράση αποτελεί θεματικό τομέα του Πανεπιστημίου Πολιτών και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Σε εξέλιξη από το Δήμο Λάρισας από 13 Νοεμβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Επανάσταση, τοπική ιστορία και εκπαίδευση

Διοργάνωση σειράς μαθημάτων τοπικής ιστορίας σε εκλαϊκευμένη μορφή. Τα μαθήματα θα είναι ανοιχτά αλλά κατά κύριο λόγο απευθύνονται σε δασκάλους και καθηγητές. Περιλαμβάνουν όλες τις περιόδους της Θεσσαλικής και κυρίως της Λαρισαϊκής ιστορίας.

Σε εξέλιξη από το Δήμο Λάρισας από 13 Νοεμβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Οι Έλληνες: Μια Φυλή της Νοτίου Αφρικής

Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) που αφορά στην καταγραφή της ιστορίας του Ελληνισμού στη Νότια Αφρική από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για έκδοση δυο τόμων σχετικά α) με τη θεσμική συγκρότηση της Ελληνικής Παροικίας της Ν. Αφρικής και β) τη ζωή των Ελλήνων στη Νότια Αφρική. Η έκδοση περιλαμβάνει πηγές, ευρετήριο, χρονολόγιο και παραρτήματα, καθώς και πρόλογο του Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας, χαιρετισμούς των πρέσβεων Ελλάδας και Κύπρου και του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αφρικής.

Γενικό Προξενείο Γιοχάννεσμπουργκ, από 1η Νοεμβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • 1821 Το Όραμα της Λευτεριάς: Με το χέρι του Ζωγράφου, με το στοχασμό του Μακρυγιάννη, με την αφοσίωση του Γεννάδιου

Η έκθεση παρουσιάζει τη σπάνια συλλεκτική σειρά με σκηνές από την Ελληνική Επανάσταση που εξέδωσαν ο Frédéric Boissonas και ο Ιωάννης Γεννάδιος το 1926. Η σειρά αντιγράφει πιστά τις σκηνές που διάλεξε ο στρατηγός Μακρυγιάννης και που εικονογράφησε κατά παραγγελία του ο Δημήτριος Ζωγράφος από το 1836 μέχρι το 1839. Επιμέλεια Έκθεσης: Νατάσα Λαιμού, Ολυμπία Παππά. Σχεδιασμός: Αλέξης Βερούκας, Βασιλική Καρμίρη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://helleniccentre.org/event/1821-visions-of-freedom/

HellenicCenter. 5 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Μαρτίου 2022. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • The Greek Struggle beyond Historicity

Το Fitzwilliam Museum παρουσιάζει στις 27 Νοεμβρίου ειδική έκθεση προς τιμήν της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Παράλληλα, θα διοργανωθεί διάλεξη με τον καθηγητή κ. Roderick Beaton και συναυλία με γνωστή Ελληνίδα σοπράνο στις 30 Νοεμβρίου.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Έλληνες Πολίτες του Κόσμου

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» η αθηΝΕΑ δημιουργεί οκτώ (8) τριαντάλεπτα ντοκιμαντέρ με αφορμή τις ιστορίες διακεκριμένων Ελλήνων από διαφορετικές αφετηρίες, χώρες και επαγγέλματα, με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση που εμπνέει, παρακινεί και συγκινεί. 8 πρόσωπα αφηγούνται ιστορίες για τη ζωή και τις κοινότητες όπου έζησαν. Μιλούν γι’ αυτά που φέρνουν κάθε φορά μαζί στις αποσκευές τους όταν έρχονται στην Ελλάδα. Οραματίζονται τους τρόπους με τους οποίους η διασπορά, αυτή η πολύτιμη δεξαμενή Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, μπορεί να συνεισφέρει στην επόμενη, φιλόδοξη σελίδα που μπορεί να γράψει ο Ελληνισμός. Η εκπομπή «Έλληνες Πολίτες του Κόσμου» θα προβάλλεται από τις 20 Νοεμβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 16:00 στον ANT1. Και 20 Νοεμβρίου-12 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 16:00 στον ANT1.

Υπό την Αιγίδα και με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.».

 • Η Επανάσταση του 1821 στο κάτοπτρο του 21ου αιώνα

Καταγραφή και ψηφιακή απεικόνιση των ιστορικών γεγονότων και προσώπων – γνωστών και άγνωστων – της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη. Το ψηφιοποιημένο υλικό θα αποδοθεί στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας, αλλά και την ενίσχυση της ιστορικής σκέψης και συνείδησης των μαθητών και μαθητριών, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά στο πολυπολιτισμικό συγκείμενο του 21ου αιώνα.

Διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης στις 20 Νοεμβρίου και θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Έκθεση φωτογραφία του Νίκου Μπασιά με τίτλο «Μετάλλια Τιμής»

Ο Δήμος Πλατανιά Χανίων συνεχίζοντας τις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με θέματα που έχει επιλέξει και δημιουργήσει ο Νίκος Μπασιάς με θέμα Ήρωες του 1821, στο Πολύκεντρο Βουκολιών στη ΔΕ Βουκολιών.

Από 14 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και γεωδιαδρομών στη Σύρο

Ανάπτυξη του γεωτουρισμού μέσω αξιοποίησης της γεωλογικής κληρονομιάς με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης ενισχύοντας την οικονομία της περιοχής. Ανάπτυξη ενός Γεωπάρκου που θα περιλαμβάνει υποδομή για γεωτουρισμό, Γεωλογικό Εκθετήριο & Geopaths, σχεδιασμό δράσεων για την προώθηση του Γεωπάρκου, προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινότητας για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς του τόπου. Δήμος Σύρου.

Από τις 20 Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Αποκατάσταση των Ταφικών Μνημείων του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως

Τα ταφικά μνημεία, δείγματα του ένδοξου παρελθόντος και της οικονομικής ευρωστίας της Σύρου, είναι αριστουργήματα. Βρίσκονται στο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και καθιστούν την περιοχή ένα υπαίθριο μουσείο.

Δήμος Σύρου Ερμούπολης. Από τις 20 Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Τα «άλλα» όπλα του Αγώνα

Έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων με παράλληλες ενημερωτικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις (σεμινάρια, διαλέξεις, συναυλίες, κτλ) με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου της μουσικής στην Επανάσταση. Ο Θούριος του Ρήγα και τα κλέφτικα τραγούδια αποτέλεσαν τους εμψυχωτικούς παιάνες για τους αγώνες των Ελλήνων. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν εργαστήρια μουσικής, διαλέξεις, εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και συναυλίες.

Δήμος Αιγιαλείας, 3 Οκτωβρίου έως 6 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • The Life After Law School

Πρόκειται για μία σειρά από podcasts στα οποία δύο ομιλητές – παρουσιαστές θα συζητούν με έναν καλεσμένο/η- απόφοιτο Νομικής Σχολής που έχει ακολουθήσει μία ιδιαίτερη και διαφορετική κάθε φορά επαγγελματική οδό, και στον οποίο θα θέτουν ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να φέρει εις πέρας τους προσωπικούς επαγγελματικούς του/της στόχους ή την πορεία που ακολουθεί προς αυτό, διάγοντας μια επιτυχημένη καριέρα σε εθνικό ή/και διεθνές επίπεδο. Οι συνεντεύξεις μέσω podcast θα είναι διαθέσιμες από τον Οκτώβριο. YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCa-_BnR5EdYZL74epgBMFzA

Spotify: https://open.spotify.com/show/16Ljsjus4gmMpBbIpbOoa5?si=8610c6f4e88d4056

Από αρχές Οκτωβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Νέο Κλειστό Γυμναστήριο 3.500 θέσεων – Βιοκλιματικό-Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ν. Σμύρνης

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο πολλαπλών χρήσεων, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και με αυτόνομη- κατά το δυνατόν – ενεργειακή κάλυψη των αναγκών του. Θα διαθέτει επίσης θέσεις εγκατάστασης εναλλακτικών συστημάτων ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης και ψύξης. Ο συνδυασμός της ενεργειακής κάλυψης με τη βιοκλιματική αντιμετώπιση των συστημάτων δόμησης θα προβάλλει την αποδοτικότητα των λειτουργιών του κτηρίου όχι μόνο στα αθλητικά αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα του Δήμου.

Από 15 Μαΐου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Μεταφράσεις στα ισπανικά απομνημονευμάτων αγωνιστών του 1821

Η δράση υλοποιείται από το CEBNCh/ΚΒΝΚΣ – Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, Ισπανία. Πρόκειται για έκδοση μεταφράσεων στα ισπανικά με εισαγωγές και σχόλια, μιας επιλογής απομνημονευμάτων δώδεκα προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση του 1821. Οι μεταφράσεις θα εκδοθούν σε ψηφιακή μορφή και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών. Όπως όλες οι ηλεκτρονικές εκδόσεις του Κέντρου, θα προσφέρονται στο κοινό με ελεύθερη πρόσβαση. Η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από καθηγητές αρχαίας και νέας ελληνικής φιλολογίας (πανεπιστημιακούς και μη), οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία στη μετάφραση έργων, κυρίως νεοελληνικής λογοτεχνίας, προς τα ισπανικά. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το σύνδεσμο: http://www.centrodeestudiosbnch.com/en/pagina/472

Yπό την Αιγίδα και με την Υποστήριξη της Επιτροπής. Από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους.

 • Επετειακός Καραγκιόζης, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Παράσταση με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων (σαντούρι, λαούτο, βιολί, ούτι). Ο Καραγκιόζης εκπροσωπεί το φτωχό, εξαθλιωμένο, πονηρό Έλληνα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, πρόκειται για ένα τυπικό λαϊκό ήρωα. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας της σκηνικής δράσης, οι συγκεκριμένες παραστάσεις παρουσιάζονται σπάνια.

Διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τις 17 Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Το Μουσείο Πάει Σχολείο

Στο πνεύμα εξωστρέφειας του ΥΠΕΘΑ με την συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολεμικού Μουσείου, της ΚΕΔΕ, το Πολεμικό Μουσείο υλοποιεί τη δράση «Το Μουσείο Πάει Σχολείο». Βασικός σκοπός είναι η διατήρηση της ιστορικής εθνικής μνήμης σε πόλεις και νησιά της Ελλάδος που βρίσκονται μακράν του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και των Παραρτημάτων του. Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικό υλικό της Επανάστασης που δεν περιορίζεται στο ελληνικό στοιχείο της ιστορίας αλλά επεκτείνεται και σε καθοριστικούς παγκόσμιους παράγοντες – εμβληματικές μορφές που καθόρισαν την εξέλιξη της επανάστασης. Στόχος είναι η μεταφορά επιλεγμένων ιστορικών εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου, προκειμένου να εκτίθενται προς παρουσίαση στους μαθητές σχολείων πόλεων της Περιφέρειας, καθώς και ως επόμενο στάδιο, στους μαθητές σχολείων μικρών νησιών, με κάθε πρόσφορο τρόπο. Η έκθεση επιλεγμένων κειμηλίων θα βρίσκεται στο Μεσολόγγι κατά το διάστημα 29/11/2021 έως 3/12/2021 στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου, στην κεντρική πλατεία (Μάρκου Μπότσαρη).

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Βιβλία σε ρόδες

Αφορά στη δημιουργία 15 μικρών κινητών βιβλιοθηκών με θέμα «Ελλάδα 1821-2021», οι οποίες θα διακινηθούν σε 100 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Πύρνα». Εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικού προγράμματος «ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ» το οποίο λειτουργεί ήδη υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο να αντιληφθούν τα παιδιά την ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία, την ποίηση και τις εικονογραφήσεις. Το σκέλος του προγράμματος με θέμα «Ελλάδα 1821-2021», το οποίο υποστηρίζει η Επιτροπή, αφορά στην εξοικείωση κι εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με την Επανάσταση του 1821 και συμπεριλαμβάνει, εκτός από την αγορά βιβλίων και δημιουργία κινητών βιβλιοθηκών, την οργάνωση της συμμετοχής και εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών καθώς και την αποστολή του υλικού στα σχολεία, ενέργειες οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως τις 26 Νοεμβρίου 2021. Η διακίνηση στα σχολεία θα συνεχιστεί έως το τέλος της σχολικής περιόδου 2021-22.

 • Iodine Κέντρο για την Αρμονική Ανάπτυξη του Ανθρώπου

Υπό την Αιγίδα και με την Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υλοποιείται η παραγωγή ενός εικαστικού ντοκιμαντέρ, με αφετηρία τους ρομαντικούς πίνακες του Ευγενίου Ντελακρουά για την Ελληνική Επανάσταση και σημείο αναφοράς το Μεσολόγγι. Το ντοκιμαντέρ αναζητά τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το ελληνικό τοπίο τον απόλυτο προορισμό καλλιτεχνικής έμπνευσης και κοινωνικής απελευθέρωσης. Από τον Ευγένιο Ντελκρουά, τον Λόρδο Βύρωνα και τον Βίκτωρα Ουγκώ έως τον Κωστή Παλαμά, το Θωμά Γκόρπα και την Βάσω Κατράκη, η ταινία ερευνά τη σχέση των καλλιτεχνών με τον μαγικό τόπο του Μεσολογγίου και αναζητά τα οικουμενικά στοιχεία που μπορούν να τοποθετήσουν την Ελλάδα στο χάρτη ως τον απόλυτο καλλιτεχνικό προορισμό. Το ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί έως 30/11/2021 και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021 θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο στο κοινό σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της έκθεσης του Μουσείου, στο Μεσολόγγι σε συνδυασμό με ανοιχτή συζήτηση, καθώς και σε επιλεγμένους κινηματογράφους στην Αθήνα.

 • Βελτίωση και Αποκατάσταση Υπερτοπικού Άξονα οδού Αιγαίου – Κράτητος

Βιοκλιματική ανάπλαση περιοχής 186.000 τμ στα όρια των Δήμων Νέας Σμύρνης & Αθηναίων που στοχεύει στην αστική αναγέννηση, τη βελτίωση της λειτουργικότητας, την αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστών χώρων, έτσι ώστε να διατηρήσει ένα πράσινο ισοζύγιο και, παράλληλα, να αποτελέσει πόλο πολιτισμού και αναψυχής.

Αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • «Η μουσική παράδοση της Κρήτης ψηλά»

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «SKY express», o Σύλλογος Κρητικής Μουσικής Χανίων «ο Χάρχαλης» προχωρά σε συντήρηση ιστορικών οργάνων, καταγραφή, αρχειοθέτηση, ψηφιοποίηση και σταδιακή έκδοση οπτικοακουστικού υλικού που αφορά στην παραδοσιακή μουσική και χορού από όλα τα μέρη της Κρήτης, σπάνιου φωτογραφικού υλικού, συνεντεύξεων από οργανοποιούς και μουσικούς που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης. Το υλικό αυτό έχει διασωθεί και συλλεχθεί τα τελευταία 50 χρόνια, χάρη στην προσωπική προσπάθεια, το μεράκι και την φροντίδα του Συλλόγου «ο Χάρχαλης» με σκοπό να γαλουχήσει τις επόμενες γενιές και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και πόλο έλξης του διεθνούς ενδιαφέροντος για την κρητική παράδοση.

Από τέλη Ιουλίου έως τέλος του 2021. Υπό την Αιγίδα και με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «SKYexpress».

 • «Κωνσταντίνος Σάθας. Το φιλολογικό και ιστορικό του έργου. Η πρόσληψη του Χρονικού του Γαλαξιδίου στη σημερινή εποχή.

Διοργάνωση ημερίδας αφιερωμένης στο έργο του Κ. Σάθα. Θα μιλήσουν σημαντικοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που έχουν ερευνήσει το έργο και την προσφορά στα γράμματα του τιμώμενου από την ημερίδα, προσώπου. Στόχος είναι η έκδοση των πρακτικών της ημερίδας ως προσπάθεια να γνωστοποιηθεί ευρύτερα, το έργο του Κ. Σάθα. Σχετική με την ημερίδα, θα είναι και η επετειακή επανέκδοση του Χρονικού του Γαλαξιδίου, κείμενο που ανακαλύφθηκε και εκδόθηκε από τον Σάθα, ο οποίος μελέτησε και κατέγραψε στην εισαγωγή της έκδοσης, το ιστορικό υπόβαθρο της εποχής.

Η έκδοση και παρουσίαση του Χρονικού του Γαλαξιδίου θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Δήμος Δελφών. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Το Αρχιπέλαγος Φλέγεται

Πρόκειται για περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου με θέμα τη θέση των Κυκλάδων στον αγώνα του 1821 για την ελευθερία των Ελλήνων. Στον πατρογονικό τόπο της Μαντώς Μαυρογένους αναδεικνύονται πτυχές του προεπαναστατικού πολιτισμού στις Κυκλάδες κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, με νύξη στις πολιτισμικές συνιστώσες που επηρέασαν την οπτική των κυκλαδιτών για τον αγώνα, ύστερα από μακρά περίοδο λατινοκρατίας και με την παρουσίαση του τρόπου ζωής μέσα από νέα ευρήματα από τη μεταβυζαντινή Μύκονο.

Από 31 Ιουλίου έως τέλος του 2021. Με το Σήμα της Επιτροπής.

 • Μικρό δοξαστικό σε ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισα Τασούλα Γυφτογιάννη

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σχεδίασε δράση με εκπαιδευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, αφιερωμένη σε άγνωστες ηρωίδες του 1821 με επίκεντρο την Τασούλα Γυφτογιάννη, η οποία εκπροσωπεί επάξια το γυναικείο ηρωισμό. Περιλαμβάνει: α) την παρουσίαση της ιστορικής μονογραφίας με τίτλο «Μικρό δοξαστικό σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισσα Τασούλα Γυφτογιάννη»* και β) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια» συνδεδεμένο και με την τοπική ηρωίδα Μαργαρίτα Μπασδέκη. Κοινό χαρακτηριστικό των δυο γυναικών είναι ότι και οι δυο ηρωίδες πολέμησαν ένοπλες, φορώντας φουστανέλα.

*Υπενθυμίζεται ότι η αφορμή αυτής της (α) «Δράσης» δόθηκε από ένα χρυσοκέντητο κοντογούνι του 19ου αιώνα, που δωρήθηκε προ ετών στο Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου από γόνο οικογένειας μεσολογγίτικης καταγωγής και που -κατά την κληρονομημένη προφορική παράδοση-ανήκε στην πρόγονό τους Τ. Γυφτογιάννη. https://www.lev.com.gr/?p=2244

Από 5 Ιουλίου έως τέλος του 2021. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)

Υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω ερευνητικής ομάδας υπό τον Καθηγητή κ. Αριστείδη Χατζή, εκπονεί εργασία αποδελτίωσης όλων των εφημερίδων της Ελληνικής Επανάστασης από το 1821 έως το 1832, καθώς και την Εφημερίδα των Iονίων (Gazzetta Degli Stati Uniti Delle Isole Jonie), τους Times του Λονδίνου, το βρετανικό έντυπο Literary Gazette and Journal of Belles Letters, Arts, Sciences και επιλεκτικά άλλα έντυπα που κυκλοφόρησαν στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και αναφέρονται σε αυτήν. Με την ολοκλήρωσή της, η αποδελτίωση είναι προσβάσιμη σε ψηφιακή μορφή στον σύνδεσμο https://www.1821press.gr/

Κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

 • Παιδικές χαρές ΑΜΕΑ με στοιχεία ΑΠΕ (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)

Οι Τρεις Παιδικές χαρές ΑΜΕΑ με στοιχεία ΑΠΕ στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας καθώς και στη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης έρχονται πιο κοντά στις ανάγκες μιας πολύ ιδιαίτερης κατηγορίας συνανθρώπων μας, η οποία σήμερα δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε. Οι οργανωμένες παιδικές χαρές ΑμεΑ είναι ελάχιστες και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Οι ειδικές παιδικές χαρές θα δώσουν την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να περάσουν δημιουργικά κάποιες στιγμές της ημέρας τους, με απόλυτη ασφάλεια, αλλά και με εκπαιδευτικό προσανατολισμό αφού εκτός από παιχνίδια θα συνδυάζουν και καινοτόμες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Για περισσότερες πληροφορίες: https://youtu.be/Z_MMDZgYpzE

Πραγματοποιείται από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στα πλαίσια της Χορηγίας τους ως Υποστηρικτής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 • Μοριάς ‘21

Το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21 που υλοποιείται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021», περιλαμβάνει θεματικές διαδρομές προς προορισμούς εντός των συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων. Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το σύνδεσμο https://www.morias21.com/.

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και ΤΕΜΕΣ Α.Ε.. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 • Καινοτόμες τεχνολογίες εικονικής περιήγησης & προβολής μνημείων

Η ανάδειξη των μνημείων θα γίνει αξιοποιώντας τις σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ως εξής: α) Διαδραστική εικονική περιήγηση (Interactive Virtual Tour) που αφορά σε ένα σύστημα «περιβαλλοντικής» προβολής με διαδραστικό περιεχόμενο, β) Προβολή Χαρτογράφησης (Projection Mapping) ή αστικές προβολές χαρτογραφήσεων (Urban Projection Mapping). Αφορούν σε ένα ειδικό σύστημα που μετατρέπει κοινά αντικείμενα (κτίρια, τοίχους, κατασκευές κλπ) σε οθόνες-επιφάνειες προβολής.

Δήμος Χανίων. Από 15 Μαΐου: δυνατότητα εικονικής περιήγησης μέχρι τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Ένας αέναος Μίτος της Αριάδνης – Α jewel made in Greece (AJMIG)

Έκθεση Eλληνικού κοσμήματος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. ΘΕΜΑ: Ενας εμβληματικός μύθος-πρόκληση, που εδώ και 200 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και εξής, εξακολουθεί να λειτουργεί ως αφορμή και έμπνευση στη σύγχρονη ιστορία, στη δημιουργία και την αισθητική του Ελληνικού κοσμήματος. ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ: O πολιτισμός, η τέχνη και η ευρηματικότητα, βοήθησαν να βρούμε την έξοδο από το λαβύρινθο της υποδούλωσης, προς την ανεξαρτησία και να χτίσουμε τη λαμπερή Ελλάδα του 2021.

Από 12 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • WAAG. 1821-2021. We Are All Greeks! Είμαστε όλοι Έλληνες!

«Είμαστε Όλοι Έλληνες»! Η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία» με τη Δράση «WAAG. We Are All Greeks! 1821-2021. Είμαστε όλοι Έλληνες!» πραγματοποιεί μια προσπάθεια ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης ώστε οι Έλληνες, αλλά και οι κάτοικοι της Ιταλίας και δη της Σικελίας, να γνωρίσουν εκείνους που πολέμησαν για την ελευθέρια του Έθνους μας, θέτοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια για την οικοδόμηση της έννοιας της Ευρώπης – Έθνους. Η έκθεση βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Palazzo Riso στο Παλέρμο από τις 8 Οκτωβρίου και θα παραμείνει έως 8 Δεκεμβρίου 2021.

Η Δράση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα και με την Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και τελεί επίσης υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

 • Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής τον «Όμιλο ΗΡΑΚΛΗ», μέλος του Ομίλου «Lafarge Holcim», ο πολιτιστικός φορέας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός», θα υλοποιήσει «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση για τη δημιουργία μιας πεζοπορικής διαδρομής μεγάλης απόστασης (160,8 χλμ.), που θα διασχίζει όλο το Πήλιο.

Από 11 Μαΐου μέχρι τέλος του έτους. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά

Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει δυναμικά στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με την έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», η οποία αναδεικνύει καίρια στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ανασυνθέτοντας το συμβολικό και εκφραστικό φορτίο που φέρει αυτή η κορυφαία για το λαό μας επέτειος. Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο σημεία στο Μέγαρο της Βουλής, στο Περιστύλιο της Ολομέλειας και στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρώην Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών. Η in situ Έκθεση με συνολικά 401 εκθέματα είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, με όλα τα εκθέματα διαθέσιμα, με τρισδιάστατη εικονική περιήγηση (3D tour), καθώς και ψηφιακές εφαρμογές-παιχνίδια, αξιοποιήσιμα από την εκπαιδευτική κοινότητα – και όχι μόνο. Η έκθεση συνοδεύεται ακόμη από επιστημονικό κατάλογο 456 σελίδων που επεξηγεί πλήρως τα εκθέματα, καθώς και από μικρότερο οδηγό. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Ektheseis/1821

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 19 Απριλίου και θα λειτουργήσει και μετά το τέλος του 2021. Με το Σήμα της Επιτροπής.

 • «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και μετά;»

H ATHENS VOICE και ο Δήμος Αθηναίων συνδιοργανώνουν μεγάλο ανοιχτό εικαστικό διαγωνισμό με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, με τίτλο «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και μετά;». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Για λεπτομέρειες για τη σύνθεση της Κριτικής Επιτροπής, την επιλογή των έργων, τις εκτυπώσεις, την έκθεση: athensvoice.gr.

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • «Ελευθερία, μια αέναη αναζήτηση»

Οι Εορταστικές Εκδηλώσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης περιλαμβάνουν: Α) 1ο On line event – Απρίλιος 2021, B) 2ο On line event – Ιούνιος 2021, και Γ) Επιστημονική Ημερίδα και θα διαρκέσουν μέχρι τον Νοέμβριο 2021. Περισσότερες πληροφορίες για τις Εορταστικές Εκδηλώσεις στον ιστότοπο του ΟΠΑ: https://www.aueb.gr/el/content/eortastikes-ekdiloseis-gia-ta-200-hronia-apo-tin-enarxi-tis-ellinikis-epanastasis

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Bouboulina, Women and 1821 Greek Revolution

Δράση του Επίτιμου Προξενείου της Ελλάδας στη Βενετία. Η Μπουμπουλίνα υπήρξε εξαιρετικά σημαντική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που άφησε ισχυρό στίγμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη της εποχής και ανέδειξε το ρόλο των γυναικών σε αυτό το πλαίσιο. Ένας συλλέκτης, που έχει στην κατοχή του διάφορα κειμήλια της Μπουμπουλίνας -ανάμεσά τους και μια επίσημη παραδοσιακή φορεσιά- θα προχωρήσει στο δανεισμό τους για την έκθεση που διοργανώνει το Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στη Βενετία. Το λινκ για το βίντεο της Μπουμπουλίνας είναι αυτό: https://youtu.be/DVMrjPzAhao

Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • Έκθεση 1821 Πριν και μετά

Η έκθεση με τίτλο «1821 πριν και μετά» παρουσιάζεται στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), καταλαμβάνοντας το σύνολο των εκθεσιακών του χώρων. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 1000 τεκμήρια ιστορίας και τέχνης μέρος των οποίων εκτίθεται αλλά και μέρος των οποίων βρίσκεται στις αποθήκες του Μουσείου Μπενάκη, αλλά και πάρα πολλά από τις συλλογές των συνδιοργανωτριών τραπεζών, υλικό υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας. Περισσότερες πληροφορίες στο site του μουσείου Μπενάκη https://www.benaki.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3323:1821-100&catid=14&lang=el&Itemid=333

Η δράση συνεχίζεται διαδικτυακά. Με το Σήμα της Επιτροπής.

 • Κύκλος δράσεων με θέμα: 1821, Η Ελληνική Επανάσταση στη Θράκη και η αναμονή ενός αιώνα για την ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα

Συμπεριλαμβάνουν υλοποίηση νέων μουσειο-παιδαγωγικών προγραμμάτων, κύκλο ομιλιών και διαλέξεων και σειρά εκδηλώσεων προς το ευρύ κοινό σε συνεργασία μεταξύ άλλων με το Δήμο και την Περιφέρεια, την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, τα Γενικά Αρχεία της Ξάνθης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η έκθεση θα λειτουργεί από 1 Φεβρουαρίου έως τέλος του έτους στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • 6ος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «1821-2021: Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο Νεοσύστατο κράτος»

Ο μαθητικός διαγωνισμός αποτελεί μια από τις συμμετοχικές δράσεις του Μουσείου που στόχο έχει την προαγωγή της ενεργητικής μάθησης, της γνώσης, αλλά και τον ευρύτερο διάλογο μεταξύ του Πανεπιστημίου και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Λαμβάνοντας μέρος στο διαγωνισμό, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με δημιουργικό τρόπο, με δύο πανεπιστημιακές συλλογές, αλλά και με το ιστορικό κτήριο στο οποίο εκκίνησε για πρώτη φορά η ανώτατη εκπαίδευση στη νεότερη Ελλάδα. Η δράση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Ιστορίας και το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ. Τη δράση υποστηρίζει η Επιτροπή με τη διάθεση ως έπαθλα για μαθητές και μαθήτριες που θα βραβευθούν, σύμφωνα με την κρίση των διοργανωτών του διαγωνισμού: 10 σετ της συλλεκτικής σειράς νομισμάτων του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής (τον Φοίνικα και τη Δραχμή), και 5 ηλεκτρονικών υπολογιστών και σχετικού εξοπλισμού. Η Επιτροπή διαθέτει, επίσης, 50 σειρές της πεντάτομης έκδοσης «Μέγα Βιογραφικόν Λεξικόν» του Κωνσταντίνου Αντ. Βοβολίνη, οι οποίες έχουν διατεθεί δωρεάν στην Επιτροπή από τις εκδόσεις «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ», ως έπαθλο για τα σχολεία των μαθητών που θα βραβευθούν, κατόπιν υπόδειξης των διοργανωτών του διαγωνισμού. Η παράδοση των επάθλων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στις 30 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/6os_mathitikos_diagonismos_2020_2021_ta_ekthemata_toy_moyseioy_mesa_apo_ta_matia_ton_mathiton_pros/

 • Η γραμμή του χρόνου από τον αιώνα των Φώτων μέχρι την ίδρυση του ελληνικού κράτους και τον απόηχο της Ελληνικής Επανάστασης στη σύγχρονη εποχή

Οι δράσεις αφορούν στην παρουσίαση των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι την ίδρυση του ελληνικού κράτους και το σήμερα μέσα από την τέχνη, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Η κατασκευή ψηφιακών και επιτραπέζιων παιχνιδιών, το αφιέρωμα στις σημαίες και τα λάβαρα είναι η αφορμή για να γνωρίσουν τους ήρωες, τα ιστορικά γεγονότα του ΄21, τους φιλέλληνες και τον απόηχο της Ελληνικής Επανάστασης στο «σήμερα». Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Προετοιμάζεται κι ένα αναμνηστικό λεύκωμα με τις δράσεις προς διανομή στους γονείς.

Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

 • «Ταλλαία ‘21 – Διακόσια χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία»

Ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού – Τουρισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τοπικούς πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς. Το φετινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ο σύνδεσμος για το αναλυτικό πρόγραμμα: https://flashnews.gr/post/474129/tallaia-2021-diakosia-xronia-apo-thn-ethnikh-paliggenesia

12 Δεκεμβρίου / MylopotamosRun 2021. Υπό την Αιγίδα της Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις που πραγματοποιούνται για την Επέτειο, ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησής τους, μπορείτε να βρείτε στο Εθνικό Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων της Επιτροπής, εδώ: https://www.greece2021.gr/imerologio-draseon-kai-ekdiloseon