Παραμονές του νέου χρόνου, χιλιάδες πρόσφυγες στον καταυλισμό Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, συνυπέγραψαν και έστειλαν στην Ευρώπη μια “Χριστουγεννιάτικη επιστολή” , γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesschau. “Ακόμα και τα ζώα έχουν περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην ΕΕ από ό, τι εμείς. Κάθε μέρα ζούμε με το φόβο και την εγκατάλειψη» γράφουν οι πρόσφυγες στην επιστολή τους, η οποία έφτασε και στα γραφεία του ραδιοσταθμού Südwestrundfunk .
Η επιστολή πρόκειται να παραδοθεί σήμερα στον Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα από τον οργανισμό παροχής βοήθειας Medico International
«Αρρωστοι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν αρκετές ώρες στο κρύο για ιατρική περίθαλψη. Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σε μέσα θέρμανσης, σε ηλεκτρική ενέργεια, σε νερό. Δεν υπάρχει ακόμη καμία προστασία από τις πλημμύρες», αναφέρουν οι πρόσφυγες. Όπως λένε «η κατάσταση είναι μερικές φορές ακόμη χειρότερη από ό, τι πριν από την πυρκαγιά στον προηγούμενο καταυλισμό της Μόρια .
Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι την επιστολή συνυπογράφουν σχεδόν 5.000 από τους περισσότερους από 7.000 πρόσφυγες που ζουν στο προσωρινό στρατόπεδο Καρά Τεπέ. Την πρωτοβουλία είχε ο 45χρονος σύρος μηχανικός Ραέντ αλ Ομπίντ και ο 30χρονος φαρμακοποιός Ομίντ Ντιν Μοχάμεντ από το Αφγανιστάν.
Στον προηγούμενο καταυλισμό της Μόρια που καταστράφηκε από πυρκαγιά, οι δύο πρόσφυγες είχαν πρωτοστατήσει για να γίνονται εκπαιδευτικά μαθήματα στα παιδιά, να μαζεύονται τα σκουπίδια και κυρίως να ενημερωθούν όλοι για τον κορονοϊό και τα μέτρα προστασίας. “Αυτό δεν είναι πλέον δυνατό στο νέο στρατόπεδο, αλλά έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούμε να το κάνουμε”, αναφέρεται στην επιστολή.
«Θα πρέπει όμως να περιμένουμε μέχρι να πεθάνουμε ,αν η ΕΕ δεν μπορεί να βοηθήσει» είναι το ρητορικό ερώτημα ; το κάνει ή μπορούμε επιτέλους να φροντίσει τον εαυτό μας, αν η ΕΕ δεν κάνει;»λέει ο αλ Ομπίντ μιλώντας στον ραδιοσταθμό Südwestrundfunk.
“Μας στέλνουν πάρα πολλά ρούχα και παπούτσια. Αλλά αν το στρατόπεδο κινδυνεύσει πάλι από πυρκαγιά ,όπως στη Μόρια, δεν υπάρχουν πυροσβεστήρες και δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί”, λέει ο 30χρονος φαρμακοποιός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στον καταυλισμό. «Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι έχουν σταλεί εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές στο στρατόπεδο», αναφέρει η επιστολή προς την ΕΕ: «Πού πήγαν τα χρήματα; Γιατί δεν φτάνουν σε εμάς;» ρωτούν.
Πριν από τρεις μήνες -γράφει η Tagesschau -το στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. «Από τότε, εκατομμύρια ευρώ έχουν σταλεί σε δωρεές και χρήματα των φορολογουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαική Επιτροπή έστειλε βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στο στρατόπεδο Καρά Τεπέ. Σύμφωνα με το Γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέθεσε επίσης δύο εκατομμύρια ευρώ για προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια αμέσως μετά την πυρκαγιά».
Μέχρι το φθινόπωρο του 2021, η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει ένα νέο στρατόπεδο στη Λέσβο μαζί με τις ελληνικές αρχές. Για το σκοπό αυτό, υπογράφηκε δήλωση προθέσεων μεταξύ της ΕΕ, της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών αρχών μετανάστευσης στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες, αλλά και να υποστηρίξει τις κοινότητες στο ελληνικό νησί.
Οι οργανώσεις αρωγής ανησυχούν όμως για την κατάσταση στον καταυλισμό “Οι άνθρωποι βλέπουν ότι οι υποσχέσεις δεν τηρούνται και είναι πολύ απελπισμένοι Αυτό μπορεί να τους κάνει καταθλιπτικούς, αλλά και επιθετικούς”, λέει ο Τόμας φον ντερ Οστεν -Σάκεν από τον τοπικό ελληνικό οργανισμό αρωγής “Stand by me Lesbos”. «Το χειμώνα, οι μισοί περίπου διαμένοντες στον καταυλισμό είναι συνεχώς άρρωστοι, και πολλοί απλώς θέλουν να πεθάνουν. Η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση θα αυξηθούν – και αυτό θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει απειλητικές καταστάσεις» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα