Του Σωκράτη Αργύρη
(…) ἀντισταθεῖτε σὲ μένα ἀκόμα ποὺ ἱστορῶ.
– Μιχάλης Κατσαρός
Με όρους σημειολογίας, το σημαίνον Γιάνης (όπως ο Βαρουφάκης γραφεί το μικρό του όνομα με ένα -ν-) είναι το σημαινόμενο της λέξης Μ-ν-ημό-ν-ιο (που ξέρουμε ότι γράφεται με 2 -ν-).
Στον Γιάνη λοιπόν του αρέσει να επανέρχεται στη περίοδο που είχε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Οικονομικών και που προσπαθεί ακόμα να μας πείσει ότι έδινε την μάχη του Χρέους αλλά με ένα καθαρά αντιδεολογικό τρόπο ενώ συγχρόνως προετοίμαζε μια νέα συμφωνία που δεν θα την ονόμαζε Μνημόνιο.
Αυτό εξ άλλου αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα στον Σκάι στις 21/2/20201, όταν του έλεγε:
«Συμπονώ τους πρώην συντρόφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι πρέπει να πουν για να δικαιολογήσουν την κωλοτούμπα που έκαναν με την υπογραφή του μνημονίου. Τους απαντώ με τα ηχητικά. Εγώ δεν εκβίασα κανέναν. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου να μιλήσω μαζί τους και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Οι προτάσεις μου ήταν συνεχής. Τους έλεγα δώστε μου κάτι για να σας δώσω κι εγώ αλλά μέχρι να μου δώσετε δεν σας δίνω τίποτα. Ε, μην τρελαθούμε, αυτό δεν είναι εκβιασμός».
Πίστεψε και τον πίστεψαν τόσο ο τότε Πρωθυπουργός, όλη η τότε κυβέρνηση σωτηρίας κατά την γνωστή ρήση του Ν. Κοτζιά, αλλά και το σύνολο θα τολμούσαμε να λέγαμε του τότε εκλογικού σώματος γιατί τους είχε πείσει ότι είχε ανακαλύψει την Λυδία λίθο που θα έσωζε την χώρα από το άχθος του Χρέους και έτσι η Οικονομία θα ανέπνεε και πάλι κατά το σκεπτικό του. Ίσως με αέρα (δάνεια) όπως είχε μεγαλώσει ειδικά από την μεταπολίτευση και μετά (παλιότερα τα δάνεια τα έπαιρναν οι εκλεκτοί του κάθε πολιτικού συστήματος αλλά μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη, όλοι είχαν το δικαίωμα στο φτηνό χρήμα με τα χαμηλά επιτόκια).
Δεν ξέρουμε κατά πόσο ήξερε, όπως δεν ήξερε όπως ισχυρίστηκε στην ίδια συνέντευξη ότι δεν κρατούν πρακτικά στο Eurogroup, αφού είναι άτυπο όργανο, ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2009 άρχιζε να ισχύει η Συνθήκη της Λισαβόνας όπου βάσει των άρθρων 123-1252 η κάθε χώρα ήταν υπεύθυνη όσον αφορά το δημοσιονομικό της έλλειμμα και για το Χρέος της (είναι γνωστά τα όρια 3% και 60% αντίστοιχα).
Και ότι με την πρώτη δανειακή σύμβαση του 2010 και ειδικά με την δεύτερη δανειακή σύμβαση του 2012, η χώρα ήταν εκτός αγορών βάσει των συμβάσεων που είχαν υπογραφτεί και μόνο από τον μηχανισμό του ESM μπορούσαμε να δανειζόμαστε ως χώρα και ξέροντας ότι η χώρα όφειλε καλώς ή κακώς να τελειώσει την δεύτερη αξιολόγηση που δεν την έκλεινε η κυβέρνηση Σαμαρά για δικούς της πολιτικούς λόγους.
Και ενώ στη χώρα υπήρχε η εντύπωση πώς αυτός θα μπορούσε να διαπραγματευτεί το Χρέος και με την απομείωση που θα πετύχαινε η Οικονομία θα μπορούσε να βρει τον βηματισμό της (ουσιαστικά η περίφημη διαπραγμάτευση ήταν πώς θα το επιμερίσει μεταξύ των ελλήνων πολιτών αυτό το Χρέος που είχε δημιουργηθεί εδώ και χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά χωρίς να γνωρίζουμε πώς διογκώθηκε τόσο, και για να το εξακριβώναμε θα έπρεπε να συστήσει ειδική επιτροπή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι αυτή η αστεία επιτροπή Χρέους του Ελληνικού κοινοβουλίου).
Η στρατηγική του όμως ήταν άλλη. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ζήτησε επέκταση της δανειακής σύμβασης του Ν.3845/10 που έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2014, δηλαδή ως νέος Υπουργός ζήτησε να συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα λιτότητας και αργότερα μιλώντας με την Κριστίν Λαγκάρντ είπε την περίφημη φράση ότι η Ελλάδα θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της στο διηνεκές, χωρίς να κάνει δημόσια δηλώσεις για αίτημα απομείωσης του Χρέους. https://youtu.be/PVFF3Q3P4R8
Τώρα λοιπόν μας λέει ότι θα φέρει στη δημοσιότητα τις μαγνητοφωνήσεις των συζητήσεων που γίνονταν στο Eurogroup, που είναι ένα άτυπο όργανο στους κόλπους του οποίου οι υπουργοί των κρατών μελών της ευρωζώνης συζητούν θέματα που σχετίζονται με τις κοινές τους ευθύνες όσον αφορά το ευρώ.
Κύριο καθήκον του Eurogroup είναι να εξασφαλίζει τον στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης. Στους στόχους του περιλαμβάνεται επίσης η προώθηση των συνθηκών για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.
Επίσης συζητεί τους όρους της χρηματοδοτικής στήριξης των κρατών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρές δημοσιονομικές δυσχέρειες.
Το Eurogroup συνεδριάζει συνήθως μια φορά τον μήνα, την παραμονή της συνόδου του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup συμμετέχουν επίσης ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Eurogroup είναι επίσης αρμόδιο για την προετοιμασία των συνόδων κορυφής της ευρωζώνης.
Τα αποτελέσματα της συνόδου παρουσιάζονται στο κοινό από τον Πρόεδρο του Eurogroup στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Το Eurogroup μπορεί, εξάλλου, να εκδώσει γραπτές δημόσιες δηλώσεις. Ο Πρόεδρος ενημερώνει επίσης το Συμβούλιο Ecofin.
Ο ρόλος του Eurogroup καθορίζεται στο Πρωτόκολλο αριθ. 14 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία άρχισε να ισχύει την 1η Δεκεμβρίου 2009.
Επειδή όμως η πολιτική του δεν βρήκε ανταπόκριση όπως ο ίδιος λέει στα άλλα μέλη του Eurogroup, το ερώτημα όμως είναι γιατί δεν πρότεινε τότε στα άλλα μέλη να συζητήσουν τα τεράστια πλεονάσματα της Γερμανίας που κατ’ ουσίαν αυτά πίεζαν τις άλλες οικονομίες σε ελλείμματα και πάνω απ’ όλα δεν πρότεινε στον τότε Πρωθυπουργό να το βάλει το ζήτημα σε σύνοδο κορυφής, έτσι παράμενε άτυπα ως Υπουργός αφού άλλη ομάδα ανέλαβε την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς3 όπως είχε μετονομαστεί η κακή Τρόικα.
Γιατί όπως λέει:
«Θεωρώ πως πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Έχουμε έναν μνημονιακό δικομματισμό που χτίζει πολιτικές σήμερα. Στο πρώτο κιόλας Eurogroup απειλήθηκα από τον Ντάισελμπλουμ πως οι τράπεζες θα κλείσουν. Δεν ξέραμε πως δεν υπάρχουν πρακτικά στο Eurogroup και γι’ αυτό δεν είχα ηχογραφήσει τα τρία πρώτα που συμμετείχα».
Δηλαδή αυτό που ισχυρίζεται για το κλείσιμο των τραπεζών δεν έχει το υλικό να το αποδείξει (αν και απόφαση αυτή ανήκει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης και που το κλείσιμο που συνέβη εδώ στην Ελλάδα έγινε με ΦΕΚ της ελληνικής κυβέρνησης και με την δική του υπογραφή)4 αλλά κατά τα άλλα έπρεπε να περάσουν 3 Eurogroup για να ξεκινήσει την ηχογράφηση.
Αυτό όμως που θα είχε ενδιαφέρον περισσότερο από αυτά που ελέγοντο άτυπα στα Eurogroups θα ήταν να μας έδινε στη δημοσιότητα την τηλεφωνική συνομιλία όπως ισχυρίστηκε σε άλλη εκπομπή στον Σκάι του μεγαλοεπιχειρηματία George Soros με τον τότε Πρωθυπουργό που όπως ισχυρίστηκε του ζήτησε να τον διώξει από την κυβέρνηση και να μας πει πώς το ξέρει. https://youtu.be/o39gsoccPpY
Γιατί αυτό αν αληθεύει, είναι ότι τις κυβερνήσεις τις ορίζουν οι άρχοντες της παγκοσμιοποίησης και απλά ο λαός παρακολουθεί ανήμπορος τις εξελίξεις.
Και επειδή αυτός παραιτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2015 δηλαδή μετά το δημοψήφισμα εδώ βλέπουμε την επιστολή5 που η κυβέρνηση έστειλε στην καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου 2015 που είχαν ορίσει οι θεσμοί, δηλαδή 5 μέρες πριν ο λαός να πάει να ψηφίσει και που ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι είχαν αποδεχτεί τους όρους των δανειστών άσχετα από αυτά που έλεγαν στους ψηφοφόρους τους.
Αυτό εξάλλου το είχε προβλέψει μιλώντας στην τελευταία του παρέμβαση στις 27 Ιουνίου 2015 στο Eurogroup που είχε πει κατά λέξη τα εξής:
«Colleagues, refusing to extend the loan agreement for a few weeks, and for the purpose of giving the Greek people an opportunity to deliberate in peace and quiet on the institutions’ proposal, especially given the high probability that they will accept these proposals (contrary to our government’s advice), will damage permanently the credibility of the Eurogroup as a democratic decision making body comprising partner states sharing not only a common currency but also common values.»6
Όμως θα πρέπει να θυμηθεί τι έγραφε ο Κωνσταντίνος Καβάφης στο ποίημα του «Μάρτιαι Ειδοί»:
Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.
Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις
αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις
να τες ακολουθείς. Κι όσο εμπροστά προβαίνεις,
τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι.
1 https://www.tanea.gr/2020/02/21/politics/antipoliteysi/o-varoufakis-evgale-to-oplo-tou-kata-tou-soimple-kai-ton-proin-syntrofon-tou-ston-syriza/
2 https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/slee/arthro-123-synthiki-gia-ti-leitoyrgia-tis-eyropaikis-enosis
5 Επιστολή