Ευ. Βενιζέλος: Αντισυνταγματική η ρύθμιση για την εισαγγελέα της ΕΥΠ

Σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς που έγιναν στο ζήτημα της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων άσκησαν τέσσερις καθηγητές των Νομικών Σχολών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η επιστημονική επιτροπή του «Νομικού Βήματος»  του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα οι «συνταγματικές/θεσμικές διαστάσεις της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση η οποία παρέχει στην εισαγγελέα που ασκεί καθήκοντα στην ΕΥΠ με ανώνυμη αιτιολογία να προχωράει στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και προσέθεσε ότι η έκδοση εισαγγελικής πράξης άρσης του απορρήτου είναι ειδικού χαρακτήρα ενέργεια.

Ανέφερε ακόμη ότι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, οι υπουργοί, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν ασυλία και το ακαταδίωκτο και υπάγονται σε ειδικό συνταγματικό καθεστώς και σε ειδικές νομοθετικές διατάξεις.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ερώτημα εάν η ΑΔΑΕ παραβίασε τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Μάλιστα, επισήμαινε ότι υπάρχει η εσφαλμένη άποψη ότι η νομοθετική διάταξη η οποία προβλέπει ότι η υποχρέωση του πρόεδρου της ΑΔΑΕ στις περιπτώσεις άρσης του απορρήτου, να ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και να κοινοποιεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, υπερκαλύπτεται από την ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ, κάτι που παραβιάζει το νόμο.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επίτιμος καθηγητής Αστικού Δικαίου και Ακαδημαϊκός Μιχαήλ Σταθόπουλος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ως επικεφαλής της ΕΥΠ έχει ο ίδιος αντικειμενικές ευθύνες και θα έπρεπε να παραιτηθεί αφού προηγουμένως είχε καλέσει τον κ. Ανδρουλάκη να του δώσει το φάκελο της παρακολούθησής του.

Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ανέφερε ότι όσοι επικαλέστηκαν το απόρρητο και δεν έδωσαν στοιχεία για την άρση του απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη, παρανόμησαν και διέπραξαν αξιόποινες πράξεις και για το θέμα πρέπει να παρέμβει η Δικαιοσύνη.

Ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια ομολογημένη υποκλοπή και εάν αποκαλυφθεί ότι υπήρξαν πολλές παρακολουθήσεις δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση και είναι συνταγματική και νομική υποχρέωση η παραίτηση, καθώς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του λαού.

Επίσης, ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος ότι πρέπει να υπάρχει ένας πραγματικός ζωτικός λόγος για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και «όχι ξεκίνα τις παρακολουθήσεις και κάτι μπορεί να βγει», ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν νομοθετικές αλλαγές, έτσι ώστε να υπάρξουν φίλτρα πριν πάει το έγγραφο της ΕΥΠ στην αρμόδια εισαγγελέα για να συναινέσει στην άρση του απορρήτου.

Ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και άμισθος νομικός σύμβουλος της προέδρου της Δημοκρατίας Γεώργιος Καραβοκύρης, σημείωσε ότι πρέπει να προβλεφθεί ειδικό συμβούλιο που θα αποφασίσει την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών υποκλοπών και πρότεινε να θεσμοθετηθεί το γαλλικό πρότυπο στο θέμα της άρσης του απορρήτου.

Πάντως, ο κ. Καραβοκύρης δέχθηκε πολλές παρατηρήσεις στα όσα υποστήριζε και ανέπτυσσε, τόσο από τον κ. Βενιζέλο όσο και από τον κ. Σταθόπουλο. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στα όσα υποστήριζε ο κ. Καραβοκύρης, τόνισε ότι «δεν πάει άλλο…». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Αλιβιζάτος λέγοντας στον κ. Βενιζέλο «είναι αδιέξοδο, μη συνεχίζεται» αφήστε να ολοκληρώσει ο κ. Καραβοκύρης και να τελειώνουμε.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι «βασικοί άξονες της θεσμικής παρέμβασης του δικηγορικού σώματος είναι αφ’ ενός η ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης και απόδοσης ευθυνών για τις διαπιστωμένες παραβιάσεις της νομιμότητος και αφ’ ετέρου η θωράκιση του κανονιστικού πλαισίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις συνταγματικές επιταγές».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε ότι «οι αποκαλύψεις που έχουν γίνει καταδεικνύουν πρωτοφανή θεσμική ένδεια σε έναν τομέα που άπτεται της ελευθερίας όλων» και προσέθεσε: «παρόλο που η συμβολή της ΑΔΑΕ στις μέχρι τώρα αποκαλύψεις ήταν ουσιώδης, δεν έχει εξαντλήσει τα όρια ελεγκτικής παρέμβασης που της παρέχει ο νόμος και οφείλει να το πράξει χωρίς χρονοτριβή».

Κλείνοντας, ο κ. Βεβεσός, επισήμανε: «Ο πολιτικός έλεγχος της Βουλής, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν μπορεί να απονευρώνεται με την επίκληση του απορρήτου από τους ελεγχόμενους».

Την εκδήλωσε συντόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ Χριστίνα Τσαγκλή.

ΑΠΟ ΤΟ CNN GREECE