Επίθεση και ληστεία μέρα μεσημέρι στην Κερατέα

Toυ Περικλή Κεφαλίδη

Προχθές, Τρίτη 2 Οκτωβρίου, το απόγευμα νεαροί Ρομά πλησίασαν και λήστεψαν ένα ζευγάρι Γερμανών τουριστών που είχε βγάλει βόλτα το σκύλο τους  και κάθονταν στο γραφικό  εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ στις αρχές της ομώνυμης οδού που οδηγεί στην Παναγία Γκαρικά στην Κερατέα.

Οι τρεις νεαροί Ρομά πλησίασαν αρχικά τους Γερμανούς τουρίστες προσποιούμενοι κατά την γνωστή μέθοδο πως  ήθελαν  να ζητήσουν φωτιά για το τσιγάρο τους και στην συνέχεια όπως και στο θλιβερό συμβάν που εκτυλίχτηκε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας με την εκεί δολοφονική επίθεση/ ληστεία, τους άρπαξαν με την βία την τσάντα και τράπηκαν σε φυγή εξαφανιζόμενοι μέσα στον παρακείμενο καταυλισμό των Ρομά που έχουν αναπτυχθεί και από τις δύο πλευρές της οδού Αθηνών – Σουνίου δίπλα στις παλιές γραμμές του τραίνου και μόλις 200 μέτρα από την Ασφάλεια Κερατέας!

Το νεαρό ζευγάρι των τρομοκρατημένων Γερμανών τουριστών δήλωσε στην τοπική Ασφάλεια πως, παρόλο που ένας από τους τρεις κακοποιούς έφερε μαζί του ρόπαλο, ο άντρας προσπάθησε  να κυνηγήσει  αρχικά τους ληστές τους, που για αυτό το λόγο πέταξαν στην συνέχεια της σύντομης  καταδίωξης τους την τσάντα της κοπέλας αποσπώντας  250 ευρώ που είχε μαζί της. Η εξαιρετικά αστραπιαία ληστρική επιχείρηση των νεαρών Ρομά δείχνει πως δεν πρέπει να ήταν η πρώτη τους επιχείρηση μια και οι κινήσεις τους ήταν εξαιρετικά γρήγορες και συντονισμένες και σίγουρα όχι η τελευταία τους.

Η επέμβαση της Αστυνομίας λίγη ώρα μετά το ληστρικό αυτό γεγονός έμοιαζε να είναι μάταιη αφού δράστες και λεία “ είχαν κάνει φτερά”. Μόνο τυχαίο πως ένα χρόνο μετά την δολοφονία το άτυχου 11χρονου στο Μενίδι ( Ιούνιος του ’17) και την μικρή πίεση που ασκήθηκε από κατοίκους της περιοχής και τις τοπικές στις ομάδες διακίνησης ναρκωτικών, η έξοδος αρκετών παρανόμων Ρομά και μετεγκατάσταση αλλά κυρίως η δραστηριοποίηση τους σε άλλες περιοχές των συνεχών διευρυνόμενων προαστίων του Λεκανοπεδίου είναι γεγονός.

Η μαφία και οι περιοχές δράσης & προστασίας που καλύπτουν “οι νονοί” της αλλάζουν ή διευρύνουν την κινητικότητα και την προσφορά τους. Τα ξεκαθαρίσματα για τις σφαίρες επιρροής και διακίνησης θα γίνονται πλέον σύντομα με πραγματικές σφαίρες και όχι με μαχαίρια και ρόπαλα. Στη περιοχή της Αυλίζας  Κερατέας  (και εδώ Αυλίζα !) εγκαθιστούνται πλέον καθημερινά νέοι έποικοι Ρομά που μόνο φιλικοί και συνεργάσιμοι με την τοπική κοινωνία δεν είναι.

Μόλις 20 μέτρα από τη νέα λεωφόρο Αθηνών -Σουνίου και 300 κυριολεκτικά μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα Κερατέας χτίζεται αυτές τις μέρες μικρή κατοικία που ολοένα μεγαλώνει σε όγκο και έκταση σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ξεκίνησε τις κατεδαφίσεις  αυθαίρετων κτισμάτων! Σε μια από τις λίγες περιοχές της Νότιο-Ανατολικής Αττικής που διαθέτει και μπορεί να περηφανεύεται πως διαθέτει σύστημα αποχέτευσης η ρεματιά και οι καλαμώνες, ακριβώς δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, φιλοξενούν δεκάδες Ρομά που έχουν δημιουργήσει πραγματικό άβατο δίπλα ακριβώς στο αστυνομικό τμήμα έχοντας μετατρέψει το ρέμα σε χώρο περιβαλλοντικής ρύπανσης και μόλυνσης παρκάροντας αρχικά μικρές καλύβες πάνω σε ρόδες που κατόπιν τσιμεντοποιούνται και δημιουργούνται σπίτια κανονικά χωρίς οποιασδήποτε προδιαγραφές .

Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να είναι απόλυτα φυσιολογικές, αν σκεφθεί κάποιος την παθητικότητα αλλά και αναβλητικότητα των ενεργειών που χαρακτηρίζουν τους τοπικούς φορείς. Το υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα Κερατέας όπως και αυτό του Λαυρίου αδυνατούν, παρόλες τις επανειλημένες επισημάνσεις, να καλύψουν στο ελάχιστο τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης.  Οι τοπικές αρχές του Δήμου δείχνουν ανεκτικότητα όσο οι Ρομά παραμένουν με το μαγαζάκι που εμπορεύονται ουσίες γύρω από την πόλη και όχι μέσα σε αυτήν…

Η Αθήνα, ο Πειραιάς και τα προάστια τους όμως μπορεί να συνεχίζουν να συνεχίζουν να κοιμούνται ήσυχα, η διακίνηση της πρέζας του λεκανοπεδίου θα μείνει αδιατάρακτη. Το πρόβλημα δεν είναι δικό τους όπως άλλωστε και τα σκουπίδια 4 εκατομμυρίων της πρωτεύουσάς μας.  Οι εκλεγμένοι πολιτικοί άρχοντες του Ελληνικού κοινοβουλίου μας του Υπολοίπου  Αττικής μεριμνούν για αυτό… Επισκέπτονται καθημερινά για να απολαύσουν τον καπουτσίνο τους την περίοδο των εκλογών τα καφέ και τα ουζερί του Λαυρίου αλλά και τις χασαποταβέρνες των Καλυβίων μόνο με τα αυτοκίνητα τους και όχι με τα πορτοκαλί λεωφορεία.

Πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θάναι. Έρχεται η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το Λαύριο και η ένταξη του λιμένος και της περιοχής Λαυρίου στο αθηναϊκό αστικό ιστό!