Εθνική επέτειος και νέες προκλήσεις

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί όπως κάθε χρόνο ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και αντίστασης για την Ελλάδα. Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και αναταραχές, το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς οι αξίες της αποτροπής, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας μας καλούν να αναστοχαστούμε τον ρόλο της Ελλάδας στη σύγχρονη γεωπολιτική σκηνή.

Το «Όχι» του 1940 αποτελεί έμπνευση για τους σημερινούς λαούς που αγωνίζονται για ελευθερία και δικαιοσύνη. Η σύγκρουση στην Ουκρανία, όπου οι πολίτες αντιστέκονται στην εισβολή και μάχονται για την εδαφική τους ακεραιότητα και αυτοδιάθεση, είναι μια τραγική υπενθύμιση ότι η ειρήνη δεν είναι δεδομένη. Παράλληλα, η διαρκής αναταραχή στη Μέση Ανατολή καταδεικνύει τη δυσκολία διατήρησης της σταθερότητας και της ειρήνης σε περιοχές που ταλαιπωρούνται από συγκρούσεις και επεμβάσεις.

Η 28η Οκτωβρίου και το πνεύμα του «Όχι» συνδέονται με τη σύγχρονη πραγματικότητα μέσω της ανάγκης για μια σταθερή και ελεύθερη κοινωνία, απαλλαγμένη από την επιθετικότητα και την καταπίεση. Η αντίσταση δεν έχει πλέον τη μορφή στρατιωτικής άμυνας, αλλά ενός διαρκούς αγώνα για ενεργές και σταθερές συμμαχίες τόσο διπλωματικές όσο και αμυντικές.

Στη σύγχρονη γεωπολιτική συγκυρία, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της ασφάλειας και της ειρήνης σε μία επιβαρυμένη και ταραγμένη περιοχή.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες της Ανατολής, προωθώντας τη συνεργασία και τον διάλογο. Παράλληλα, η χώρα ενισχύει την αμυντική της συνεργασία με κράτη της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, προκειμένου να ανταποκριθεί σε κοινές απειλές και να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Εν κατακλείδι, η σύγχρονη έκφραση του «Όχι» απαιτεί υπεράσπιση των αρχών της ειρήνης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα, με την ιστορική της παράδοση στον αγώνα για ελευθερία, έχει τη δυνατότητα να στηρίξει πρωτοβουλίες για την προώθηση της δημοκρατίας και την προστασία των λαών, τόσο στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, όσο και ως μέρος μεγάλων και στρατηγικών συμμαχιών που μπορούν να παίξουν καταλυτικό διαμεσολαβητικό και αποτρεπτικό ρόλο σε οποιαδήποτε αναταραχή, κυρίως στην περιοχή της  ΝΑ Μεσογείου και του Αιγαίου.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός