Ζυγαριές παντού 

Του Ιωάννη Δαμίγου

Τα προβλήματα γεννούν αντιδράσεις, οι αντιδράσεις με την σειρά τους δημιουργούν αντιθέσεις και οι “ειδήμονες” κρατούν ζυγαριές, ως πωλητές στην αγορά Αθηνών, ρωτώντας το κοινό: 1,5 κιλό, να τ’ αφήσω; Κάπως έτσι ζυγίζουν τα πιστεύω και τις προθέσεις των αριστερών πολιτών, άλλοι αριστεροί ζυγισμένοι ήδη έχοντας πιστοποιητικό ειδικού βάρους αγωνιστών, από μανάβηδες και κρεοπώλες ιδανικών. 

Εφημερίδα ζυγίζει αναγνώστες και προτείνει καπέλα αποχώρησης, σταθμός ζυγίζει ακροατές, “κάνοντας την δουλειά μας όπως ξέρουμε και όπως πρέπει. Περιορίστε τους ρόλους σας και να είστε καλοί”, κόμμα ζυγίζει εξερχόμενους και εισερχόμενους, αγνοώντας πως όλους αυτούς τους ζυγίζει επακριβώς ο ψηφοφόρος στο τέλος. 

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ζυγίστηκε προσφάτως επανειλημμένα και αντικειμενικά και βρέθηκε ελλιπής σε βάρος, τόσο που δεν θα μπορούσε αδυνατισμένος πια, να αναλάβει την ευθύνη ανταπόκρισης και ικανότητας αριστερού κόμματος. Αποστολή που δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας και όταν ήταν ήδη σε κυβερνητική θέση κατά το παρελθόν, πάλι αντικειμενικά. 

Αυτό το μέγεθος, το εναπομείναν κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί, με τις συνεχιζόμενες καθημερινές μαζικές καταγεγραμμένες αποχωρήσεις και τις μη επίσημα με αποδείξεις αναφερόμενες νέες εγγραφές, δεν είναι δυνατό να ζυγισθεί. Χώρια τον άγνωστο αριθμό των ατομικών αποχωρήσεων έως σήμερα, που δύσκολα, όπως κανείς αντιλαμβάνεται, θα δοθούν ποτέ στην δημοσιότητα. Αν λάβουμε υπόψη μας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αυτές μαρτυρούν φθίνουσα πορεία προς το παρόν, μια και δεν έχει πείσει τόσο για το στίγμα του, όσο και για τον στόχο του, πέρα από τα συνήθη μεγάλα και προπαγανδιστικά λόγια. Το να καταχειροκροτούν όρθιοι τον κο Τσίπρα , για την πτώση στην τρίτη θέση, περιττεύει σχολίου!

Μα και το νέο σχήμα, αυτών που αποχώρησαν και που οσονούπω θα εμφανιστεί, δεν μπορεί ακόμη με την σειρά του, να ανέβει στην ζυγαριά προς μέτρηση. Παρά την αισιοδοξία ενός νέου εγχειρήματος, εδώ οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες και τα πρώτα βήματα θα ζυγιστούν ασφαλώς αυστηρά. Το έργο λοιπόν εξαρχής φαντάζει πιο δύσκολο, καθώς η κριτική θα ασκείται από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, με ακόμη ίσως πιο επιθετική αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Η αντικειμενική αλήθεια είναι πως για την δεύτερη και τρίτη θέση, θα απαιτηθούν αρκετά αντίβαρα στην ζυγαριά των διεκδικητών. Μέχρι τότε, θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή εκ μέρους των ψηφοφόρων, στις λογής και πολλές ζυγαριές πλανόδιων και πονηρών πραματευτών, που κλέβουν επιτήδεια στο ζύγι.