ΦΑΚΕΛΟΣ: Παράθυρο στο μέλλον και πρόκληση για το πολιτικό σύστημα το Forum “Ελλάδα 2040”. – “Λευκή Βίβλος” με προτάσεις, ιδέες, λύσεις, καινοτομίες από την παραγωγική Ελλάδα και την επιστήμη.

Του Γ. Λακόπουλου

Το 2004 o ελληνικός θρίαμβος των Ολυμπιακών Αγώνων εγκαταλείφθηκε με τη λήξη τους από το πολιτικό σύστημα. Με παρακίνηση πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, ενώ συκοφαντήθηκε από ορισμένα ΜΜΕ.

Η αρνητική στάση υποκινήθηκε τότε, από τον αδικαιολόγητο φόβο ότι η Γιάννα Αγγελόπουλου που πιστώθηκε την επιτυχία της διοργάνωσης- καθώς την πήρε το 2000 από τα αδιέξοδα και την έκανε διεθνές πρότυπο- θα εξελιχθεί σε αντίπαλο δέος στον πολιτικό στίβο.

Έτσι τόσο το άυλο εθνικό κεφάλαιο που δημιούργησαν οι Αγώνες όσο και οι χρυσοφόρες- αν είχαν αξιοποιηθεί- ολυμπιακές εγκαταστάσεις εγκαταλείφθηκαν.

Η ιστορία τείνει να επαναληφθεί το 2021, με το φόρουμ “Ελλάδα 2040”.

Είναι η – κορυφαία εκδήλωση της Επιτροπής “Ελλαδα 2021” που διοργανώνει, υπό της προεδρία της Αγγελόπουλου ξανά, τις εκδηλώσεις για την επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής, που μετέφεραν στην κοινωνία το βάρος του προγραμματισμού των εκδηλώσεων, κράτησαν την Επέτειο ζωντανή παρά τις δυσχέρειες της πανδημίας.

Με μεγαλύτερο επίτευγμα την κινητοποίηση των τοπικών φορέων για πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, οργανώθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις στο εσωτερικό και διεθνώς. Ανέδειξαν όχι μόνο τον χαρακτήρα της Επανάστασης αλλά και τις δυνατότητες της σημερινής Ελλάδας σε κάθε τομέα, με προβολή στο μέλλον.

Η ομόθυμη στήριξη της Επιτροπής από τα πολιτικά κόμματα και η συνεργασία της με τους κεντρικούς και περιφερειακούς φορείς έδωσε αίγλη, περιεχόμενο και εμπροσθοβαρή προσανατολισμό στον εορτασμό.

Η κορύφωση αυτων τα χαρακτηριστικών συμπυκνώθηκε στο φόρουμ «Ελλάδα 2040», που διοργάνωσε η Επιτροπή από τις 18-20 Οκτωβρίου στη Βουλη και με διαδικτυακές συνδέσεις.

Το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης σε ό,τι αφορά τη διεθνή διάστασή του Forum αναδείχθηκε με την παρουσία του Αμερικανού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στα τέλη Αυγούστου, που στην ουσία άνοιξε τις εργασίες του.

Άλλοι διεθνείς παράγοντες που συμμετείχαν ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, η Κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard Μισέλ Αν Γουίλιαμς, ο βασιλικός αστρονόμος του Ηνωμένου Βασιλείου και καθηγητής του Cambridge, Λόρδος Μάρτιν Ρις και ο πρόεδρος του The Hellenic Initiative Άντριου Λιβέρις.

Σε ό,τι αφορά τη σημασία του Forumγια την προοπτική της χώρας η πιστοποίηση προήλθε από τη συμμετοχή όλων κορυφαίων οργανώσεων της χώρας, της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων των κοινωνικών εταίρων, των ΑΕΙ και της Εκκλησίας.

Μετείχαν 16 θεσμικοί Φορείς που κατέθεσαν την εμπειρία τους στο σχεδιασμό της πορείας προς το 2040. Αναπτύχθηκαν 10 Θεματικές Ομάδες Εργασίας υπό τον συντονισμό μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με εστίαση σε κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Τα συμπεράσματα αποτυπώθηκαν στη «Λευκή Βίβλο: Η Ελλάδα το 2040». Είναι η χαρτογράφηση της ελληνικής πραγματικότητας σήμερα και Οδηγός Πορείας για το μέλλον σε κάθε τομέα.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου την παρέδωσε στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και στους εκπροσώπους των τραπεζών που στήριξαν χορηγικά το έργο της Επιτροπής.

Η γενική πεποίθηση είναι ότι πρόκειται για πρωτοποριακή δουλειά που εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό και τον ενισχύει.

Παρόλα και παρότι την έναρξη του Forum φιλοξένησε η Βουλή και έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης –που εξήρε την προσπάθεια να αποτυπωθούν οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα μέχρι το 2040 -το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και των υπήρξε περιορισμένο, ενώ ούτε τα κόμματα είχαν αξιόλογη συμβολή.

Η δημοσιότητα που πήραν οι εργασίες του Forum και τα συμπεράσματά του ήταν κατώτερη της σημασίας του περιεχομένου του και κυρίως των καινοτομιών του.

Όπως η ίδρυση ενός καινοτόμου ερευνητικού Ινστιτούτου στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων.

Η “Λευκή Βίβλος ” του Forum είναι μια πρόσκληση κυρίως για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που παίρνουν τις αποφάσεις, που θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο τους, εντασσόμενη στα προγράμματα τους.

Το ΑΠ παρουσιάζει τον φάκελο όσων συνέβησαν στο τριήμερο του φόρουμ σε συνδυασμό με τις μελέτες και τις άλλες παρεμβάσεις που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί σε διάστημα ενός έτους για λογαριασμό του.

Με την προσδοκία να μην χαθεί το αποτέλεσμα του εορτασμού της 200ετηρίδας, όπως συνέβη με το αποτέλεσμα της Ολυμπιάδας.

Η συνέχεια στην στήλη ΠΡΟΒΟΛΕΣ

.