Επιχείρηση ανοίγματος της αγοράς

Του Μελέτη Ρεντούμη

Είναι γεγονός ότι η ένταση της πανδημίας και τα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης με στόχο την αποφυγή έξαρσης των κρουσμάτων, δημιούργησαν μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση στην χώρα κυρίως με το πάγωμα του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Βέβαια στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε, υπό ποιες συνθήκες έκλεισε και τελικά πρόκειται να ανοίξει πάλι το εμπόριο και οι κοινωνικές δραστηριότητες.

Παρά την καλή πρόθεση της κυβέρνησης και τις συνεχείς εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και την προάσπιση με επιπλέον κλίνες ΜΕΘ του εθνικού συστήματος υγείας, φαίνεται ότι το διαρκές lockdown από τις αρχές του έτους και μετά, δεν απέδωσε καρπούς ή είχε μερική αποτελεσματικότητα, κάτι που φάνηκε τελικά από τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων το τελευταίο διάστημα.

Είναι βασική αρχή, ότι όταν μία κυβέρνηση εντείνει ή αυστηροποιεί μέτρα πάσης φύσεως προς τους πολίτες θα πρέπει να έχει και τον μηχανισμό τήρησης και επιβολής τους κατά το δυνατόν, ταυτόχρονα με μία καμπάνια ενίσχυσης της κοινωνικής και ατομικής ευθύνης.

Όπως λοιπόν φάνηκε στην πράξη, η κόπωση των πολιτών αλλά και ο ανεπαρκής μηχανισμός τήρησης των μέτρων στο σύνολό τους, οδήγησε σε ένα έντονο κύμα διασποράς, το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα ήταν χειρότερο, αν είχαν ανοίξει νωρίτερα οι κοινωνικές δραστηριότητες και κυρίως τα δημοτικά σχολεία, με τήρηση μέτρων και αποστάσεων.

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί πως η κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει για το 2020 πάνω από 20 δις για την στήριξη της οικονομίας μέσω επιδομάτων, επιστρεπτέων προκαταβολών, αλλά και επιδότησης δανείων με στόχο την διατήρηση των εισοδημάτων, της επιχειρηματικότητας και των θέσεων εργασίας. 

Παρόλα αυτά οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητας, οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο δανείων και διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους ταυτόχρονα με την μείωση της κατανάλωσης.

Αυτό σημαίνει ότι η καθυστέρηση ανοίγματος του λιανεμπορίου και της εστίασης τους τελευταίους δύο μήνες τουλάχιστον, οδηγεί μηνιαίως σε απώλειες άνω του ενός δις ευρώ για την οικονομία, εγκλωβίζοντας τους επαγγελματίες σε ένα μοντέλο χαλαρού lockdown για επιδημιολογική επιτήρηση, με ταυτόχρονη καθίζηση των διαθέσιμων εισοδημάτων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας, που μοιραία οδηγεί σε επιδείνωση της υγείας των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καιρός με αφορμή και την άνοδο της θερμοκρασίας στην χώρα μας το επόμενο διάστημα, να ληφθούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας συνολικά στην χώρα μας, με έμφαση στον τουρισμό, την βιομηχανία και την πράσινη ανάπτυξη, με βάση συγκεκριμένα συμπεριφορικά στοχευμένα μέτρα, χωρίς τις οριζόντιες απαγορεύσεις που καθηλώνουν και αδρανοποιούν τον κοινωνικό ιστό.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.