Ευρωεκλογές και κόμματα: Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι

Του Βασίλη Σκουρή

    

Ορατό το ενδεχόμενο να μην πιάσουν τους στόχους τους τα τρία πρώτα κόμματα- Τάση ενίσχυσης των μικρών στην τελική ευθεία- Μικρές οι συγκεντρώσεις, υψηλές οι θερμοκρασίες την Κυριακή!

Τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου σήμερα και τα κόμματα δείχνουν να έχουν το φόβο του …τερματοφύλακα πριν το πέναλτι.

Η δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤΕΝΑ το βράδυ της Παρασκευής δεν ήταν ενθαρρυντική για τα τρία μεγάλα κόμματα, καθώς σημειώνουν πτώση έστω και μικρή, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως της Metron Analysis για το Mega και της MRB για το OPEN.

Το εκτιμώμενο ως πρωτοφανές για την περίοδο της μεταπολίτευσης μέγεθος της αποχής εντείνει την αγωνία των κομμάτων για το ποιον θα πλήξει περισσότερο, με τα κόμματα που έχουν μεγαλύτερη συσπείρωση (ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ) να ανησυχούν λιγότερο και άλλα που έχουν νεανικό ακροατήριο (Πλεύση Ελευθερίας και ΜεΡΑ25) να ανησυχούν περισσότερο, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ με την αλλαγή της σύνθεσής του και το «απολίτικο» κοινό που στόχευσε.Unmute

Το Μαξίμου φοβάται -και δικαίως σύμφωνα με τις μετρήσεις- το «προηγούμενο Καραμανλή» το 2009, όταν οι νεοδημοκράτες επέλεξαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την αποχή, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Παπανδρέου να κερδίσει τις εκλογές με 10 ποσοστιαίες μονάδες! Η μικρή συμμετοχή εκτιμάται επίσης ότι συμφέρει και τα μικρά κόμματα (πρωτίστως τη Νέα Αριστερά) που διεκδικούν το όριο του 3% και την εκλογή ευρωβουλευτή!

Η αγωνία των κομμάτων καθίσταται μεγαλύτερη και για αρκετούς ακόμα λόγους:

Η συσπείρωση των κομμάτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που μάλλον δεν μπορεί να αλλάξει δραματικά το εικοσιτετράωρο που διανύουμε.

Ο ένας στους δυο ψηφοφόρους σύμφωνα με μέχρι πρότινος μετρήσεις εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής της ψήφου του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου! Η κομματική δηλαδή ταύτιση είναι η χαμηλότερη της μεταπολίτευσης.

-Ένα υψηλό ποσοστό θα αποφασίσει για την ψήφο του μέσα στο παραβάν!

Ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος προσέρχεται στις κάλπες με βασικό κριτήριο η ψήφος του να εκφράζει δυσαρέσκεια.

Η θερμοκρασία στο Λεκανοπέδιο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εύρος του αποτελέσματος θα ξεπερνά την Κυριακή τους 30 βαθμούς, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συμμετοχή.

Με βάση τα παραπάνω αν τα κόμματα δεν είχαν το φόβο του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι ποιος θα το είχε, ο …Τζολάκης;

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS