
Toυ Μελέτη Ρεντούμη
Η Συρία βρίσκεται σε μια νέα φάση μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ και την ανάληψη της προεδρίας έστω μεταβατικά από τον Αχμέντ αλ-Σάρα. Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, με πρόσφατες αναφορές για σφαγές αμάχων Αλαουιτών και Χριστιανών, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των μειονοτήτων και την πιθανότητα αναζωπύρωσης της βίας.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες, εκ των οποίων οι 830 ήταν άμαχοι, κυρίως Αλαουίτες, που στην πλειονότητά τους εκτελέστηκαν. Αυτές οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να ζητούν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αχμέντ αλ-Σάρα, πρώην ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), ανέλαβε την προεδρία της Συρίας μετά την ανατροπή του Άσαντ. Παρά τις διακηρύξεις του για προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και προώθηση πολιτικής μετάβασης, οι πρόσφατες σφαγές έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα ή την πρόθεσή του να ελέγξει τις ένοπλες ομάδες που δρουν στη χώρα. Η συνέχιση τέτοιων επιθέσεων αυξάνει τον κίνδυνο ενός νέου εμφυλίου πολέμου, επιδεινώνοντας την ήδη εύθραυστη κατάσταση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία. Η ΕΕ καταδίκασε κάθε βία κατά των αμάχων και κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της σταθερότητας και των προοπτικών για μια διαρκή ειρηνική μετάβαση στη Συρία. Ωστόσο, η εμπλοκή τους παραμένει περιορισμένη, με έμφαση σε διπλωματικές προσπάθειες και ανθρωπιστική βοήθεια, αδυνατώντας για μία ακόμη φορά να αρθρώσει η Ευρώπη έναν ενιαίο πολιτικό λόγο και μάλιστα να περάσει σε πράξεις ουσίας και όχι μόνο σε ανακοινώσεις.
Για την εκτόνωση της κατάστασης απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα τα οποία μπορούμε να συνοψίσουμε παρακάτω:
- Ενίσχυση του διαλόγου: Προώθηση διαλόγου μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων για την επίτευξη συμφιλίωσης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
- Διεθνής μεσολάβηση: Ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών στη διαμεσολάβηση για την επίτευξη πολιτικής λύσης και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας.
- Ανθρωπιστική βοήθεια: Εξασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγείσες περιοχές, με έμφαση στην προστασία των μειονοτήτων και των ευάλωτων πληθυσμών.
- Κυρώσεις και πίεση: Εφαρμογή στοχευμένων κυρώσεων κατά ατόμων ή ομάδων που ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σκοπό την άσκηση πίεσης για αλλαγή συμπεριφοράς.
Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει συντονισμένα για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στη Συρία, προστατεύοντας τις μειονότητες και προωθώντας μια βιώσιμη πολιτική λύση που θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ κομβικό ρόλο όσον αφορά την πρωτοβουλία των κινήσεων μπορεί να παίξει και η Ελλάδα όσον αφορά την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, διατηρώντας ένα ρόλο σταθεροποιητικό στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ΝΑ Μεσογείου.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός