Εγγύηση; 

Του Ιωάννη Δαμίγου

Κατάθεση ενός χρηματικού ποσού και αφήνεσαι ελεύθερος. Εγγύηση ονομάζεται η εν μέρει εξαγορά της παράνομης και εγκληματικής πράξης. Εγγύηση, εμπορική συναλλαγή κράτους, δικαιοσύνης, με τον κατηγορούμενο. Ή νόμιμο αλισβερίσι, μεταξύ παρακράτους, παραδικαστικού, με εν δυνάμει εγκληματίες. Η εγγύηση παρέχει την προσωρινή ελευθερία κατηγορούμενων, που έχουν εγγυημένα δολοφονήσει 57 ζωές. Οι 5 μέχρι στιγμής κατηγορούμενοι της ΕΡΓΟΣΕ, που έχουν καταβάλει (!) το ποσό των 3.500.000 ευρώ, έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Όχι, δεν θα τολμήσω να υπολογίσω την αναλογία εγγύησης και αφαιρούμενης ζωής, περίσσεψε η ύβρις. Θα σημειώσω όμως, πως η εγγύηση απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, αποτελεί μια ακόμη δολοφονική ενέργεια, κατά της μνήμης του νεκρού και των συγγενών του. Ούτε θα αναζητήσω την δυνατότητα “υπαλλήλων”, κατάθεσης εγγύησης χιλιάδων ευρώ, που μαρτυρά ακούσια προϋπολογισμένες προθέσεις! Θα μείνω μόνο στο κατάντημα μιας αισχρής συναλλαγής αργυραμοιβών και τον “πολιτισμό” ανοχής του. Αρρωστημένο προϊόν του ξέφρενου και ασύδοτου καπιταλισμού. 

Απαράδεκτος όρος η εγγύηση για δολοφονία ανθρώπου, μα και ζώου. Προφανώς δεν πρόκειται για επιστροφή χρημάτων λόγω κακής λειτουργίας ενός μηχανήματος ή διόρθωση των προδιαγραφών του. Δεν έχει να κάνει με ελάττωμα κάποιας βαλβίδας, διαρροή λαδιών ή αστοχία υλικού! Με την μοναδικότητα της ζωής, με το ιερότερο δώρο της φύσης, το πάνω από την ανθρώπινη δυνατότητα, το μη αναστρέψιμο, έχει να κάνει! Υπάρχει εγγύηση για αυτό το ένα, της μιας φοράς; Το θείο της φύσης (όχι θεϊκό), δεν έχει ανθρώπινη μέτρηση, αντίτιμο, εγγύηση.

Δεν είμαι νομικός, δεν έχω καν τις σχετικές γνώσεις περί αδικημάτων και ποινών και γράφω σαν (προσπαθώ) λογικός άνθρωπος. Η εγγύηση που κατατίθεται, ο ορισμός ποσού, η δυνατότητα έστω πρόσκαιρης ελευθερίας, σε μαζική δολοφονία, προκαλούμενη από θανατηφόρα αδιαφορία ή ακόμη χειρότερα από εσκεμμένη ενέργεια αποκομιδής εταιρικών κερδών, υποτιμά βάναυσα την ανυπολόγιστη αξία της ίδιας της ζωής. Ακόμη και η επιλογή του όρου “εγγύηση” είναι αδόκιμη και αν μη τι άλλο προσβλητική τουλάχιστον. Δέκα φορές άστοχη και προκλητική ωστόσο, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να την καταβάλουν!