Δύο νέες αντιφάσεις της Ράικου: Πώς «γκρέμισε» τους δικούς της ισχυρισμούς!

Σε δύο ακόμη εντυπωσιακές αντιφάσεις υπέπεσε κατά την κατάθεσή της Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Novartis, την Τετάρτη, η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Μετά την περιβόητη πλημμύρα που κατέστρεψε τις συμβάσεις του συζύγου της με τη φαρμακευτική εταιρία, η Ε. Ράικου, υποστήριξε αντικρουόμενα σενάρια για την αξιοπιστία και τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στοιχεία που ανατρέπουν το σενάριο της “σκευωρίας Παπαγγελόπουλου”, με το οποίο έχει προσέλθει στην Επιτροπή.

Οι ίδιο μάρτυρες αξιόπιστοι στις ΗΠΑ και “κατασκευασμένοι” στην Ελλάδα;

Πιο συγκεκριμένα, καταθέτει  ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν το 2016 στις ΗΠΑ και κρίθηκαν αξιόπιστοι ώστε να τεθούν σε καθεστώς προστασίας, στη συνέχεια καταθέτουν το 2017 στις ελληνικές αρχές, όμως παράλληλα υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων “υπαγορεύτηκαν” και “στήθηκαν” από τον Δ. Παπαγγελόπουλο, όταν αυτοί έχουν καταθέσει και έχουν κριθεί αξιόπιστοι από το FBI σε ανύποπτο χρόνο.

Αναλυτικά η συνομιλία στην Προανακριτική Επιτροπή την Τετάρτη:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εσείς αυτούς που εδώ έχουν καταθέσει ως προστατευόμενοι μάρτυρες, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, είπατε προηγουμένως ότι δεν τους γνωρίζετε.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Όχι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία.
Επίσης, προηγουμένως είπατε -και συνάγεται και από το έγγραφο που σας διάβασε ο κύριος Πρόεδρος προηγουμένως- ότι κάποιοι απ’ αυτούς είναι κοινοί. Ότι ίσως ένας είναι διαφορετικός σάς έλεγε ο κ. Λάππας, αν θυμάστε.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Έτσι κατάλαβα από το έγγραφο που μου διάβασε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λέει η κ. Τουλουπάκη.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Το λέει η Τουλουπάκη, ναι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κυρία Ράικου, από την ώρα που οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει στην Ελλάδα, είναι κάποιοι απ’ αυτούς κοινοί με τους μάρτυρες που είχαν καταθέσει πριν από το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες…
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Το 2016, Αύγουστο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το 2016, Αύγουστο…
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Έτσι μου είχαν πει οι Αμερικανοί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία. Συνεπάγεται ότι η αξιοπιστία τους είχε κριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κανένας Παπαγγελόπουλος δεν μπορούσε να τους έχει στήσει για να καταθέσουν εκεί. Και αφού αυτοί, λοιπόν, οι αξιόπιστοι μάρτυρες, κυρία Ράικου, έχουν καταθέσει και στην Ελλάδα, πώς είναι δυνατόν να είναι σκευωρία την οποία έστησε ο Παπαγγελόπουλος, με μάρτυρες των οποίων η αξιοπιστία έχει διαπιστωθεί ερήμην του από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανύποπτο χρόνο;

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): … Ξέρουμε τι έχουν πει στις αμερικάνικες αρχές; Ξέρουμε ότι έχουν καταθέσει τα ίδια πραγματικά περιστατικά;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γι’ αυτό ερωτώ, πώς προκύπτει αυτό.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Αφήστε να έλθουν οι καταθέσεις από εκεί και να αξιολογηθούν…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: … εδώ η κ. Ράικου ισχυρίστηκε κατ’ επανάληψη ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κ. Τουλουπάκη, τη συνεργασία και τη συνέργεια της, έχουν στήσει τους μάρτυρες στην Ελλάδα. Και η κ. Ράικου πριν από λίγο παραδέχτηκε ότι κάποιοι από τους εδώ μάρτυρες, ήταν μάρτυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2016, ερήμην του κ. Παπαγγελόπουλου και της κ. Τουλουπάκη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Άρα, ο ισχυρισμός ότι υπάρχει σκευωρία, κύριε Πρόεδρε, της κ. Ράικου βασισμένη σε κατασκευασμένους μάρτυρες, πριν από λίγο κατέρρευσε, αποδομήθηκε, από την ίδια την κ. Ράικου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, δεν έχετε απαντήσει. Απεναντίας, κυρία Ράικου, έχετε αποδομήσει τη θεωρία σας περί σκευωρίας.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Εντάξει, κύριε Ραγκούση. Απάντησα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τι είπατε, κύριε Πρόεδρε, που συνυπογράφει η κ. Ράικου;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είπα ότι…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αφήστε τώρα, να σας πω τι είπατε!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στην Αμερική δεν ξέρουμε τι είπαν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:  Άρα, η κ. Ράικου αποδέχεται ότι δεν γνωρίζει, τι έχουν πει στην Αμερική. Αποδέχεται ότι αυτοί οι ίδιοι έχουν έρθει στην Ελλάδα και έχουν καταθέσει. Και παρόλα αυτά η κ. Ράικου προχωράει και μιλάει για σκευωρία και κατασκευασμένους μάρτυρες. Πού τα στηρίζετε λοιπόν όλα αυτά που λέτε, κυρία Ράικου; Πουθενά. Πουθενά, αφού δεν ξέρετε τι έχουν πει στην Αμερική.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αφού λέτε, λοιπόν, κυρία Ράικου, ότι δεν γνωρίζετε τι κατέθεσαν στην Αμερική, πώς αποτολμάτε να ισχυρίζεστε ότι οι ίδιοι άνθρωποι, που δεν ξέρετε τι είπαν στην Αμερική, και οι οποίοι κατέθεσαν εδώ ως προστατευόμενοι μάρτυρες, είναι κατασκευασμένοι μάρτυρες, έχουν πει ψέματα , καθώς και ότι είναι κατασκευασμένοι από τον Παπαγγελόπουλο για να στηθεί σκευωρία;
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Απάντησα, κύριε Πρόεδρε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν απαντήσατε, κυρία Ράικου, το μόνο που κάνατε ήταν ότι κατέρρευσε η θεωρία σας περί σκευωρίας.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Ωραία, μπράβο!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Η θεωρία σας περί σκευωρίας θα μπορούσε να σταθεί και να τεκμηριωθεί αν λέγατε: «Εγώ ξέρω τι είπαν στην Αμερική. Να τι είπαν στην Αμερική, άλλα πράγματα είπαν στην Ελλάδα. Άρα, να ποιοι είναι οι κατασκευασμένοι μάρτυρες και να ποια είναι η σκευωρία».

«Στείλε τον φάκελο στη Βουλή»

Η δεύτερη μεγάλη αντίφαση αφορά στην εντολή που υποστηρίζει ότι έλαβε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο να στείλει το φάκελο της υπόθεσης στη Βουλή, προκειμένου να επιληφθεί. Όμως, σύμφωνα με την εκδοχή της, ο Δ. Παπαγγελόπουλος της έδωσε εντολή να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικούς αλλά σύμφωνα με όσα καταθέτει όμως η ίδια, της δίνει εντολή να στείλει το φάκελο στη Βουλή την άνόιξη ενώ δεν έχουν προκύψει στοιχεία εμπλοκής πολιτικών προσώπων, κάτι που γίνεται πολύ αργότερα στον ίδιο χρόνο.   Έντονος υπήρξε για άλλη μια φορά ο διάλογός της για το θέμα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τα έχω πει επακριβώς. Είπα ότι τον Φεβρουάριο με πήρε και μου είπε τι γίνεται με την υπόθεση και αν υπάρχουν στοιχεία. Τον Μάρτιο έγινε αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία. Προσέξτε. Μέχρι και τον Νοέμβριο, το φθινόπωρο να πω του 2017 όλοι πια γνωρίζουμε ότι όνομα πολιτικού δεν είχε υπάρξει. Δεν υπήρξε ένας μάρτυρας μέχρι εκείνη την περίοδο που να έχει πει το τάδε όνομα πολιτικού. Ο κ. Παπαγγελόπουλος πώς είναι δυνατόν να σας ζητάει εσάς αν ξέρει τα στοιχειώδη της νομικής επιστήμης, να στείλετε ένα φάκελο στη Βουλή, που για να τον στείλετε πρέπει να έχετε έναν κάποιον Ραγκούση που θα σας έχει καταγγείλει έναν κάποιο Παπαδόπουλο;
Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, ο Παπαγγελόπουλος, που αυτό το γνωρίζει, ότι αν έχετε όνομα, όπως λέγατε σωστά, τότε θα το στέλνατε μόνη σας -αργούσατε;- να σας πίεζε για να το στείλετε; Αλλά ξέρουμε ότι όνομα δεν υπήρχε.

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τα εξήγησα, κύριε Ραγκούση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μπορείτε να εξηγήσετε τότε, κυρία Ράικου, και κάτι ακόμη; Γιατί να σας πιέζει αφόρητα ο κ. Παπαγγελόπουλος να στείλετε έναν φάκελο στη Βουλή, όταν δεν υπήρχε όνομα πολιτικού να έχει αναμειχθεί;
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Ήταν απόφαση εκ μέρους του. Είπα για κατασκευή στοιχείων. Τα είπα όλα αυτά …
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν έχετε απαντήσει, κυρία Ράικου, μόνο με αυτό που είπατε τώρα. Έχετε απαντήσει λέγοντας ότι σας είπε τον Φλεβάρη να στείλετε τον φάκελο της NOVARTIS στη Βουλή και να αφήσετε τη Βουλή για τα περαιτέρω. Δεν έχετε πει ότι σας ζήτησε να κατασκευάσετε στοιχεία.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τον Μάρτιο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τον Μάρτιο. Είπατε, λοιπόν, κυρία Ράικου ότι τον Μάρτιο σας ζήτησε να στείλετε τον φάκελο της NOVARTIS στη Βουλή. Και δεν υπάρχει όνομα πολιτικού. Πώς σας ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος να στείλετε έναν φάκελο, ενώ δεν υπήρχε όνομα πολιτικού;
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τα απάντησα όλα αυτά. Τα έχω απαντήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το απαντήσατε αυτό; Αυτό, όχι, δεν το απαντήσατε, κυρία Ράικου.
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τα έχω απαντήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχει απαντήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Εδώ δεν θα υποτιμά τη νοημοσύνη μας η κυρία Ράικου.
Αν της έλεγε και την πίεζε να κατασκευάσει στοιχεία, δεν θα της έλεγε την ίδια ώρα «στείλε τον φάκελο στη Βουλή». Αφού της έλεγε «στείλε τον φάκελο στη Βουλή», σημαίνει ότι για τον Παπαγγελόπουλο τον Μάρτιο υπήρχαν στοιχεία. Και στοιχεία πράγματι δεν υπήρχαν. Και το ξέρει και εκείνος και εμείς και όλοι και η κυρία Ράικου ότι αυτά εμφανίστηκαν από το φθινόπωρο. Άρα, δεν έχει πει αλήθεια η κυρία Ράικου όταν λέει ότι της είπε «στείλε τον φάκελο της NOVARTIS στη Βουλή» τον Μάρτιο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε.
Η κυρία Ράικου δεν μπορεί να εμφανίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο να λέει «στείλε τον φάκελο στη Βουλή τον Μάρτιο». Μπορεί να τον εμφανίζει να της λέει και τον Φλεβάρη και τον Μάρτιο και τον Απρίλη και τον Μάιο «κατασκεύασε στοιχεία». Αυτό θα μπορούσε να το λέει και να είναι και κάτι το οποίο δεν θα μπορέσει να το αντικρούσει κανείς. Αλλά είναι άλλο πράγμα «κατασκεύασε στοιχεία», όπως μας λέει ότι της έλεγε, και άλλο πράγμα, όπως μας λέει ότι της έλεγε, «στείλε τον φάκελο στη Βουλή». Άρα, στη μία από τις δύο περιπτώσεις μας λέτε ψέματα, κυρία Ράικου.

ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τα απάντησα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ή σας έλεγε «κατασκεύασε στοιχεία»…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κάντε την ερώτησή σας, για να απαντήσει όπως νομίζει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ή σας έλεγε «στείλε τον φάκελο στη Βουλή» ή σας έλεγε «κατασκεύασε στοιχεία». Και τα δύο μαζί δεν μπορεί να σας τα έλεγε. Ποιο από τα δύο σας έλεγε;
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Απάντησα, κύριε Πρόεδρε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Σας έλεγε και τα δύο, λοιπόν, κυρία Ράικου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε άλλη ερώτηση;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Σας έλεγε και τα δύο: Και «κατασκεύασε στοιχεία» και «στείλε τον φάκελο στη Βουλή».
ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Φτάνει. Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και εγώ αυτό λέω, κυρία Ράικου: Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει. Και δεν αισθάνεστε την ανάγκη να περιφρουρήσετε την αξιοπιστία σας. Γιατί σας επισημαίνω και σας επαναλαμβάνω ότι ένα από τα δύο είναι ψέματα.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS