Η απλή αναλογική επιβάλει …άλλα μυαλά και στην Κεντροδεξιά και στην Κεντροαριστερά

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με κυβερνήσεις συνεργασίας στην χώρα μας και κινήσεις στον χώρο της αδέσμευτης κεντροδεξιάς ο Πρόεδρος των Ελλήνων Ριζοσπαστών, κ. Σάββας Τσιτουρίδης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Η λειτουργικότητα της απλής αναλογικής έχει ως βασική προϋπόθεση την πολιτική κουλτούρα των συναινέσεων, των πολιτικών και τακτικών συμμαχιών και της σύνθεσης απόψεων. Γι’ αυτό είναι παράδοξο το ότι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΙΝΑΛ όλοι σπεύδουν σήμερα να δηλώνουν ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προσεχών βουλευτικών εκλογών κανείς δε θα συνεργασθεί με κανέναν. Έτσι όμως παίζουν το παιχνίδι του Μητσοτάκη, που θεωρεί πως με τέτοιες αντιλήψεις στη σημερινή αντιπολίτευση, θα οδηγήσει την χώρα σε δεύτερες εκλογές, για να σχηματίσει με την ενισχυμένη αναλογική αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η απλή αναλογική επιβάλλει επανεξέταση αντιλήψεων, νοοτροπιών, πρακτικών και συνειδήσεων που επεκράτησαν στην πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό πέρα από την κεντροαριστερά αφορά και τις δυνάμεις της λογικής και του μέτρου στον χώρο της κεντροδεξιάς, που πιστεύουν ότι το σημερινό σύστημα εξουσίας με τις πολιτικές επιλογές και πρακτικές του και τις διαχειριστικές αδυναμίες του δεν μπορεί να εγγυηθεί την γεωπολιτική, πολιτική, οικονομική, κοινωνική και οικολογική σταθερότητα και ομαλότητα στην χώρα. Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης πατριωτικής, κοινωνικής, οραματικής και ριζοσπαστικής που επιβάλλεται να προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής είναι πλέον ευθύνη και της αδέσμευτης κεντροδεξιάς. Οι ανένταχτες σήμερα δυνάμεις αυτού του χώρου πρέπει να παραμερίσουν προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές, φόβους και δισταγμούς. Επιβάλλεται να συνεννοηθούν και να συντονίσουν τη δράση τους με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Με πίστη ότι οι καιροί μας καλούν σε αναμετρήσεις για την πατρίδα που θέλουμε και αξίζουμε οι Έλληνες Ριζοσπάστες θα μετέχουν σε πρωτοβουλίες που θα κρίνονται πρόσφορες για συστράτευση και συμπόρευση των δυνάμεων του ακηδεμόνευτου κοινωνικού και ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Όλοι μαζί, χωρίς αποκλεισμούς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και πριν, αλλά κυρίως μετά τις προσεχείς εκλογές».